Волинських кандидатів «рубають» несправедливо, - спостерігачі

Волинських кандидатів «рубають» несправедливо, - спостерігачі
Центральна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатами у народні депутати десятьом волинським політикам; дехто з них вже звернувся до суду, адже вважає аргументи відмови в реєстрації безпідставними.

Станом на 15 серпня 2012 року Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами в народні депутати по одномандатних виборчих округах Волинської області 66 осіб. Разом з тим, десятьом потенційним кандидатам ЦВК відмовила у реєстрації.

Переважна причина – неправильно оформлені документи.

До цього переліку потрапили й відомі в області політики та бізнесмени, що висувалися самостійно і, які мали шанси скласти серйозну конкуренцію уже офіційно зареєстрованим кандидатам.

ОПОРА поцікавилась у трьох з них їхньою думкою з приводу такого рішення ЦВК, повідомила регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Марія Доманська.

Борис Загрева

Постановою № 338 від 13 серпня цього року ЦВК відмовила у реєстрації Борису Загреві, який мав намір шляхом само висування балотуватися по виборчому округу № 20 із центром у місті Горохів.

Причиною відмови стало не зазначення в поданій політиком автобіографії «часу свого проживання на території України, у зв’язку із чим такий документ не є автобіографією кандидата у народні депутати України у розумінні пункту 2 частини другої статті 55 Закону» (ЗУ «Про вибори народних депутатів» - авт.).

«Написано те, що вони собі написали. Тому що, якщо в моїй автобіографії написано те, що я з 91-го року проживаю в Україні, то треба було ще написати, що я проживаю вже 20 років в Україні…», - зазначив у коментарі ОПОРі Борис Загрева.

«Коли я телефонував в ЦВК після першого дня, коли ми здали документи, то мене завіряли в тому, що в мене документи відповідно оформлені за законодавством і зауважень до документів немає», - додав він.

Загрева має намір звернутися до Київського апеляційного суду.

До слова, Борис Загрева - депутат Волинської обласної ради. Донедавна він працював директором Департаменту економіки і фінансів Міністерства надзвичайних ситуацій України та був членом партії «Єдиний центр». У 2002-2006 роках – депутат Верховної Ради україни. У 2006-2010 роках - заступник голови Волинської обласної ради.

Сергій Ковальчук

Тією ж постановою ЦВК відмовила в реєстрації бізнесмену Сергію Ковальчуку, потенційному кандидату по виборчому округу № 19 із центром в місті Володимирі-Волинському.

Згідно з постановою Ковальчуку відмовили через відсутність в автобіографії «його зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та Законів України несумісна з мандатом народного депутата України (або зазначення того, що така діяльність ним не здійснюється)».

Це стало новиною для штабу Ковальчука, де наразі відмовилися коментувати ситуацію.

Як відомо, Сергій Ковальчук публічно заявив у районній пресі про свій намір балотуватися. Крім того, свою передвиборчу активність він проявляв задовго до початку виборчого процесу: за його кошт уже близько року їздить безкоштовна маршрутка для жителів міст Володимир-Волинський та Нововолинськ, він був спонсором різного роду масових та розважальних заходів в окрузі, фінансує наукову та спортивну сфери Володимира-Волинського тощо.

Ковальчук є президентом корпорації «Укр-Петроль» та власником ряду підприємств, зокрема, харчової та паливної промисловості. У 2008 році, за даними тижневика «Коментарі», його статки сягали 8 мільйонів доларів.

Володимир Бондар

Така ж, як і у Ковальчука, причина відмови у реєстрації зазначена у постанові ЦВК № 388 від 14 серпня щодо Володимира Бондаря – відсутність зобов’язання в разі обрання його депутатом припинити діяльність, яка несумісна з мандатом народного депутата. Володимир Бондар про таке рішення дізнався із сайту ЦВК.

«Вони не надсилають, мовчать. Більше того до них додзвонитися не можна. Ми ж до них і телефонували, і дізнавалися, що може так, що не так. Ніхто нічого не каже. А потім вони в останній день приймають постанову і все, і до побачення. … В багатьох людей є проблемні питання по різних документах. Десятки людей тих, що я знаю приходили і виправляли, бо так Закон пише. А саме головне Закон пише, що відсутність якогось з документів є підставою для відмови в реєстрації. А в мене є рішення, що в мене всі документи прийняли, що всі вони є. Якщо в документі є неточності, то це не є підстава для зняття, то є підстава для виправлення», - прокоментував ситуацію Володимир Бондар.

Тому Бондар оскаржував таке рішення ЦВК у суді. Втім, як стало відомо згодом, суд відмовив політику у задоволенні його вимог.

До відома, Володимир Бондар був депутатом Верховної Ради України 4-го скликання. З 2005 по 2007 рік займав посаду голови Волинської облдержадміністрації. З 2008 по 2012 рр. очолював Волинську обласну організацію партії «Єдиний центр». На місцевих виборах 2010 року балотувався на пост луцького міського голови.

* * *

Також цими постановами ЦВК відмовила у реєстрації іншим особам. Серед них - Петро Новосад по округу № 19, Андрій Лев по округу № 20, Володимир Гавриш та Ігор Яремій по округу № 21, Ігор Приступа по округу № 22 й Андрій Линдюк по округу № 23.

А постановою № 428 від 15 серпня було відмовлено у реєстрації ще одному потенційному кандидату по округу № 20 Галині Бондарук.

Кометар експерта

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп вважає, що «підстави, через які ЦВК відмовила більшості з вищезазначених потенційних кандидатів, доволі незрозумілі, адже виборчий закон дозволяє виправляти неточності та помилки».

«Рішення Центральної виборчої комісії дещо здивували. Мова йде, на мою думку, про двозначне трактування окремих норм закону», - вважає Шелеп.

«Упущення політиком певних відомостей в заяві чи автобіографії чи неточне їх формулювання, на мою думку, мали б виправлятись. Чому ЦВК так однозначно та різко реагує - мені не зрозуміло.

Участь як мінімум трьох перших згаданих кандидатів могла суттєво вплинути на перебіг виборчої кампанії в мажоритарних округах Волині.

Тож рішення ЦВК можна вважати своєрідним видом адміністративного ресурсу - регуляторним ресурсом. Хоча й ці політики мали б набагато краще готувати свої документи й не допускати таких помилок, які, як виявилось, можуть завадити участі у виборах», - оцінив ситуацію Михайло Шелеп.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори-2012
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Погоджусь, що Загрева та Ковальчук дійсно могли стати лідерами у своїх округах, а от решта аж ніяк!
Відповісти
Це не Ха-ха, а повний п....ць
Відповісти
Ура-ура! Так їм і треба!
Відповісти
Таки дійсно, таке враження, що бояться конкеренції, тому що той же Ковальчук мені здається досить відома і популярна тут особистість.
Відповісти
Останні новини
Волинських кандидатів «рубають» несправедливо, - спостерігачі
17 серпень, 2012, 11:56