Луцькі квартири погано захищені від пожеж

Луцькі квартири погано захищені від пожеж
З початку року на Волині зафіксовано 151 пожежу в порівнянні зі 105 за відповідний період минулого році.

Начальник сектору взаємодії зі ЗМІ та роботи з громадськістю управління державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимир Нестеров каже, що квартирні пожежі – найнебезпечніші, пише «Конкурент».

«Під час гасіння пожежі, квартири нижніх поверхів можуть залити водою, а на верхні поверхи піднімається дим, чадний газ. Якщо пожежа вночі, люди уві сні можуть надихатися газу і померти», – зазначає рятувальник.

Згідно з правилами пожежної безпеки, в будинках підвищеної поверховості (9 і вище поверхів), повинні бути облаштовані системи автоматичного виявлення пожежі. А це – пожежні сигналізації та системи внутрішнього протипожежного водопроводу. Також необхідним атрибутом є пожежні крани, якими можна гасити пожежу до приїзду рятувальників.

«Проблема в тому, що ці системи в більшості несправні, адже були встановлені, коли будинки здавали в експлуатацію. А їх постійно треба поновлювати та обслуговувати», – із сумом констатує пожежник.

Ще однією проблемою є те, що мешканці будинку самі демонтують протипожежні системи. Колись сповіщувачі були в кожній квартирі.

Але мешканці їх забирають, коли ремонтують свої квартири, щоб «не псувати естетичний вигляд приміщення».

Забудовники також часто порушують правила пожежної безпеки під час утеплення будинків.

«У пінопласту, яким обклеюють будинок, повинен бути відповідний ступінь вогнезахисту, щоб не розповсюджувати полум'я. І обклеювати ним можна тільки до шостого поверху»,– каже Нестеров.

Також після третього поверху повинен бути влаштований протипожежний поріг. Над кожним вікном має бути протипожежна рамка з відповідного матеріалу, який не дасть вогню поширюватися далі.

А от чи дотримуються протипожежних вимог в сучасних новобудовах, потрібно переконуватися самому.

В управлінні кажуть, що постійно звертаються до міської ради, щоб створити програму захисту багатоквартирних будинків.

Контролювати, чи дотримуються мешканці квартир протипожежної безпеки, в управлінні не можуть. Адже не перевіряють житлові будинки.

Відтак, контроль за наявністю заходів протипожежної безпеки – на совісті у самих мешканців. Спеціалісти радять звертати увагу на те, які протипожежні заходи передбачені у будинку ще до того, як, приміром, купувати нову квартиру.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцькі квартири погано захищені від пожеж
22 березень, 2016, 20:17