Тероризм став комплексним інструментом війни

Тероризм став комплексним інструментом війни
Тероризм у наш час набув інших рис порівняно з ХІХ сторіччям. Він став проектом демократії.

Таку думку висловив на прес-конференції у п'ятницю відомий соціальний психолог Олег Покальчук.

Про це інформує "Ukrinform".

"Тероризм - це комплексний інструмент війни, це інструмент впливу. Він має абсолютно іншу конфігурацію сьогодні, ніж у ХІХ сторіччі. І це принципово, тому що тероризм - це породження демократії. Тому що до ХІХ сторіччя люди не були цінністю... Коли в демократичних країнах звичайні люди стали цінністю, вони стали об'єктом терористичних атак і вразливим місцем. По-друге, сьогоднішній тероризм - це тероризм багатих людей. Вони використовують бідних або не дуже бідних як інструмент", - зазначив Олег Покальчук.

Він додав щодо останніх подій, зокрема у Брюсселі та Парижі, що терористи - "це все люди, які мали громадянство Бельгії, і в Парижі так само. Тобто це не нужденні і злиденні феллахи, які десь мотижили землю в Афганістані".

За його словами, тероризм подібний до корупції за своїми параметрами, оскільки його загроза існує в кожній країні і уникнути його до кінця не вдасться, так само, як і корупції. Можна лише мінімізувати потенційні збитки або об'єкти загрози, які можуть бути піддані терористичним атакам.

Серед ознак сучасного тероризму він назвав те, що він завжди здійснюється в ім'я народу, хоч народ, як правило, не в курсі цього. І тероризм - це конфлікт між консервативними цінностями і прогресивними ідеями. Ще одна ознака - "він ніколи не здійснюється двоходовкою, це, зазвичай, довгий ланцюжок, мінімум 3-4 складових. Це завжди комплексна операція, яка виглядає як одномоментний акт відчаю, помсти чи чогось дуже пафосного одної особи чи групи людей". Чим більше і пафосніше говорять про ідеї, тим більше ймовірності, що головною причиною є гроші.

Покальчук відіслав охочих ближче ознайомитися з темою сучасного тероризму до роботи Жана Бодрійяра. "Там докладно розказано про духовні основи тероризму, оскільки культ смерті протиставляється матеріальному добробуту, благополуччю і спокою громадян, не має перед собою альтернативної ментальної відповіді в сучасному часі. І ніяка ідеологія не може протистояти терористичній ідеї, оскільки терористична ідея - це смерть того, хто здійснює терористичний акт", - сказав психолог.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Тероризм став комплексним інструментом війни
26 березень, 2016, 05:57