В Турійському районі буде музей повстанського опору

В Турійському районі буде музей повстанського опору
Якщо в інших регіонах України колишні місця стоянки загонів Української Повстанської армії можна просто відновити, то про урочище Вовчак у нинішньому Турійському районі стерли не тільки пам’ять, а й саму згадку.

Ще влітку 1942 року тут починалися роботи по створенню бази для одного з перших підрозділів УПА, і навіть у пісні одній співається про те, що «десь далеко на Волині родилась армія УПА», і то мова саме про урочище Вовчак, - інформує видання «День». Тут був штаб, казарми, різноманітні майстерні, госпіталь, підстаршинська школа та інші виробничі підрозділи, необхідні для побуту і бойового вишколу повстанців.

Після війни влада пройшлася по цьому місцю тракторами і бульдозерами, тому ентузіастам, які працюють над відновленням Вовчака, довелося починати все на рівному, як кажуть, місці і з нуля.

Сергій Приходько, лікар-стоматолог за фахом і за покликом душі – волонтер, - один з тих людей, котрі нині щосуботи з’їжджаються у Вовчак з різних кінців Волині. Основу добровольців, які створюють музей повстанської слави під відкритим небом, складають свободівці на чолі з головою районної організації Турійського району Василем Мазурком. Але є серед його помічників і колишні воїни, які повернулися з неоголошеної війни на сході, були поранені, бували і в полоні.

Сергій Приходько вже понад рік безкоштовно лікує зуби колишнім учасникам АТО та, що важливо, і членам їхніх сімей, залучив до доброї справи і багатьох своїх колег по області. Вважає, що і таким чином можна долучитися до підтримки бійців, які відстоювали мир і на Волині, воюючи на сході. Свій благодійний проект назвав «Посмішка героя».

Відновлювати базу повстанців в урочищі Вовчак, розказує Сергій, доводиться по кресленнях, які зробили старі вояки УПА, по намальованому ними плану місцевості. Спорудили вже бліндаж та криївку, у яких за бажанням можна й переночувати, аби відчути дух тієї епохи, добровольці копають окопи, якими позначають територію стоянки, їх обшивають деревом, аби не знищувалися.

Є і пожежна водойма. Працювати доводиться дуже обережно, бо земля ще таїть у собі чимало небезпечних предметів з минулої війни. Проте на «чистій» території вже проводять патріотичні табори, конкурси патріотичної пісні та інші заходи, які покликані дати легендарному урочищу друге життя. Адже Вовчак – насправді знакове місце для України, воно має бути місцем для спогадів колишніх бійців УПА та місцем, де молодь вивчатиме історію власної ж нації, її героїчні сторінки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.