Військових, які пішли у «самоволку», але повернуться на «контракт», не судитимуть

Військових, які пішли у «самоволку», але повернуться на «контракт», не судитимуть
Військовослужбовців, які самовільно залишили військову частину, але згодом пішли на «контракт», не притягатимуть до відповідальності.

Серед мобілізованих військовослужбовців вистачає так званих бігунів. Себто тих осіб, котрі самовільно залишили військові частини. Зрозуміло, що такі дії розцінюються, як серйозне порушення. А відтак передбачена й відповідальність, - йдеться на сайті Луцької міської ради.

Одначе тих, хто в результаті вирішив укласти контракт на військову службу, але не вчиняв тяжких злочинів, притягувати до відповідальності не будуть.

"У той час, коли керівництво Збройний сил України, вживає заходів щодо залучення свідомих та мотивованих громадян на військову службу, є й проблеми, пов’язані з військовослужбовцями, які самовільно залишили військові частини, – розповів військовий комісар Волинського обласного військового комісаріату Роман Кулик. – Волинська обласна державна адміністрація та керівники силових структур Волинської області зацікавлені у налагодженні роботи з вищезазначеною категорією осіб. Зокрема, надаючи їм можливість проходження військової служби за контрактом у лавах Збройний сил України".

Відтак командування оперативного командування «Захід», Волинський обласний військовий комісаріат готові сприяти налагодженню механізму укладання контракту з особами, щодо яких здійснюється кримінальне провадження. Тож кримінальне провадження автоматично закривають за умови підписання контракту на проходження військової служби у Збройних силах України.

Наявність ряду кримінальних проваджень відносно військовослужбовців підтверджує військовий прокурор Луцького гарнізону Євген Давидов:

"Слідчі прокуратури гарнізону з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення працюють індивідуально з кожним військовослужбовцем задля встановлення об’єктивних обставин, викладених у повідомленнях як командування військової частини, так і рівненського загального відділу військової служби правопорядку.

Жодного військовослужбовця, який добровільно прибув до військової прокуратури Луцького гарнізону затримано не було. І навіть не ставилося питання про його затримання взагалі, а навпаки прокуратура роз’яснює порядок надання доказів у разі їх наявності, які спростовують факт самовільного залишення військової частини".

Варто зазначити, що прокуратурою були встановлені такі факти, що свідчили – ряд військовослужбовців помилково занесли до списків тих, які самовільно залишили військову частину. В таких випадках відповідні кримінальні провадження закривали. Загалом упродовж 2014-го та 2015 років закрили 20 кримінальних проваджень відносно 137 осіб.

Нагадаємо, що обласний військовий комісаріат здійснює набір на військову службу за контрактом віком від 18 до 60-ти років. Громадяни, які виявили бажання укласти контракт, подають заяви до військових комісаріатів за місцем перебування на військовому обліку або реєстрації місця проживання, а військовослужбовців строкової служби – рапорти на ім’я командирів військових частин із проханням прийняття їх на військову службу за контрактом.

Строки укладання контрактів для осіб офіцерського складу становить 3 роки, для осіб офіцерського, сержантського та старшинського складу – від 3-х до 5-ти років. У разі, якщо військовослужбовець строкової служби відслужив не менше 11-ти місяців, він має право укласти контракт на 6 місяців або до кінця особливого періоду. Такий же контракт може укласти демобілізований, який був призваний у Збройні сили України за мобілізацією та звільнений в запас.

Держава значно посилила соціальний захист військовослужбовців, наголошує військовий комісар Волинського обласного військового комісаріату Роман Кулик. – Наразі розмір грошового забезпечення дорівнює 7 тисяч гривень.

Волинська обласна державна адміністрація та районні адміністрації ініціювали надання матеріальної допомоги громадянам, які уклали контракти в 2016 році від 3-х до 10-ти тисяч гривень. Хочу наголосити на тому, що майбутні контрактник має право обирати місце служби як за видом чи родом військ, так і географічно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Військових, які пішли у «самоволку», але повернуться на «контракт», не судитимуть - будуть алкоголики на контракте.
Відповісти
Останні новини
Військових, які пішли у «самоволку», але повернуться на «контракт», не судитимуть
28 березень, 2016, 15:20