У волинському селі відкрили дитсадок без документів. ФОТО

У волинському селі відкрили дитсадок без документів. ФОТО
1-го квітня у Поромівський дошкільний заклад, який нещодавно відкрився в Іваничівському районі, прибула комісія у складі районних депутатів. Вони, як виявилося, відреагували на скарги батьків, що в садку неякісно проведені будівельні роботи.

Про це повідомляє БУГ.

У Поромівській сільраді, мабуть, подумали, що то якийсь першоквітневий жарт. Бо саме район спішив з відкриттям ДНЗ більше всіх і саме районна влада урочисто перерізала стрічки тоді, коли ще не було декларації про завершення будівництва і технічного паспорту.

“Нам казали збирати дітей, коли ще навіть світла не було”, – говорить бухгалтер сільради, стараючись пояснити ситуацію.



Садочок відкрили 29-го грудня минулого року, а діток через умови в ДНЗ не приймали аж до 22-го березня. На питання, чому так поспіхом відкривали садок, радник голови районної ради направив за відповіддю до Андрія Бадзюня і адміністрації.

“Ця практика з радянських часів лишилася скрізь. В нас, наприклад, так газ відкривали, приїхало телебачення, а тоді через два місяці почали газ пускати. Скрізь спочатку відкривають помпезно, а потім вже починають працювати. Це не тільки в нас – це так по цілій Україні”, – пояснював Сергій Недбайло.

Голову сільради не попередили про приїзд комісії. В райраді повідомити Леоніда Завгороднього про це забули. Каже, взнав про запланований візит від чисто сторонніх осіб. Тому першим при зустрічі з членами комісії прозвучало питання голови від кого делеговані депутати та прохання показати документ, який це засвідчує.

Прозвучало, щоправда, дещо емоційно, тому радник голови райради не забарився з відповіддю.

“Ви хочете формальностей? Ми є депутатами районної ради і маємо право це робити. Якщо ви одразу починаєте неконструктивно працювати і нагнітати, де документ, то я зараз поїду і його привезу, але тоді буде перевірка по повній програмі”, – відповів Сергій Недбайло.

Голова комісії Юрій Тимощук пояснив глобально: “Під час децентралізації, яка зараз проходить, ми стаємо повноправними господарями в селі та районі. Тому хочемо подивитися, що за наші гроші, які відраховуються в бюджет, зроблено для дітей. Я плачу податки в наш бюджет, а тут ці гроші витрачаються”.

Наступне обгрунтування депутатів про ціль візиту: поступають усні скарги від батьків, що будівельні роботи в закладі проведені не належно. Однак будь-яке будівництво, як сказав Леонід Юхимович, закінчується декларацією про будівництво. Цей документ, відповідно, виданий 24-го лютого 2016 року.



А от садок якимось чином районна влада відкрила ще в грудні. І тоді ніхто чомусь не цікавився станом будівельних робіт.

У 2013 році, коли була складена проектно-кошторисна документація, сільський голова став шукати підрядника. В районі порекомендували “ідеального виконавця” Коптюка. Ще поки замовником була сільрада, при проведенні перевірок Коптюк змушений був повернути 26 тисяч в бюджет. Побачивши його роботу, Завгородній знайшов людей, які за ці гроші були готові працювати набагато якісніше, але і в районі, і в Луцьку радили залишити підрядника.

Бухгалтер сільради Світлана Ковальчук розповідала комісії, що з сільської ради на заклад пішло 373 тисячі гривень вільних лишків.

У 2014 році область виділила субвенцію у розмірі 669, 999 тисяч гривень. А в 2015-му році замовником стало луцьке управління. В декларації про завершення робіт сказано, що кошторисна вартість будівництва за затвердженою проектною документацією 2 мільйони 136 тисяч гривень! Платіжок про те, скільки коштів і на що витрачалося, з Луцька не надали. А ремонти явно на таку суму не тягнуть.

“Не треба ділити гроші, сільський бюджет чи обласний. Наші гроші – це всі 2 мільйони, бо це кошти, які ми платимо з податків”, – продовжував лірично голова комісії, вочевидь через те, що кожному хотілося спитати: а де у цьому списку суми, перераховані з району?

“Зате в другому садочку ми не допустимо такого підрядника”, – говорили члени комісії. Проте вже зараз, кажуть працівники, саме районне начальство лобіює інтереси Коптюка, який тепер виконуватиме роботи по котельні.

Бухгалтер ознайомила депутатів з проблемою перекриття даху. Голова вже знайшов спеціалістів. Між іншим, бригада, залучена Леонідом Завгороднім, непогано справилася з ремонтом кладової під кухню.

На все про все потрібно 40 тисяч гривень. Світлана Ковальчук озвучила перед комісією, що сільрада готова дати половину, а ще з 20-ма тисячами, можливо, допомогли б у районі.

“Район? Нема в районі грошей”, – не забарилася відповідь.

Бо ті 2 мільйони – то ж їхні, з податків. І районна рада обов’язково проконтролює, куди і на що вони пішли.







Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У волинському селі відкрили дитсадок без документів. ФОТО
01 квітень, 2016, 22:35