Гонтарєва відзвітувала про зміни в банківському секторі України за останні роки

Гонтарєва відзвітувала про зміни в банківському секторі України за останні роки
Глава НБУ Валерія Гонтарєва відзвітувала про зміни в банківському секторі країни за останні роки.

За два роки Нацбанк вивів із ринку 63 банки. В 2015 році ця цифра становила 33 банки. Фонд гарантування вкладів виплатив вкладникам банків, які були виведені з ринку в 2015 році, 64 млрд. грн. Наразі фонд має в розпорядженні 9,4 млрд. грн.

За словами Гонтаревої, півтора роки тому на банківському ринку була велика кількість фактично неплатоспроможних банків, "банків-зомбі", кептивних і схемних банків, які використовували різні схеми для виведення коштів з України.

"Масштаби таких схем оцінювалися сотнями мільярдів гривень", - каже Гонтарева.

Третина банків у системі мали непрозору структуру власності.

"У деяких банках ми знали реальних власників, проте вони ховались за "футбольними командами". У багатьох випадках ми навіть не знали, хто насправді стоїть за банком", - зазначила голова НБУ.

Сьогодні, за її словами, структуру власності не розкрили ще сім банків. Якщо вони цього не зроблять, то будуть виведені з ринку.

"Одна з головних проблем банківської системи - значні обсяги кредитів, наданих пов’язаним особам, іншими словами – олігархічний банкінг. Будь-які проблеми підприємств власників зупиняють обслуговування кредитів і банк банкротує, а виплати депозитів громадян стають тягарем для бюджету країни", - заявила Гонтарева.

Сьогодні в неплатоспроможних банках розміщено 45 млрд. грн кредитів рефінансування, які їм надав Нацбанк. Матеріали щодо цих банків передано правоохоронцям.

Загальний обсяг заборгованості за кредитами рефінансування становить 100 млрд. грн.

"Крім того, обсяг претензій, поданих Фондом гарантування вкладів (до збанкрутілих банків), становить понад 2100 заяв - на суму близько 133 млрд. грн. Із них 250 заяв на майже 100 млрд. гривень, у яких фігурантами є власники та керівники банків", - заявила банкір.

"Ми створили об'єднану групу з представників правоохоронних органів для розслідування проваджень у фінансовому секторі. Ця група буде займатися справами керівників і власників банків, яких підозрюють у доведенні банків до банкрутства. НБУ та Фонд гарантування вкладів зібрали й передали до органів усі матеріали з виведення активів", - заявила Гонтарева.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
короче всім кирдик
Відповісти
Останні новини
Гонтарєва відзвітувала про зміни в банківському секторі України за останні роки
03 квітень, 2016, 03:59