Між МВФ та Україною промайнуло яблуко розбрату

Між МВФ та Україною промайнуло яблуко розбрату
Постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше висловив занепокоєння сповільненням співпраці України та МВФ, зокрема у питанні підвищення тарифів для населення.

"Дуже важливо, щоб влада продовжувала програму реформ, зберігала фіскальну стабілізацію, дотримувалася намічених планів в частині тарифного регулювання, в тому числі в енергетичній сфері. Затримка, яку ми бачимо, є предметом занепокоєння", — заявив Ваше.

МВФ втрачає клієнта, яким є Україна. І головним яблуком розбрату стали тарифи на газ і тепло. Саме тарифи, а не коаліція чи майбутній уряд. Хвилювання МВФ можна зрозуміти, оскільки 1 квітня згідно меморандуму з Україною, уряд повинен був ухвалити рішення про підвищення тарифу на газ для населення із 3600 до 5500 грн за 1000 куб. м. і для теплокомуненерго – із 2990 до 5500 грн. за 1000 куб. м. Немає підвищення – немає як мінімум 1,7 млрд., а як максимум 3,4 млрд. дол.

Цілком закономірно, що практично звільнений прем’єр Яценюк не хоче ставити свій підпис під таким рішенням і опускати свій рейтинг нижче нульової позначки. А новий прем’єр – навіть якщо не захоче починати свою кар’єру з такого непопулярного рішення, – то все одно не уникне тиску МВФ.

А тому висока ймовірність, що підвищення таки буде оформлено заднім числом. І в такому випадку варто визнати факт абсолютно ручного режиму керування тарифами на газ та електроенергію з боку влади. Ні про який ліберальний ринок енергетики не може йти і мови.

Також це є свідченням того, що ні уряд Яценюка, ні його наступники не мають системного плану підвищення тарифів, а сліпо закривають "діри" за рахунок населення та дотацій з бюджету.

Саме ж населення вкотре мовчки проковтнуло ріст тарифів на електроенергію з 1 березня та мовчки очікує на підвищення тарифів на газ та опалення. І така тенденція зберігається вже другий рік поспіль. Тому розмови про тарифний майдан, бунти чи протести – це радше питання ментальності та психології громадян України, а також можливої готовності "олігархів" підтримати такі виступи.

При цьому підвищення тарифів можна уникнути. Донині немає раціональних та економічно обґрунтованих доказів на користь підвищення тарифів на газ як до рівня 3600 грн., так і 7188 грн. Адже для населення постачається газ українського видобутку. І варто пам’ятати як в "Укргазвидобуванні" визнавали, що компанії вистачає 3500 грн за кожну 1000 кубометрів видобутого газу – це вже із врахуванням капітальних інвестиції, фінансових та операційних витрат, ренти.

Це ж стосується тарифів на електроенергію, де кінцевий тариф у 2017 р. має становити 90 коп (до 100 кВт) і 1,68 грн. (більше 100 кВт). Відсутність дієвого закону про ринок електроенергії та існування перехресного субсидіювання свідчить про можливість завищених тарифів станом на 2016 р.

Усвідомлення тарифного колапсу та необґрунтованість підвищення тарифів визнав міністр соціальної політики Розенко. Він заявив, що доцільно провести переговори з МВФ і переконати їх змінити підходи до формування тарифів в Україні на наступний період.

Відповідно, зниження або замороження тарифів як на газ, так і електроенергію в нинішній ситуації не буде оцінюватися як популістичний крок. Проте, таке можливо лише за умов одночасного виконання двох факторів. Перше – ухвалення рішення про розслідування правоохоронними органами підвищення тарифів без належної підготовки та реалізації програм енергоефективності. Друге – відмова виконувати зобов’язання перед МВФ, які завдають соціальної та гуманітарної шкоди населенню.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нехай МВФ ще поцікавиться яка в людей зарплата і пенсії вже на хліб не вистачає разом з тими субсидіями, які дали. І де ті реформи, покажіть хоть одну галузь, де ви провели реформи, а то народ не відчуває рехформ?
Відповісти
Раніше треба було про це думати! Вляпались з тим МВФ - тепер майте...!!!
Відповісти
Незрозуміла політика МВФ: якщо тарифи підняти, і при цьому ніхто не збирається оплачувати за такими тарифами, хто буде вертати кредити МВФ? Може, коли зарплата і пенсії будуть європейскі?
Відповісти
Ні!!! Тут вони без вас хочуть заручитись гарантіями саме влади на дерибан України і щоб ласи кусочки їхні монополії прихопили! Поцікавтесь цією "допомогою" у Румунії, Болгарії, Угорщині...
Відповісти
Да ладно вам!! Головне, Україна - це Європа, стрибаймо далі! Якраз і зігріємось!!!!
Відповісти
подивіться графіки співпраці з приватною жидівською конорою ротшельда під назвою мвф і графік зростання ввп як тільки припиняли співпрацю і виконання їхніх вказівок відразу починав рости ввп і навпаки Кучма вкінці кінців відмовивсь від співпраці і отримав "Україну без Кучми" і помаранчеве збіговисько Азаров відмовивсь від співпраці отримав держпереворот ну не зацікавлений жоден кредитор у світі в добробуті позичальника коли позичальник збанкрутує кредитор його майно забере за безцінь в рахунок боргу а в нас ще слава Богу є що забирати діді й батьки при "совку" набудували заводи шахти гес аес в кінці кінців ту ж землю
Відповісти
Останні новини
Між МВФ та Україною промайнуло яблуко розбрату
04 квітень, 2016, 08:59