Лучани знатимуть, куди йдуть благодійні внески у лікарнях

Лучани знатимуть, куди йдуть благодійні внески у лікарнях
П’ять луцьких закладів охорони здоров’я підписали договори про співпрацю із благодійними організаціями, що діють на їхній території.

Ініціатори підписання цих угод (ГО «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки управління охорони здоров’я Луцької міськради) запевняють, що відтепер збір і використання благодійних внесків у Луцьку стане прозорішим.

«Ми були здивовані, коли дізнались, що в нашому місті жоден комунальний заклад охорони здоров’я не має ніякої письмової угоди про співпрацю з благодійним фондом, що здійснює збір благодійних пожертв на його території. Між ними укладений лише договір оренди приміщення», - розповідає Сергій Адамчук, регіональний координатор ГО «Інститут аналітики та адвокації» у Волинській області.

Як зазначив Сергій Адамчук, метою кампанії протидії поборам у медзакладах не є боротьба з благодійними внесками як такими, навпаки - активісти закликають зробити збір неформальних платежів прозорішим.

«Ми розуміємо, що в сучасних умовах тотального недофінансування галузі медицини лікарням ніяк не вижити без цих благодійних внесків. І перш за все, ми хочемо прозорості їх роботи та ефективності використання зібраних ними коштів, і прагнемо, щоб ці благодійні фонди були підзвітними простим громадянам, які сплачують благодійні пожертви і які мають право знати, на що ці кошти спрямовуються», - зазначив громадський активіст.

Відповідно до цих договорів, благодійні організації, які діють на території закладів охорони здоров’я, будуть більш підзвітними. А тому громадськість зможе простежити, наскільки цільовим є використання їхніх благодійних внесків.

Експерти наголошують, що однією із проблем неврегульованості неформальних платежів є відсутність належного законодавства, яке буде регулювати відносини благодійних фондів та лікарень, а також забезпечить прозорість та підзвітність діяльності благодійних організацій.

«ГО «Інститут аналітики і адвокації» має в своїх напрацюваннях проект Закону «Про порядок діяльності та звітування благодійних організацій, що діють на території закладів охорони здоров’я», але оскільки закони не приймаються так швидко, як нам хотілось би, то зараз ефективним інструментом для підвищення прозорості діяльності таких фондів є наявність договорів про співпрацю між закладами охорони здоров’я та благодійними організаціями, що діють на їх території», - зазначив Сергій Адамчук.

Головний лікар КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Ганна Кравчук розповіла, що без благодійних внесків заклади охорони здоров’я не зможуть проіснувати,

Керівництво цієї структури теж підтвердило свою зацікавленість у прозорій співпраці між закладами охорони здоров’я і благодійними фондами, тому і уклали відповідний договір.

«Справа в тому, що у нас ця вся робота йде прозоро, в нас ця робота висвітлюється щомісячно, щомісячно ми подаємо звіти, скільки ми тут коштів зібрали і на що витратили. В поліклініці у нас є інформаційні стенди, кожна людина може підійти і прочитати, на що ми витрачаємо кошти.

На сьогодні медична субвенція на придбання медикаментів є маленькою, тому якщо пацієнти не будуть компенсувати кошти на витратні матеріали, то ми просто не виживемо. Я б хотіла подякувати нашим пацієнтам за розуміння. Ті, хто можуть сплачувати, сплачують, ті, хто мають пільги, вони користуються пільгами».

Зараз громадські активісти очікують, коли до підписання договорів про співпрацю долучаться і інші заклади охорони здоров’я.

Нагадаємо, що у 2014 році громадською організацією «Інститут аналітики і адвокації» було проведено дослідження «Неформальні платежі у закладах охорони здоров’я». Дослідження проводилось в 12 областях України, в т.ч. і в Волинській області. Згідно з результатами у Волинській області, близько 75% опитаних громадян відповіли, що сплачують благодійні внески в лікарнях.

А на запитання «Чи хотіли б Ви знати, на що витрачаються кошти, сплачені до благодійних фондів при закладах охорони здоров’я» - 86% відповіли «Так, звичайно». Загалом, дослідження показало, що громадяни не довіряють благодійним організаціям, які здійснюють збір благодійних пожертв на території закладів охорони здоров’я. А не довіряють тому, що дійсно не знають, на що витрачаються їхні благодійні внески.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ті щр мають кошти сплачують.а ті що не мають лікуються подорожниками:)Я за платну медицину. Ти знаєш скільки яка послуга коштує.А благодійний внесок заплати__ і ще в кишеню приготуй.
Відповісти
Моя жінка має родити,планове кесерево.Треба 10 тисяч класти у карман і платити на лікарню також.Люди за що держава платить зарплати лікарям та їх вішати потрібно. Де нам взяти стільки грошей.Ц епросто вже повний предел.Ми пож\дохнемо всі, а злодії і оілгархи будуть лічитися.Господи,так це ж Гондурас
Відповісти
У мене тоже жінка родила стандартний набір кесерева 2700
Відповісти
Ваня, не заганяйся, цифру збав рази в три.
Відповісти
на початку 80-х шампанське або коньяк+ коробка цукерок- і лікар щасливий був.Правда,то було дефіцитом, цукерки з якогось ресторану мені діставали через 3-і руки втридорога, але ж не 10 тис....і коли вже понаїдаються? вілли у всіх лікарів, машини не "жигулі"....чи є межа їх апетитам?
Відповісти
доки буде корупція на печерських пагорбах, на місцях нічого не зміниться. благодійні фонди - це тільки вершина айсберга корупції в медицині
Відповісти
І все а то самі корупцію і провокуєте. тому дати тому нам тоже такі цифри називали результат неплатна класна палата приємні ліуарі і медсестри Сьогодні був у 2 лікарці підозра на апендецит нікому нічого і все добре усі привітні.
Відповісти
ага, вони і в морг привітно з усмішкою відправлять
Відповісти
Останні новини
Лучани знатимуть, куди йдуть благодійні внески у лікарнях
11 квітень, 2016, 14:53