НБУ називає щораз несподіваніших винуватців інфляції

НБУ називає щораз несподіваніших винуватців інфляції
Національний банк пояснює базову інфляцію 1,9% в березні... зростанням цін на одяг і взуття.

Про це йдеться у коментарі регулятора.

"Такий рівень перевищує наші очікування на цей місяць. Це здебільшого пояснюється динамікою цін на одяг та взуття. У березні 2016 року вони подорожчали на 10,7% порівняно з лютим у зв’язку з надходженням у продаж товарів нових колекцій",- йдеться у повідомленні.

Натомість, як зазначає регулятор, зниження цін на сирі продукти харчування на 1,4% виявилося більш глибоким, ніж ми очікували. "Овочі борщового набору (картопля, цибуля, капуста, морква та буряк), яйця, м’ясо, та м’ясопродукти подешевшали у відповідності до наших оцінок. Водночас ціни на банани та помідори знизилися більше, ніж очікувалося", - коментують в НБУ. (Натомість моніторінг цін на т.зв. "борщовий набір" упродовж місяця свідчив якараз про зростання цін на нього - Експрес)

Ціни та тарифи, що регулюються адміністративно, зросли на 2,1%,що було близьким до наших оцінок. Це насамперед було пов’язано з плановим підвищенням тарифів на електроенергію для населення (на 25,2% з 1 березня 2016 року) і акцизів на алкогольні напої, йдеться у коментарі.

Також подорожчання тютюнових виробів, яке відбулося на тлі сигналів про припинення цінових війн окремими виробниками, відповідало нашим очікуванням.

У цілому у І кварталі 2016 року споживча інфляція становила 1,6%, що значно менше прогнозу Нацбанку (4%), опублікованому в січневому Інфляційному звіті.

Головним чином відхилення від прогнозних оцінок пояснюється збільшенням пропозиції сирих продовольчих товарів.

Також цінові війни виробників тютюнових виробів призвели до більш помірного зростання адміністративно-регульованих тарифів (2.1%) порівняно з нашим прогнозом (3,3%).

Водночас у І кварталі фактична базова інфляція (2,3%) та її уповільнення в річному вимірі (до 15%) відповідала нашому поточному прогнозу.

Наразі зросла ймовірність, що інфляція у 2016 році виявиться нижчою від прогнозу Національного банку (12%).

Однак більшість факторів, які зумовили інфляцію нижче прогнозу в І кварталі, мають короткостроковий характер і з високою ймовірністю їх вплив може змінитися на протилежний протягом наступних кварталів.

Як відомо, інфляція в березні 2016 року порівняно з попереднім місяцем становила 1%, з початку року - 1,5%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
НБУ називає щораз несподіваніших винуватців інфляції
12 квітень, 2016, 08:59