На Волині стартувала кампанія з порятунку Світязю

На Волині стартувала кампанія з порятунку Світязю
На Волині почалася громадська кампанія з порятунку Шацьких озер, яким загрожує обміління через розбудову Хотиславського кар’єру в Білорусі.

У прес-клубі Волинської облради 22 серпня веб-ресурс «Врятуємо Світязь», де зібрана актуальна інформація, що стосується згаданої проблеми, презентував ініціатор кампанії, депутат Волинської обласної ради Ігор Гузь («Фронт Змін»).

На сайті відображені суть кампанії, інформація про озеро Світязь, зібрані журналістські матеріали відповідної тематики та оприлюднено звернення до глави держави Віктора Януковича.

Підписатися під петицією може кожен користувач інтернету. Сайт працює кількома мовами: українською, російською, польською, білоруською та англійською.

«Ми закликаємо Президента України Віктора Януковича нарешті подумати про майбутнє України і негайно вжити всіх можливих заходів для порятунку Світязю та інших Шацьких озер від обміління та фактичного зникнення з мапи України! Просимо Вас, застосовуючи всі наявні дипломатичні важелі впливу, змусити білоруську сторону припинити розробку Хотиславського кар’єру», - йдеться у зверненні.

Ігор Гузь зазначає, що розробка кар’єру загрожує екології краю і призведе до зникнення багатьох видів риб, тварин, птиць. Окрім цього, проблема стосується не лише України, а й Польщі.

Відтак обговорити проблему в рамках кампанії запросять і депутатів Європейського парламенту. Однак реакція місцевої влади на проблему поки що не відчутна.

«Ключове завдання кампанії – це припиненні розробки Хотиславського кар’єру. Крапка. Ми хочемо натиснути і на українську владу, яка має поставити це питання в пріоритети, і на білоруську владу. Ми розуміємо, що вона має достатньо можливостей вплинути на цю компанію, яка займається розробкою кар’єру, аби в подальшому не було трагедії. Можливо, не зараз, а через 10-15 років», - зазначає депутат.

Екс-керівник Шацького національного парку Володимир Захарко каже, що вперше про проблему заговорили у 1991 році, але тоді забракло коштів для спостереження за озерами і впливом розробки кар’єру. Нині, аби вести моніторинг необхідно близько 300 тисяч гривень.


«Вплив Хотиславського кар’єру може бути безповоротнім. Приклади такого господарювання в Україні - Новояворівський сірчаний комбінат. Свого часу він потужно функціонував і після себе залишили результати: дороги осіли, фундаменти під будинками теж», - каже Захарко.

Окрім європарламентарів, активісти кампанії прагнуть залучити музикантів, громадських активістів, митців, письменників, громадські екологічні організації, зокрема відому організацію Greenpeace.

У якості старту кампанії Ігор Гузь, його колега Віктор Радчук, депутат Луцької міської ради Павло Данильчук та громадський активіст Валерій Макарук 22 серпня спробують перепливти озеро Світязь від села Пульмо до села Світязь. Маршрут займе приблизно 4,5 кілометрів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і почалося... ех, вибори-вибори)
Я правильно розумію, в передвиборчих перегонах Greenpeace підтримає Гузя?
життєві енекдоти)
Відповісти
Помилка в заголовку
Правильно "....Світязя"( кого- чого)
Відповісти
Як на мене питання досить актуальне. Насамперед звісно слід згадати про екологію. Це дуже важливо, адже знищення такого великого озера є досить негативним явищем. Також, вивчаючи туристичний потенціал Волинської області, хочу сказати, що втрата озера Світязь принесе великі фінансові збитки державі та області, і великі проблеми для розвитку туристичного бізнесу в нашому регіоні. Адже всі знають, що Шацький національний парк, і зокрема озеро Світязь, є найбільш популярним місцем для відпочинку та оздоровлення не лише українців, але й іноземних туристів. Я вже підписала проти ця на офіційному сайті кампанії, і пропоную зробити це кожному. Давайте врятуємо Світязь!
Відповісти
Світязь може оміліти, це капець...а ільшість людей навіть і не вкурсі проблеми. Гузь - молодець! підняв дійсно важливе питання.
Відповісти