Лучан вчитимуть розписувати писанки

Лучан вчитимуть розписувати писанки
16 квітня Галерея сучасного мистецтва України "Арт-Кафедра" разом з майстринею Волинського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Русланою Вронською проведуть майстер-клас з розпису традиційної волинської писанки.

"Писанка - це унікальний вид народного мистецтва. Мініатюра. Письмо. Писанка пройшла довгий шлях через історію людства, зберігши свої унікальні закони нанесення орнаментів, семантикою знаків, прадавніми легендами. На своєму історичному шляху збагатилась новими образами, змістом, міфами.

У сучасному світі має безліч варіантів - від традиційних до авторських. Вона постійно оновлюється, розвивається. У християн мистецтво писанкарства дуже цінувалося. Освячену писанку зберігали за іконами цілий рік і вірили, що вона оберігатиме оселю та її господарів.

Написання писанки сповнене безліччю ритуалів направлених на виховання стриманості у вчинках, помислах, осмисленості своїх дій. А від так, вона є сповненою вічних цінностей.

Яйце розглядаємо як всесвіт, де шкарлупка – це небо, захисна плівка – це хмари, білок – вода, жовток – земля. Поділ яйця йде на два світи, зірка – світло(сонце), яке є у двох світах, птах – дух, риба – спаситель, сосонка – вічне життя, церковиця – храм. Пишучи писанку, наповнюємо її змістом, слідкуємо за власними думками, які мають супроводжувати нас цілий рік", - зазначають організатори.

Майстриня Руслана Вронська розповість про історію виникнення і розвитку писанки, символіку орнаментів і традиції українського писанкарства, та разом з учнями творитиме символи життя і краси – писанки.

Запрошуємо всіх бажаючих пізнати глибинний зміст і секрети писанкарства на майстер-класі в Галереї сучасного мистецтва України "Арт-кафедра" 16 квітня о 13:00 год і створити свій святковий атрибут – писанку.

Вартість: 50 грн.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучан вчитимуть розписувати писанки
13 квітень, 2016, 10:27