У Держдепі розповіли, як в Україні порушуються права людини

У Держдепі розповіли, як в Україні порушуються права людини
Крім масових порушень прав людини, пов'язаних з російською окупацією Криму та захоплення більшої території Донбасу, в Україні впродовж 2015 року продовжували спостерігатися інші серйозні зловживання в цій сфері.

Такий висновок наводиться в оприлюдненій в середу Держдепартаментом США Доповіді щодо практики дотримання прав людини за минулий рік.

"Країна постраждала від корупції та недостатнього здійснення правосуддя. За даними правозахисних організацій і ООН, мали місце деякі розслідування порушень прав людини, скоєних силами безпеки", - зазначається у частину доповіді по Україні.

Зокрема, СБУ і МВС "діяли з повною безкарністю", а корупція в Генеральній прокуратурі і судових органах "викликає особливе занепокоєння", підкреслюється в документі.

"Інші проблеми, які мали місце протягом року, включали неналежне поводження з особами, які перебувають під вартою, зокрема, побиття й тортури затриманих і ув'язнених; суворі умови утримання у в'язницях і місцях утримання під вартою; соціальне насильство по відношенню до жінок і жорстоке поводження з дітьми; соціальна дискримінація та утиски етнічних і релігійних меншин; торгівля людьми; дискримінації та утиски представників ЛГБТ; дискримінація осіб з ВІЛ/СНІДом", - зауважили в Держдепі.

Крім того, вказується на обмеження прав трудящих на страйк; примусову працю; нехтування забезпеченням ефективного трудового законодавства та професійних стандартів безпеки, а також гігієни праці на робочому місці.

"Уряд в цілому виявився не в змозі застосувати адекватні заходи щодо судового переслідування або покарання більшості посадових осіб, які вчинили порушення, що призвело до виникнення атмосфери безкарності", - наголошується в документі.

"Розслідування розстрілів у 2014 році на Євромайдані в Києві та заворушень в Одесі залишилися незавершеним впродовж понад року. Розслідування порушень прав людини, пов'язаних з російською окупацією Криму і конфлікту на Донбасі були неповними", - зазначається в доповіді.

Водночас вказується, що хоча Україна не є учасником Римського статуту, у вересні її уряд визнав юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) у відповідності зі статтею 12(3), яка дозволяє країнам не членам угоди забезпечувати повноваження МКС з розслідування злочинів проти людяності, скоєних на їхній території.

Нагадаємо: доповідь щодо практики дотримання прав людини в країнах світу готується Бюро з питань демократії, прав людини і трудових відносин Держдепартаменту США на щорічній основі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а що хотіти від чинуш, коли гарант нас"ати хотів на закон і приховує операції в офшорах?
Відповісти
Останні новини
У Держдепі розповіли, як в Україні порушуються права людини
14 квітень, 2016, 04:59