У Луцьку невідома інтерн, порушуючи правила гігієни, перевіряла зуби у дітей

У Луцьку невідома інтерн, порушуючи правила гігієни, перевіряла зуби у дітей
У ЗОШ№ 19 міста Луцька стоматологічний кабінет не працює вже багато років. І ось 13 квітня на школярів чекала раптова перевірка.
Старий стоматкабінет відчинили і на прадавньому обладнанні одним шпателем без стерилізації перевірили зуби учням двох класів.

Про це «ВолиньPost» повідомила телефоном лучанка Наталія Шкуль, мама одного з учнів.

«Ми з сином регулярно відвідуємо дантиста. Окрім цього, усі учні перед початком навчального року здають медичну довідку, де є і підпис стоматолога. І нас теж перевіряли. Згідно закону МОЗ №682 від 16.08.2010 такі огляди в школах не проводяться, не говорячи про присутність та письмову згоду батьків.

Син розповідав, що привели в старий кабінет, який не функціонує 10-20 років. Там стояло старе крісло, «він такого страшного в житті не бачив», бо ми постійно ходимо до свого стоматолога. «Ми сідали в крісло, ця лікар була без рукавиць, без маски. Усім одним залізним шпателем колупалася в зубах, навіть не встаючи зі свого крісла. Вона спочатку спитала: де тут вмикається світло. На що медична сестра відповіла, що світла тут давно нема», - розповіла пані Наталія.

Батько хлопчика Володимир Шкуль звернувся у школу та директора не було (на нараді).

«Медсестра сказала: так як стоматкабінета в них немає, тож перевіряти прийшов лікар з 10-ї школи, начебто інтерн, як звати - не знає. Пішов в 10-у школу, стоматолога на місті не було, звернувся до директора, на що він дав відповідь, що медики йому не підпорядковуються, а лікар в нього недавно, також телефону він не має», - пише в ФБ батько.

«Питання медичних, стоматологічних кабінетів – не до мене. Це – в управління медицини, звертайтесь», - почули коментар начальника управління освіти Луцької міської ради Олега Гребенюка.

В управлінні медицини, куди наостанок звернулися батьки, начальник Микола Якимчук був дуже здивований, що такі факти можуть мати місце у нас в Луцьку, та пообіцяв розібратися в десятиденний термін.

«На прийомі у начальника Якимчука М.А. мене завірили, що такі огляди у школах протиправні. Буде створена комісія для розслідування. Результат нададуть письмово. Я запитав у начальника, якщо моя дитина захворіє, Ви чи управління, чи школа, чи цей «стоматолог» буде платити за лікування? Нащо він відповів: «Обіцяю, більше таких оглядів в школах не буде і ми розберемося з комісією та покараємо всіх винних», - пише Володимир Шкуль.

«Для чого нам ці шкільні «ведмежі послуги», щоб дитину заразити страшними, іноді невиліковними хворобами (гепатит, герпес, стоматит, туберкульоз...)? Для чого ці «стоматологи-інтерни» в школах з плаваючим графіком? В нашому місті безліч стоматклінік де можна пройти професійний огляд», - переконані батьки.

ВолиньPost й надалі відстежуватиме цю проблему.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Каструвала б всі зуби їй,якщо розуму немає!
Відповісти
на мою думку в цій та в інших подібних ситуаціях винна наша система освіти. інтернам можливо навіть і не розказують про елементарні засоби гігієни. яка освіта така і медицина...
Відповісти
оце таку проблему вже знайшли, так її роздули. подивіться чим за межами школи займаються учні вже з 9 класу - курять, вживають спирте, дехто і наркотики, а дехто і живе статевим життям. мовчу вже про 11-класників. яка може бути здорова нація???
Відповісти
Ця стоматолог-інтерн абсолютно ні в чому не винна. Їй дали завдання її керівники і чим забезпечили, тим і проводила огляд. Це не означає, що інтернам не розказують про засоби захисту і антисептику, це означає що їх нічим не забезпечують, ні обладнанням, ні витратними матеріалами... А звертатися потрібно до керівників відділення дитячої стоматології, та у місцеві організації МОЗУ
Відповісти
"стоматолог" - не мала права оглядати всіх одним інструментом...їх якраз цьому навчають.
Відповісти
А де докази,факти,які підтвердили б недотримання правил асертики лікарем під час огляду пацієнта.все лише зі слів дитини... А як же інші діти?
Відповісти
Вона не стоматолог ніякий якщо таке робила!!! Як лікар може нехтувати правилами та нормами асептики та антисептики!!!
Відповісти
а в нас заступник директора сказала примусово по 20 грн скинутись, щоб оплатити оренду драмтеатра на звітний концерт
Відповісти
Як взагалі допускають до роботи таких людей. І цей інцедент не можна так оставити без наказним.
Відповісти
Про що може йти мова, якщо на черговому профогляді у поліклініці на пр. Волі стоматолог намагалася почати перевіряти зуби у моєї дитини тим же інструментом, яким за кілька секунд до початку огляду постукувала по робочому столі! На моє зауваження про стерильність інструмента вона не відреагувала, а коли я дитину забрала з крісла і сказала, що не дам оглянути дитину такому лікареві спокійнісінько відповіла: як собі хочете... І це лікар!!! Вона лікує наших дітей!!!
Відповісти
На мою думку треба враховувати позиції обох сторін.Якщо стоматолог оглядала усіх одним інструментом, то це жах(хоч в це мало віриться)!але ж усі звинувачення грунтуються на розповідях учня мамі,а не на конкретному підтвердженому факті.не треба робити поспішних висновків.
Відповісти
Всі прекрасно знають що інтерна будуть прикривати,але такого стоматолога до дітей підпускати не можна і це кримінальна відповідальність,директор школи і керівник класу повинні як мінімум отримати догану за те що не повідомили батьків!!!!
Відповісти
Всі слова записані із слів 7-річної дитини. Дітей запускають у кабінет по-черзі, тобто ця дитина аж ніяк не могла бачити хто кому чим перевіряє. До чого тут догана директору і керівнику? Якщо оглядом займається поліклініка, огляд щорічний. Тобто всі давно про нього знають. Він проводиться кожен рік вже дуже тривалий термін.
Журналісти теж не правильно вчинили, адже не надали ніяких доказів. Лише слова. Знаєте, тут багато чого можна придумати.
Відповісти
Догана за те що не повідомили батьків за наказом МОЗ 434 обов'язково повідомляти батьків! Читайте люди накази і будьте досвідченими !
Відповісти
Я чула, що у лікарнях через якісь скорочення хочуть зробити платні огляди для дітей. Тобто щоб дітей перестали перевіряти в школах безкоштовно і водили за гроші в поліклініку. Скільки років у школах проводилися огляди і ніхто не казав що це протизаконно. Який сенс тим лікарям проводити огляди безкоштовно в школах? Це просто був їх обо'язок.
В мене таке відчуття що огляди в школах хочуть припинити, аби запровадити платні в лікарнях. Аби знову тягнути з людей гроші.
А цей випадок ніби одна із причин
Відповісти
Категорично не згідна зі статею. По-перше перевірка не раптова, а щорічна. Учнів кожного року оглядають. Саме оглядають і дають рекомендації. Ніхто нічого там не лікує, бо кабінет не функціонує і немає лікаря вже багато років.
Тому там і немає сучасного крісла і інструментів. Світло там є. Кабінет не ультрасучасний, але охайний і прибраний.
По-друге - невідомий інтерн. Інтерни - це теж майбутні лікарі, вони вже отримали освіту і можутьт працювати, тимпаче, що вона лише оглядала.
По-третє - про все це батькам повідомила 7-річна дитина. Ви думаєте дитина дуже добре розбирається і звертає увагу на такі речі? Це скоріш всього мама-скандалістка задавала якісь не зрозумілі питання і випитувала якісь подробиці, а дитина механічно відповідала.
Що до того, що батьки відвідували з дитиною стоматолога, тодобре що у них є така можливість, а можливо у когось немає.
І взагалі-то стоматологи це не працівники школи, а поліклініки і до того ж лікарі прикріплені за 10 школою. А мама була неправа. Вона мала в першу чергу поговорити із працівниками стоматологічного кабінету і дирекцією школи і вияснити все особисто, а не відразу роздувати скандал.
Ніколи у цій школі не було ніяких інцедентів. Ця стання просто зроблений із мухи слон.
Відповісти
Дитина в 7 років не знає назви інструментів це так точно.дуже добре що є в школі стоматологія бо батькі не завжди заглядають в рот власної дитини.Ми завжди ходимо в школу на огляд і лікування. Ми задоволенні з дитиною. Іде на прийом з радістю сама.Лікар може приділити дитині більше часу ніж в поліклініці.Те що сталося це якесь непорозуміння і надуманність з боку батьків. Інтерни це майбутні лікарі їм теж потрібно вчитись.
Відповісти
Для того щоб діти розбиралися в цих інструментах треба частіше їх водити до стоматолога. Якщо ви немаєте часу заглядати в рот власної дитини і бажаєте щоб інтерни на ній вчились,то не думайте,що всі такі ж безвідповідальні мами як ви.І якщо колись ці кабінети закрили, то значить небагато таких мам як ви. Більшість бажають кваліфікованого огляду стоматолога чи іншого дипломованого лікаря Ми живемо в європейському Луцьку, а ви...
Відповісти
Тобто, лікарі які працюють в школах не кваліфіковані? Вони що не здобували освіту в тих же самих університетах, що і приватні лікарі.
вони не мають диплома? Їх на вулиці беруть? Про який європейський Луцьк можна говорити, якщо людей дискримінують за тим державні вони працівники чи приватні.
Так, бувають випадки халатності лікарів, але саме у цьому випадку, ніяких підтверджень окрім слів я не побачила.
Відповісти
Побільше б таких батьків, які дійсно готові 'йти' далі і далі заради свого синочка та інших діток,а не обговорювати такі інциденти вдома,нічого не роблячи,щоб хоч якось їх запобігти!А критикуючи батьків ( як це зрозуміло,роблять самі вчителі,причетні до цього скандалу) ви лише намагаєтеся виправдати себе та свій непрофесіалізм!Адже саме вчителька класу повинна була прослідкувати за діями так званого ІНТЕРНА , бо навіть лікарем не треба бути,щоб зрозуміти,що одим інструментом всіх дітей не перевіряють!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку невідома інтерн, порушуючи правила гігієни, перевіряла зуби у дітей
16 квітень, 2016, 16:25