Від сьогодні в Україні використовуватимуть нову вакцину від поліомієліту

Від сьогодні в Україні використовуватимуть нову вакцину від поліомієліту
З 18 квітня Україна перейде на використання двовалентної вакцини проти поліомієліту.

Україна приєдналася до Глобальної стратегії ВООЗ, ухваленої на 68 Генеральній Асамблеї ООН, з переходу використання живої оральної тривалентної вакцини проти поліомієліту (тОПВ) на живу оральну бівалентну вакцину проти поліомієліту (бОПВ). Окрім того, оголосила 18 квітня 2016 року Національним днем переходу на використання бівалентної вакцини. Одночасно з Україною до цього процесу долучилися ще 156 країн світу, - повідомляє прес-служба МОЗ України.

Припинення використання тОПВ зумовлене вилученням з живої оральної поліомієлітної вакцини ІІ типу вірусу, в якому ВООЗ уже не вбачає загрози.

«Обидві вакцини забезпечують однаково ефективний захист від поліомієліту. Різниця полягає лише в тому, що одна з них не забезпечує захист від того штаму поліовірусу, який на сьогодні вже ліквідовано в усьому світі. Натомість новий тип ОПВ забезпечуватиме ще більш ефективний захист від інших двох штамів вірусу поліомієліту, що досі циркулюють», - пояснив Представник ВООЗ в Україні Денніс Кінг.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, перехід на використання бОПВ передбачає одночасне вилучення усіх залишків тривалентної вакцини, яка з травня місяця в жодній країні не використовуватиметься. У зв’язку з цим МОЗ України підготовлено план переходу, одним із напрямків якого є порядок вилучення та подальшої утилізації всіх залишків тривалентної вакцини з усіх закладів охорони здоров’я усіх форм підпорядкування. Інший важливий напрямок буде спрямований на проведення роз’яснювальних тематичних семінарів для фахівців-імунологів, лікарів вакцинальних кабінетів з питань переходу.

Перехід на використання нового виду ОПВ-вакцини ніяким чином не впливає на процес імунізації дітей проти поліомієліту в країні.

«Бівалентна вакцина зареєстрована в Україні та буде закуплена Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ та поставлена в Україну вже у травні 2016 року в достатній кількості, що дасть змогу продовжувати проведення вакцинації проти поліомієліту відповідних груп дітей згідно Календаря профілактичних щеплень», - повідомив заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець.

Бівалентна вакцина, за його словами, не є новою вакциною і порядок її використання не змінюється. «Використання ОПВ-вакцини необхідне, адже вона має здатність не лише створювати індивідуальний захист від поліомієліту, але й також зупиняти циркуляцію вірусу у середовищі, що є обов’язковою умовою для ліквідації вірусу назавжди», - підкреслив він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ще один доказ того,що на наших дітях утилізували нікому не потрібну отруту!!!
Відповісти
І я про теж, а зараз нові хвилі вакцинації оголосять новою вакциною
Відповісти
Останні новини
Від сьогодні в Україні використовуватимуть нову вакцину від поліомієліту
18 квітень, 2016, 16:49