Бурштинові ідеї нардепів перевірять на відповідність практики ЄС

Бурштинові ідеї нардепів перевірять на відповідність практики ЄС
За дорученням спікера Андрія Парубія його перший заступник у Верховній Раді Ірина Геращенко провела робочу нараду щодо ситуації із незаконним видобутком бурштину.

На ній, як повідомила віце-спікер, були присутні представники всіх політичних фракцій і груп, екологічного комітету і з питань правосуддя, міністерства екології та МВС, від громадськості- представники спілки ювелірів.

"Бачу три ключові проблеми: потребу узаконити виробництво, щоб люди працювали в визначеному законом правовому полі; при цьому потрібно унеможливити варварські способи видобутку бурштину, що знищують природне середовище, екологічні питання є пріоритетними; кондрабанда бурштину, в'яла реакція правоохоронних органів на знищення природи і цю контрабанду; відновлення природного середовища після варварського видобутку; вирішення проблеми легальної роботи людей, що живуть видобутком.

У ВР підготовлено законопроекти про бурштин, який чекає свого другого читання і про старі підприємства, що видобувають цей бурштин.

Але, на мою думку, ухвалювати ці закони потрібно паралельно з посиленням кримінальної відповідальності за контрабанду і незаконний видобуток. Також ці закони, що стосуються промислового видобутку, мають повністю відповідати нормам європейського права, особливо в частину захисту природного середовища, в екології.

Домовилися: терміново передати міністерству екології законопроекти для експертизи, звернутися до європейської сторони з проханням надати експертизу законопроектам, що стосуються видобутку бурштину , на предмет відповідності європейським нормам. Також звернемося до литовських і польських колег з проханням надати технічну допомогу в експертизі цих законопроектів. Це - якщо коротко за підсумками першого засідання", - розповіла Ірина Геращенко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Бурштинові ідеї нардепів перевірять на відповідність практики ЄС
20 квітень, 2016, 02:59