В Україні знайшли методи, як зменшити використання російського газу

В Україні знайшли методи, як зменшити використання російського газу
Професор Тернопільського Національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, доктор технічних наук, академік Академії економічних наук України Валерій Федорейко розробив три високоефективні системи генерації теплової енергії на паливі біологічного походження та різноманітних відходах, зокрема, й з важкокоутилізаційними властивостями.


Наразі готові до реалізації проекти не мають аналогів у світі, пише НОВА ТГ.

Будучи одним із засновників Енергетичного науково-виробничого консорціуму, який ставить за мету замістити традиційні види палива на відновлювальні матеріали місцевого походження, Валерій Федорейко розробив біотеплогенератор, який працює на всіх видах твердого біопалива та їх відходах.

Як зазначає науковець, такі пристрої потужністю від 0,1 до 4 МВт можна використовувати для генерації теплової енергії у системах опалення та на елеваторах для сушіння зерна. Так, біотеплогенератор потужністю 3 мВт дозволить заощадити до 300 тис. кубометрів газу в сезон на сушінні зерна. Наразі в Україні реалізовано чотири таких проекти - у Тернопільській, Київській та Чернігівській областях.

Завідувач кафедрою машинознавства та комп’ютерної інженерії ТНПУ також розробив піролізер-утилізатор, призначений для генерації теплової енергії та екологічно чистої утилізації важколіквідних полімерних (пластикова тара) та гумових (автомобільні шини) відходів.

Виробничий зразок потужністю 0,5 МВт пройшов успішні виробничі випробування у різноманітних системах генерації теплової енергії - для опалення, сушіння зерна, виробництва електроенергії. Наразі розроблені генератори-утилізатори потужністю 0,5-1МВт, а також створюється зразок потужністю 4 МВт для НВО “Енергоощадні технології”.

Практично всі існуючі у природі відходи, що мають горючі властивості, можуть використовуватися як паливо у таких пристроях, зауважує Валерій Федорейко.

«Все, що місто вивозить на смітники, може принести користь, причому 1 кг сміття дорівнює 2-3 кВт-год енергії, - пояснює науковець. - При цьому чітко відрегульована температура горіння унеможливлює будь-які викиди в атмосферу і забруднення довкілля».

До винаходів Валерія Федорейка належить також біотеплогенератор з термоелектричним блоком, призначений для виробництва теплової та електричної енергії для систем розподіленої енергетики, у тому числі і для військових цілей.

Ця розробка з функцією дешевого і безшумного генерування електроенергії може використовуватися у місцевості без центрального електропостачання для освітлення території, підзарядки телекомунікаційних систем - мобільних телефонів, рацій, планшетів. Нині проект пройшов тестові випробування і готується до презентації на міжнародній виставці з енергоефективності.

Енергетичний науково-виробничий консорціум, в рамках якого науково-дослідна лабораторія “Енергетичний менеджмент” ТНПУ, науково-виробниче об’єднання “Енергоощадні технології” та підприємство “Українські технологічні системи” започаткували низку проектів, спрямованих на заміщення традиційних видів палива на відновлювальні джерела енергії місцевого походження, був створений у Тернополі у 2014 році.

Вже у 2015 році Валерій Федорейко виступив з ініціативою провести повний енергоаудит Тернопільської області для визначення структури енергоспоживання.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
палити кізяками, Сєня перестав використовувати російський газ. І це переживемо!
Відповісти
Хай би придумали метод, як українцям використовувати українский газ, який набагато дешевший.
Відповісти
І є власністю українського народу (за законом про надра)
Відповісти
закон -нам, надра - їм!
Відповісти
Одна сімя може напердіти на цілу зиму хватить.
Для цього треба сосати конхфету Рошен
Відповісти
Останні новини
В Україні знайшли методи, як зменшити використання російського газу
23 квітень, 2016, 15:59