Мешканці Брища проти будівництва «крематорію». ФОТО

Мешканці Брища проти будівництва «крематорію». ФОТО
Полігон твердих побутових відходів, що поблизу села Брище Луцького району існує вже понад 30 років. За цей час воно розрослося із декількох гектарів до більш ніж 30. Мешканці села постійно виступають проти: проти постійного розширення полігону, проти будівництва сміттєпереробного заводу, будівництва печі. Проте, їх влада не чує.

Минулої п’ятниці селяни знову намагалися довести свою думку державним мужам. На зібранні, що відбулося у клубі Брища, селяни одноголосно були проти будівництва печі для спалення сміття.

«У нас із 71 дитини – 24 мають хронічні захворювання легень, люди хворіють на онко, гінекологічні захворювання. А тут ще дохлих свиней будуть спалювати. Хватить нам такого. Не будуйте в нас крематорій», - вигукували із зали люди.

Представник Центру переробки та утилізації Микола Гаталевич намагався селянам пояснити безпечність печі, проте марно.

«На сайті компанії «Флеш-Р» можна прочитати все про печі і їх параметри. Така установка працює вже в п’яти областях. Знаю, що є в Славуті й в Броварах. Ніде нарікань нема. Ця піч розрахована на спалювання відходів 2,3 і 4 категорії. Це – лакофарбові відходи, промаслене ганчір’я, масла, шини, гума, лікарняні відходи (системи, шприци). Хоча її проектна потужність 10 тонн, ми зможемо переробляти в середньому дві-три тонн на добу», - розповів Микола Гаталевич.

До речі, мешканцям Брища пропонували, що їх завезуть на екскурсію в Славуту, щоб вони могли пересвідчитися у безпечності такої печі, поспілкуватися із людьми. Але: «нащо нам їхати, ми все одно проти».

Не допомогло й те, що людям зачитали висновок Міністерства охорони здоров’я щодо безпечності сміттєпереробної установки.
Після цього стало ще гірше, бо люди почули страшне слово «формальдегіди», яких в рік піч може викидати (якщо спалювати відповідні відходи) аж 34 кілограми.

В результаті кожна сторона залишилася при своїй думці. Селяни – категорично проти. А влада разом із сміттєпереробним підприємством і далі продовжать будувати піч. За загальними підрахунками вже вкладено півмільйона в проектно-кошторисну документацію. А ще підприємство відразу розрахувалося із брищенцями за оренду землі.

«Ми їм це так не подаруємо, - зазначив правозахисник селян від «Надодного контролю» Олексій Чайка, - минули комуністичні часи, коли людей не слухали. Ми будемо боротися».

Саме ж Брище – мальовниче, охайне, чисте село із добротними хатами. Й смороду у п’ятницю чути не було.

«Це тому, що зараз ще холодно. Та й вітер не той. А коли влітку 30 градусів, і вітер звідти, то жити не можливо», - розповів місцевий житель.

До речі, до самого полігону трішки треба йти. Та й якось розчарувала картина. Хотілося більшого – як в американських фільмах – справжні гори сміття із велетенськими щурами та місцевими бомбами. Нічого такого немає.












Костянтин Яворський (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
приїдь літом, відчуєш той морід не тільки в Брищі, а й в Рокинях, залежно від того куди дме вітер. Хай собі в селі поставлять ту піч, ну або в Луцьку... Відходи лучан, а страждають жителі сіл...якось трохи не так має бути, везіть відходи на подвірря до того розумника який каже що піч безпечна і там спалюйте, в чому проблеми?
Відповісти
людей треба зацікавити матеріально
дайте гривень по двісті дотації на місяць всім, хто мешкає в окрузі 2-3 км.
зуб даю, погодяцця
а гроші збирати з тих, чиї відходи палитимуть
Відповісти
крематорій - для прикривання дій влади і кількості вбитих на сході. Столичний крематорій - як працював на всі 500% в часи майдану. і нічого ніхто не заікається, що там чи кого поспалювали
Відповісти
факти в студію, чи то ви, діма кісельов))
Відповісти
а ще консервні заводи працювали, як казав один деятєль кацапської орієнтації, там з наших дєвушок дєлають консерви!
Відповісти
не комуністичні часи-тепер в кожному селі свій Махно!
Відповісти
Тупі люди. Їм пропонують построїти завод що б утилізовувати сміття, а вони хочуть що б його і далі закопували в них під вікнами??? Думають так краще? чи так смердіти буде менше??????
Відповісти
Шановні захисники сміттєспалювальної печі (!!!не сміттєпереробного заводу наголошую), якщо Вас так цікавлять робочі місця та інші привілеї від даного будівництва, то просіть хай Вам біля оселі побудують такий осередок "щастя" + буде економія на бензині для мусоровозів, бо не потрібно буде вивозити сміття на сміттєзвалище. Успіхів!
Відповісти
Волинь Пост !! Ви мене розчарували! Висвітлити інформацію настільки неправдиво!((( СУМНО:(( Відписуюсь
Відповісти
Останні новини
Мешканці Брища проти будівництва «крематорію». ФОТО
24 квітень, 2016, 10:12