В Україні можуть підвищити тарифи на газ вдвічі

В Україні можуть підвищити тарифи на газ вдвічі
У середу уряд може виконати одну з найголовніших вимог фонду - підвищити тарифи на газ для населення до 100% паритету імпорту.

Паритет імпорту - це ціна імпортного палива плюс ПДВ і плюс вартість транспортування газу. Наразі імпортне паливо коштує 210 дол, а доставка - близько 900 гривень, - йдеться на сайті Економічна правда.

Підвищення планувалося з 1 квітня 2016 року до 75% паритету, однак уряд Арсенія Яценюка відклав його на місяць. "У розпал політичної кризи залишив це непопулярне рішення для наступників. Така собі невеличка помста", - саркастично пояснив співрозмовник ЕП у Мінфіні.

Підвищуючи тарифи до 100%, Кабмін зробить навіть більше, ніж від нього вимагає МВФ. Чому? Причин декілька.

"Щоб пройти весь негатив одразу і не розтягувати на два роки. Але люди ще не пристосувалися до нинішніх цін. Плюс у 2016 році була тепла зима. Боюся, що ми увійдемо в кризу неплатежів", - пояснив у розмові з ЕП один з членів уряду.

За його словами, суперечка щодо підвищення "паритету" - до 75% чи 100% - обговорювалася до останнього.

До того ж, ціна на імпортований газ знизилася більше і швидше, ніж очікувалося. Тому зараз можна підвищити внутрішню ціну і при цьому вийти на нульовий фінансовий баланс НАК.

Ще один момент з тарифами стосується субсидій для населення на оплату комунальних послуг. З одного боку, підвищення тарифів означає збільшення видатків держбюджету на виплату субсидій. З іншого - підвищення ціни призводить до підвищення рівня енергоефективності.

Є очікування, що 2016 року населення масово відреагує на підвищення тарифів у 2014-2016 роках і почне заощаджувати. Прорахувати цей ефект складно, але в кінцевому результаті зниження споживання може частково нівелювати необхідність збільшення субсидій.

Підвищення тарифів - це "зелене світло" на шляху домовленостей з фондом. Однак це не єдине, що потрібно зробити для повного виконання програми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тільки СПОЧАТКУ посадіть усю злодійсько кримінальну сволоту з конфіскацією:
1.Ахметова, Коломойського, Пінчука, ітд усіх олігархів ....
2. Прокурорів, митників, суддів, липових академіків, професорів, сцикунів генералів АТО ітд......
Інакше на паль і на вила.
Відповісти
Леоніду, ну хто ж їх посадить - вони ж пам"ятники, і, водночас, найчесніші та найпорядніші люди України, які створюють робочі місця, платять податки, правда, виводять кошти в офшори, але це таке...
Відповісти
щось я не все зрозумів. якщо рахувати вартість по їхній формулі, то виходь 210дол*25грн/дол+20%+900грн=7200грн/1000 куб.м. На сьогоднішній день вартість газу для населення становить 7190грн/1000куб.м. Так в чому проблема??? для чого підвищувати вдвічі?
Відповісти
Платіть рівномірно напротязі року.
Економте.
Відповісти
Ця влада - це найбільше зло для українців!
Відповісти
підказати чи самі здогадаєтесь
Відповісти
І куда вже дальше економити, це що не митися, не прати, їсти не варити, вже й так на всьому економимо. Ціни то в нас європейські, а зарплати які. І де ті ваші рехформи? хто їх бачить. При янику такого бардака не було як зараз, народ просто перестане платити -бо субсидії це не реформи, а відмивання коштів.
Відповісти
Ці комсомольці сумувати нам не дадуть,веселуха тільки починається.Ломбардно-секондхендна країна рухається в Європу.
Відповісти
Останні новини
В Україні можуть підвищити тарифи на газ вдвічі
27 квітень, 2016, 19:46