Депутати люблять кеш та подарунки

Депутати люблять кеш та подарунки
Вартiсть деяких презентiв, якi подарували народним обранцям, перевищує мiльйон гривень Громадський рух "Чесно" дослiдив рiчнi декларацiї, якi здали нещодавно депутати, та виявив у них щось дуже цiкаве: щонайменше троє законодавцiв упродовж останнього року одержали подарунки та призи вартiстю понад мiльйон гривень!

Так, Сергiєвi Мартиняку ("Воля народу") дiсталися в подарунок 1 мiльйон 468 тисяч гривень, пише газета "Експрес".

На другому мiсцi - Сергiй Власенко ("Батькiвщина") з подарунком на 1,5 мiльйона гривень. А безсумнiвний чемпiон серед мазунчикiв долi - Нестор Шуфрич з "Опозицiйного блоку". Вiн задекларував подарункiв на 10 мiльйонiв 900 тисяч гривень!

Крiм трiйки лiдерiв за вартiстю подарункiв, є ще низка народних обранцiв, якi отримали трохи меншi, але все-таки дуже значнi суми, -розповiдає аналiтик руху "Чесно" Сергiй Андрушко. Так, Олена Сотник iз "Самопомочi" у графi "призи, виграшi, подарунки" задекларувала 998 тисяч гривень, тобто де-факто є ще однiєю мiльйонеркою за сумою подарункiв. Олесь Довгий iз "Волi народу" отримав подарункiв на 745 тисяч гривень, Аркадiй Корнацький з БПП - на 362 тисячi гривень, Антон Геращенко з "Народного фронту" - на 325 000, Руслан Князевич iз "БПП" - на 203 тисячi, Вадим Кривенко з БПП - на 178 000, а Iгор Шурма з "Оппоблоку" - 141 тисячу...

А як самi народнi обранцi пояснюють це все?

- По-рiзному. От, наприклад, Сергiй Власенко каже, що отримав пiвтора мiльйона гривень у подарунок вiд батькiв-пенсiонерiв. А звiдки такi грошi, мовляв, у стареньких i допитуйтесь. Схоже пояснення має й Руслан Князевич... Олена Сотник пояснює, що майже мiльйон гривень у графi "подарунки" - це та сама квартира, яку спочатку отримав у подарунок її чоловiк вiд матерi, а згодом вiн передарував це житло вже народнiй депутатцi... Вiрите?

Натомiсть позафракцiйний Борислав Береза 3 мiльйони подарункiв для своєї родини пояснив спадщиною. Але якщо це справдi так, то не зрозумiло, чому грошi вказано в графi "призи, виграшi, подарунки", адже для спадщини в декларацiї є окрема графа!

Чому народнi депутати вписують такi величезнi подарунки й виграшi, звiтуючи про доходи?

Долучається до розмови член правлiння "Центру протидiї корупцiї" Олександра Устинова. Рiч у тому, що вже прийнятий закон про електроннi декларацiї, також запрацювали антикорупцiйнi органи. За кiлька мiсяцiв стартує електронне декларування, яке передбачає новi принципи звiтування про доходи.

I як дiя цього закону ускладнить життя публiчним особам?

Зокрема, ранiше треба було декларувати тiльки грошi, що зберiгаються на банкiвських рахунку, а тепер - усi без винятку. Крiм того, якщо в попереднi роки за брехню в декларацiї, загалом кажучи, мiг лише хтось морально засудити у пресi (та й то реально журналiсти та громадськi активiсти мали змогу опрацьовувати мiнiмум декларацiй), то тепер за такий обман передбачена кримiнальна вiдповiдальнiсть - до 2 рокiв ув'язнення. Якщо виявиться, що в декларацiї людина вказала одну суму, а покупок зробила на значно бiльшу, в неї виникнуть серйознi проблеми.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не при святі говорячи, я б подарував кожному з них конопляного шнурка без мила.
Відповісти
Такихслугів народу давно пора поставити до стінки .
Відповісти
Останні новини
Депутати люблять кеш та подарунки
01 травень, 2016, 03:59