Суд постановив повернути контрабандистці 60 кг бурштину на 2,8 мільйона гривень

Суд постановив повернути контрабандистці 60 кг бурштину на 2,8 мільйона гривень
Одеський суд постановив повернути жінці 60 кг бурштину, які конфіскували у 2015 році за спробу незаконно його вивезти з України

Про це повідомили в прес-службі Одеської митниці, - інформує Експрес онлайн.

Апеляційний суд Одеської області 30 квітня скасував постанову Малиновського районного суду Одеси, в якій передбачалася конфіскація бурштину на користь держави.

"Згідно з постановою суду, громадянка України, яка намагалася незаконно вивезти бурштин в Стамбул, відбудеться лише штрафом в 1,7 тис. грн. У той же час 59,8 кг дорогоцінних каменів, яке суд першої інстанції постановив конфіскувати на користь держави, експертиза оцінила в 2,7 млн ​​грн. Згідно з постановою апеляційного суду, весь вилучений у громадянки товар необхідно їй повернути", - зазначили в прес-службі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
суддя взяв половину бабла?
Відповісти
Суддя тут якраз діяв в рамках законів якщо їх так можна назвати прийнятих в свій час і досі не змінених бурштиновою кришею в кабміні і Верховній зРаді.
наводжу витяг з постанови суду взятий з єдрср - Відповідно до Закону України "Про митний тариф України" від 19.09.2013 р. та пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджених наказом ДФС України № 401 від 09.06.2015 р., бурштин відноситься до товарної групи «інше» - 2530 та відповідає коду 253090000, та не включений до «Переліку товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України», визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. № 436.
Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності відносить бурштин не до дорогоцінного каміння, а до мінеральних продуктів, що узгоджується із визначенням термінів і понять Закону України від 18.11.1997 № 637/97-ВР, а також - з «Інструкцією із застосування Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр до родовищ бурштину».

Отже, законом бурштин, в т.ч. необроблений у сировині, не віднесено до групи дорогоцінного каміння.

Постановою Кабінету Міністрів України № 468 «Про затвердження переліку товарів, вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається» від 28.05.2012 р. не встановлено заборони на вивезення за межі митної території України дорогоцінного каміння органогенного утворення, до якого відноситься бурштин.
За таких обставин, висновки суду про застосування до ОСОБА_3 додаткового адміністративного стягнення у вигляді конфіскації товару - необробленого каміння бурштину, з посиланням на Постанову Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. № 448, яка містить вимоги щодо усного, письмового декларування або переміщення на умовах поміщення у митний режим експорту дорогоцінного каміння, до якого бурштин у необробленому вигляді не відноситься, є необґрунтованими та безпідставними, у зв'язку із чим постанова у цій частині підлягає зміні.
Відповісти
З А К О Н У К Р А Ї Н И. Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними.
Стаття 1. Визначення основних термінів та понять
3) дорогоцінне каміння органогенного утворення - перли і бурштин в сировині, необробленому та обробленому вигляді;
Що має вищу юридичну силу наказ ДФС чи ЗАКОН УКРАЇНИ?????
Відповісти
зайдіть в єдрср і подивіться постанову по даній справі повністю там суддя посилався і на вказаний вами закон і рішення про повернення бурштину вилученого на кордоні навіть якщо особа в якої його було вилучено не може пояснити його походження приймались судами неодноразово але законодавець так і не вчинив жодних дій для належного врегулювання даного виду правовідносин усунення прогалин та колізій правових норм так само кабмін не скасував чи не змінив вище перелічені постанови на які посилався суд як такі що суперечать законодавству і інтересам держави а тому напрошується висновок про їх зацікавленість у тому щоб видобуток бурштину та його реалізація залишалась в тіні і далі йшли в обхід держави
Відповісти
Останні новини
Суд постановив повернути контрабандистці 60 кг бурштину на 2,8 мільйона гривень
06 травень, 2016, 02:41