Лучани вшанували пам'ять людей, що постраждали внаслідок політичних репресій. ФОТО

Лучани вшанували пам'ять людей, що постраждали внаслідок політичних репресій. ФОТО
В обласному центрі Волині громадськість вшанувала пам’ять людей, що постраждали внаслідок політичних репресій.

Захід традиційно відбувся на Замковій площі коло пам`ятного знаку жертвам політичних репресій, - інформує Волинська правда.

День пам’яті жертв політичних репресій у нашій державі відзначаться щорічно у травні і є національним. Сьогодні ж громадськість Луцька відвідала пам’ятний знак напередодні Дня пам’яті та примирення і 70-ї річниці Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Із квітами та букетами бузку вшанувати пам’ять земляків прийшли представники місцевої влади, зокрема заступник Луцького міського голови Андрій Киця, учні та студенти і їх викладачі, а також небайдужі містяни.

Перш за все, Андрій Киця закликав присутню на заході молодь, вивчати історичні сторінки нашої держави і завжди пам’ятати тих українців, котрі постраждали внаслідок політичних репресій комуністичного режиму.

Насамкінець, усі присутні поклали до пам’ятного знаку квіти.

















Варто зазначити, що День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму, спочатку з’явився в національному календарі країни наприкінці 90-х років і носив назву «День пам’яті жертв голодомору», відображаючи в своєму формулюванні одне з найтяжчих злочинів проти людяності тієї безжальної влади. Потім, згідно з Указом Президента України цей пам’ятний День був перейменований і став називатися «День памяті жертв голодоморів та політичних репресій».

З 2007 року щорічно в третю неділю травня по всій Україні проводяться різноманітні заходи, присвячені пам’яті про ці страшні події. В 2016 році День пам’яті жертв політичних репресій припадає на 15 травня.

Як відомо 2 червня 1937 було прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП (б) «Про антирадянські елементи», відповідно до якого 5 серпня 1937 вийшов наказ НКВС СРСР, який поклав початок масових репресій.

Вже до середини листопада 1938 року без суду було винесено 681692 смертних вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 мільйона людей було відправлено в табори.

Згідно з розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами розкуркулення стали понад 2,8 мільйона людей. У 1936 році заарештували 15717 осіб, у 1937-му - 159537, в 1938-м 106096, в 1939-м 11744. Близько 16,5 тисяч чоловік було розстріляно в 1937-му.

У зв’язку з цим СБУ та уряду доручено видати книгу, оприлюднити документи і матеріали про масові політичні репресії 1937-1938 років, поширити їх на іноземних мовах за кордоном, а також проводити в школах та інших навчальних закладах відповідні тематичні уроки.












Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучани вшанували пам'ять людей, що постраждали внаслідок політичних репресій. ФОТО
06 травень, 2016, 17:19