Знайшли останки восьми солдатів, загиблих у Другій світовій війні. ВІДЕО

Напередодні Дня Перемоги над нацизмом у Європі на Київщині знайдено останки восьми солдатів, загиблих у Другій світовій війні, а також армійські речі, уламки зброї та гільзи.

Ці знахідки під час розкопок віднайшли курсанти Національної академії Служби безпеки України разом із пошуковцями Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну», - повідомляє Служба безспеки України.

Пошукові роботи проводилися на місцях кровопролитних боїв у лісі біля станції Березань, де у вересні 1941 року захисники Києва потрапили в оточення, у так званий «київський котел». З архівів відомо, що в березанському лісі прийняли свій останній бій військові 37-ої армії разом із бійцями 26-ого, 5-ого, 21-ого армійських підрозділів, а також матросами Пінської флотилії, представниками НКВС. «Чотири армії тут були, чотири армії тут і залишились. Мало кому вдалося вийти із оточення», - наголосив пошуковець Анатолій Дроздов, учасник бойових дій в Афганістані та на сході України.

На місці боїв досвідчені пошуковці навчили курсантів Академії, як правильно проводити розкопки та за допомогою чого можна ідентифікувати загиблих військових. За словами Олексія Осипова, який близько 20 років займається пошуком загиблих захисників України у Другій Світовій війні, київський осередок організації «Закінчимо війну» вперше проводить такі масштабні розкопки за участі студентів різних навчальних закладів.

«Мета цього заходу – це показати молоді, як це насправді було, що люди гинули захищаючи свою Батьківщину у 1941. Показати де, в яких місцях, як це відбувалося, щоб хлопці власними руками доторкнулись до історії землі, на якій вони живуть», - підкреслив пошуковець.

Ректор Національної академії Служби безпеки України зазначив, що цей захід не разова акція, а навпаки – вихованці закладу будуть продовжувати розкопки: «В цьому році Академія налагодила взаємодію з громадською організацією «Закінчимо війну». Цей захід вже не перший. Молодь дійсно зацікавлена в пошуку історичної правди, в пізнанні української історії, тому така робота буде проводитися і надалі».

Під час виїздів курсантам вдалося віднайти багато унікальних речей, що мають особливу цінність. Зокрема, було знайдено жерстяний кухоль, на якому видно літери, що можуть допомогти ідентифікувати прізвище солдата, знак розрізнення молодшого офіцерського складу, коробку від протигазу, уламки зброї, частинки від гранат і багато гільз. Також курсанти знайшли останки восьми солдат, які, на жаль, так і залишаться невідомими.

До меморіалу загиблим захисникам Київщини під час Другої Світової війни, який є також місцем перепоховання невідомих борців із нацизмом, курсанти поклали квіти та запалили лампадки, щоб віддати шану бійцям, які не зламалися у оточенні, а полягли зі зброєю у руках.

«Сьогодні змінилася країна, змінюється Служба, змінюються і курсанти, які навчаються в нашій Національній академії. Молодь сьогодні налаштована на пізнання минулого з метою того, щоб впевнено дивитися у майбутнє, робити висновки з тих трагічних подій, з тих перемог, які відбулись, задля того, щоб будувати міцну незалежну державу», - зазначив Сергій Кудінов.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.