Археологи знайшли давньоруське житло

Археологи знайшли давньоруське житло
На городищі літописної Пересопниці археологи дослідили залишки давньоруського житла, які датуються ХІ століттям.

Про це 28 серпня повідомили в прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Археологічна експедиція завершила роботу в селі Пересопниця Рівненського району. Її учасниками стали співробітники охоронних археологічних служб із Рівного: ДП «Рівненська старовина» та Луцька ДП «Волинські старожитності», студенти Рівненського державного гуманітарного університету та члени археологічного гуртка Рівненського міського палацу дітей та молоді.

На території Пересопниці та поблизу неї археологи виявили десять нових пам'яток археології, на які підготували охоронну документацію. Археологічні розкопки проводили на рештках дитинця літописної Пересопниці ХІІ-ХІІІ ст., на багатошаровому поселенні в урочищі «Пастівник» та на багатошаровому поселенні в урочищі «Баранівка» на околиці села.

Серед залишків давньоруського житла поблизу пічки археологи виявили уламки гончарних горщиків та залізні вироби (ніж та фібула), які дозволяють чітко датувати житло ХІ століттям.

На території урочища «Пастівник» дослідники знайшли господарську споруду давньоруського часу ХІІ - першої половини ХІІІ ст. Також виявили численні уламки глиняного посуду та різноманітні вироби із кістки, фрагменти скляних браслетів, намистину.

На поселенні в урочищі «Баранівка» дослідили житло милоградської культури ранньзалізного віку. У його заповненні знайшли уламки глиняних ліпних посудин, вироби із кістки та кременю. Це перше добре збережене житло милоградської культури, виявлене і досліджене на території Волині.

Робота експедиції проводилась виключно на кошти археологічних структур Рівного та Луцька.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: археологи
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Необхідно вимагати від депутатів Верховної Ради України терміново внести до Земельного кодексу України норму закону ( тобто, повернути колишню норму закону), згідно якої заброняти виділення земельних ділянок без проведення археологічних досліджень зазначених ділянок. Україна в археологічному плані дослджена лише на 5 %.
Так, у 1999 р. та 2007 р. археологи дослідили два могильники (Гришківський і Старо-Мерчецький) в Харківській області (Зміївський та Валківські райони) , де виявили поховання озброєних жінок. В могильниках виявили ножі та залишки стріл, срібні жіночі прикраси. Науковцями в даний час вже встановлено, що поховання належить до 4 ст. до н.е. , а поховані жінки належали до дружинних вІйськових формувань.
Відповісти