Ковельський пенсіонер судиться за землю АТОшників

Ковельський пенсіонер судиться за землю АТОшників
70-річний пенсіонер Степан Гурич, який проживає у Голобах, звернувся із позовом до Голобської селищної ради, аби суд визнав недійсними рішення цього органу місцевого самоврядування, визнав право користування земельною ділянкою, задовольнив стягнення моральної шкоди та завданих збитків. Повідомляє ПроКовель.

Степан Гурич вказує, що протягом 40 років у селищі по вулиці Милосердя (урочище «Дитячий будинок») він користувався земельною ділянкою, площею 0,30 га. У вересні 2015 року Голобська селищна рада прийняла рішення «Про припинення права користування земельними ділянками», яким було припинено його право користування ділянкою, площею 0,15 га ріллі, в даному урочищі, у зв’язку з наданням ділянок учасникам АТО для індивідуального житлового будівництва.

На засідання сесії Степана Гурича запрошено не було. Рішенням сесії Голобської селищної ради від 23 грудня 2015 року земельні ділянки надані у власність АТОвцям. На це сесійне засідання Степана Михейовича також не запросили, і про нього не повідомили. Коли ж його дружина Марія Гурич з’явилась у селищну раду, бажаючи бути присутньою при розгляді питання відведення земельної ділянки, селищний голова Сергій Гарбарук, як стверджують Гуричі, заборонив їй бути присутньою, сказав вийти із приміщення селищної ради.

Позивач вважає, що селищна рада прийняла незаконні рішення. У лютому 2016 року він поскаржився до Адміністрації Президента України, звідки звернення переадресували до Волинської облдержадміністрації. З аналогічним листом звернувся до Кабінету міністрів, але й цю «петицію» було надіслано на Волинь. У відповіді з ОДА йдеться, що передбачено надання громадянам взамін вилучених земельних ділянок наділи в інших урочищах, та нібито дружина відмовилась. Степан Гурич називає таку відповідь – відпискою, мовляв, їм ніхто не пропонував наділ в іншому місці, а його дружина не відмовлялась від такої пропозиції.

А ще чоловік звернувся із заявою до Волинської обласної ради. Але відповідь, за підписом першого заступника голови, його не задовольнила. Надіслану скаргу до Верховної Ради України також «завернули» до Волинської ОДА.

У позові Степан Гурич зазначає: з ним не було погоджено умови та можливість вилучення землі, що виключило його з числа користувачів земельної площі. Оскільки письмі звернення в різні інстанції результату не дали, стан здоров’я ще більше підупав, він зовсім перестав ходити. Йому не вірилось, що до нього, як учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, інваліда третьої групи, пенсіонера за віком, службові особи могли так поставитись, не допустити дружину на сесію селищної ради. Поради звернутися до суду його також пригнічують. А тому суму морального відшкодування він оцінив у 10 тисяч гривень.

Представником позивача подано суду заяву про збільшення позовних вимог. «Без повідомлення та моєї згоди було переорано 11 кущів смородини сортової, 0,5 га полуниці, малину, багаторічні квіти. А тому вимоги мої полягають у відшкодуванні мені збитків, нанесених учасниками АТО», – йдеться у заяві.

В судовому засіданні представник позивача додатково пояснила: та обставина, що він є користувачем спірної земельної ділянки, стверджується записом у земельно-кадастровій книзі селищної ради. Державного акта на право користування спірною земельною ділянкою (ділянками) позивач не має.

Голобська селищна рада заявляє, що спірна земельна ділянка не перебувала ні у власності, ні у користуванні Степана Гурича, її межі в натурі не встановлено. Фактично, він протягом тривалого проміжку часу обробляв певну частину землі в межах селища, а посилання на наявність у нього права користування спірною ділянкою з 90-х років є безпідставним, бо таке право виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж ділянки в натурі і одержання документа, що це посвідчує. Також право власності громадян на земельні ділянки посвідчується державним актом. Межі ж спірної ділянки в натурі не встановлено, записів у земельно-кадастрових книгах про це немає, як нема й державного акта на право приватної власності на землю.

У селищній раді вважають, що жодне законне право Степана Гурича порушено не було, а він сам ніколи не звертався з приводу передачі йому земельної ділянки у власність.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази, зібрані у справі, прийшов до висновку, що позовні вимоги підставні та підлягають до часткового задоволення.

До речі, згідно рішення Голобської селищної ради від 23 грудня 2015 року, було затверджено проекти трьом різним фізичним особам та надано земельні ділянки для будівництва. При цьому посилання на таку соціальну пільгу, як участь в АТО, відсутні.

Суддя Ковельського міськрайонного суду Ірина Логвинюк вирішила визнати незаконним і скасувати рішення Голобської селищної ради від 7 вересня 2015 року № 62/5 «Про припинення права користування земельними ділянками», в частині припинення права користування земельною ділянкою в урочищі «Дитячий будинок» Степану Гуричу, площею 0,15 га ріллі, стягнути із селищної ради в дохід держави 551 гривню 20 копійок судового збору.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я так думаю, що сім"я діда має родинні зв"язки з суддями.

Для повної справедливості внуків діда - в АТО.
Відповісти
діді не винен і учасники АТО не винні. Держава наобіцяла от тобі і земля закінчується.
Дід відповідно да земельного кодексу України має переважне право на приватизацію земельної ділянки.
Відповісти
Останні новини
Ковельський пенсіонер судиться за землю АТОшників
20 травень, 2016, 09:18