Озеро Світязь має отримати статус курортної зони. ВІДЕО

Озеро Світязь має отримати статус курортної зони. ВІДЕО
«Цього року озеро Світязь має отримати статус курортної зони», - Ігор Гузь.

На думку народного депутата Ігоря Гузя, формулою розвитку туристичної сфери на Волині є збільшення кількості митних переходів, надання статусу курортної зони озеру Світязь, впровадження там каналізаційних систем та, звісно, залучення інвестицій - як внутрішніх, так і зовнішніх, - повідомляє прес-служба депутата.

Для збереження та зростання туристичного потенціалу Шацьких озер потрібно вжити додаткових заходів.

«Я представляю область, де найбільше озеро в країні – Світязь, яку всі знають як Перлину Волині. Сюди приїжджають щороку все більше і більше відпочиваючих. У зв’язку з анексією Криму зросла кількість відпочиваючих у нас і з центральних областей України.

Насолоджуються відпочинком біля озера Світязь гості із Польщі та Білорусі. Та й у зв’язку із непростою економічною ситуацією все більше відпочиваючих тут», - наголосив він.

Нардеп навів порівняльну статистику. Якщо у 2014 році кількість відпочивальників становила близько 90 тисяч, у 2015-му – 130 тисяч. За прогнозами цього року – до 150 тисяч.

Тому Ігор Гузь вважає, що відповідні міністерства для розбудови інфраструктури відпочинку та оздоровлення у Шацькому районі мають втілювати державні інвестиційні проекти, зокрема і для залучення польських туристів:

«Сьогодні санаторії та пансіонати надають людям послуги різного класу. Оскільки до Перлини Світязя орієнтовно 20 кілометрів від Польщі, до нас їдуть відпочивати зараз багато поляків. Звертаю увагу керівництва держави на відкриття додаткового пункту переходу, а саме «Адамчуки-Збережже», який відкриває безпосередньо дорогу до Світязя для польських туристів. Маємо думати, як зробити належну дорогу від кордону до озера.

Я спілкуюся з владою та бізнесом Польщі. Поляки кажуть, що готові відпочивати у нас на озерах. Однак проблема – ніхто не буде стояти півдня у чергах для контролю на переході Ягодин. Уже 10 років говоримо про відкриття такого переходу. Держава має віднайти інструментарій з Євросоюзом, аби збільшувати кількість таких переходів», - зауважив він.

Волинський нардеп уже неодноразово порушував це питання і під час брифінгів, і у депутатських зверненнях до профільних міністерств. Також лишається не вирішеною проблема Хотиславського кар’єру, який розробляють на території Республіки Білорусь. За інформацією екологів та експертів, його розробка може призвести до екологічної катастрофи – обміління Світязя та каскаду Шацьких озер.

«Очевидно, тут треба напрацювати алгоритм дій та разом з Міністерством екології відслідковувати цей процес. Коли будемо бачити загрозу, ми зможемо впливати на білоруську сторону», - додав він, наголосивши, що уже мав розмову з цього приводу з Міністром екології Остапом Семераком.

Ще однією надважливою проблемою є відсутність якісної каналізаційної мережі на території Шацьких озер. «Її практично там немає, частина відпочинкових баз просто «скидають» відходи в ями, а куди це все далі йде, всі ми можемо здогадатися».

Ігор Гузь вважає, що Шацькі озера сьогодні потребують спеціального статусу. Багато хто говорить про залучення інвесторів на територію національного парку, однак відповідне законодавство й досі відсутнє. «Цього року озеро Світязь має отримати статус курортної зони! Аналогів Шацькому парку немає в Україні. А це дасть додаткові преференції. Та й нові робочі місця, наповнення бюджету, податки. Потрібно застосувати нові механізми, аби за 10 років на Шацьких озерах мало можливість відпочивати до півмільйона туристів», - переконаний він.

За словами народного депутата, з профільного міністерства йому надіслали відповідь про те, що готові надати такий статус, однак ця проблема потребує швидкого вирішення.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
як Гузь рахує відпочивальників. котрі розміщаються в приватному секторі - на око, чи по кількості з'їденої солі, як жителів в Китаї
Відповісти
З вікіпедії "Курорт (нім. Kurort від Kur — лікування й Ort — місце) — місце з природними лікувальними засобами (мінеральними джерелами, сприятливим кліматом, лікувальними грязями тощо), де є спеціальні установи та споруди для лікування й відпочинку хворих." До чого тут кількість приїхавших людей. Світязь потрібно 20 років чистити від тих приїзджих.
Відповісти
Привіт Kazantip(.. Зроблять тепер на озері збір гейпарадів, масові дискотеки, жесть. Буде розплідник розпусти та неадеквату. Таке озеро потрібно зробити заповідною зоною на мінімум 10 років.Був на гряді минулого року проїздом, залишив лише погані враження.
Відповісти
гузь мабуть там буде бабки зароляти то так розпинається
Відповісти
Хай краще вплине на сябріу, щоб вони родовище крейди не розробляли і підземні води Волині до них не стікали. Інакше буде скоро не Світязь, а так калюжка.
Відповісти
На даний момент це національний заповідник, де важко обійти закон, а коли буде курортна зона, тоді закони, які забороняють будівництво та інше, буде дуже легко обійти, тому він і робить це все.
Відповісти