Археологи знайшли древні поселення у Хрінниках. ФОТО. ВІДЕО

Археологи знайшли древні поселення у Хрінниках. ФОТО. ВІДЕО
Вперше під час досліджень поморсько-кльошових об'єктів на території Польщі та у України у Хрінниках цьогоріч виявлено майстерню косторіза.

Про це повідомили в прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

На берегах Хрінницького водосховища у Рівненській області завершила роботу Волинська рятівна археологічна експедиція Інституту археології НАН України під керівництвом доктора історичних наук Дениса Козака. Це був ювілейний, двадцятий сезон, роботи експедиції, в якій приймали участь працівники ДП «Волинські старожитності».

Археологічні розкопки провели на двох поселеннях: в урочищі «Шанків Яр» між селами Хрінники та Набережне і в урочищі «Високий берег» на околиці села Хрінники. А на поселенні ранніх слов'ян в урочищі «За лісом» на околиці села Товпижин заклали розвідкову траншею.



В урочищі «Шанків яр» археологи знайшли багатошарове поселення, на якому найбільш ранні знахідки датуються ІV тисячоліттям до н. е. (мідний вік), а заключні етапи заселення - середньовіччя. Значне поселення тут існувало у пізньоримський час (ІІІ – початок V ст. н. е.). Тут виявили споруди раннього залізного часу поморсько-кльошової культури та вельбарської культури. Появу цих поселень на Волині археологи пояснюють переселенням значної кількості населення із заходу, з території сучасної Польщі.

Цікавою знахідкою дослідники вважають житло вельбарської культури - так званий штальхауз. Його законсервовували для подальших досліджень у наступному році.



На поселенні в урочищі «Високий берег» відкрили заглиблений в ґрунт об’єкт бронзового віку, в якому були уламки посудин культури кулястих амфор та вироби з кременю, зокрема, масивний серп. Це один з найдавніших серпів подібного типу, серед тих, які виявлені на території Волині. Знахідки датовані першою половиною ІІІ тис. до н. е.

Тут же археологи повністю дослідили два слов’янські житла-напівземлянки із глинобитними печами. Одне житло датоване Х століттям. У ньому знайшли уламки гончарного горщика та прясельце, виготовлене із щільної крейди (мергелю). Інше житло зруйнувала пожежа в першій половині ХІІ століття. Збереглися обвуглені рештки дерев’яних деталей, які дозволяють вивчити особливості конструкцій стін середньовічного слов’янського житла.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: археологи
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не плутайте СТОріччя і ТИСЯЧОріччя ))
Відповісти
Останні новини
Археологи знайшли древні поселення у Хрінниках. ФОТО. ВІДЕО
30 серпень, 2012, 12:38