6 правил економної відпустки

6 правил економної відпустки
Вже скоро віддзвенять останні дні травня й настане літо - пора відпусток, коли кожен з нас мріє хоч ненадовго вирватись з робочих буднів і провести годину біля узбережжя або у горах. Загалом, на відпочинку.

Про це пише портал Знай. У зв'язку з цим пропонуємо для вас кілька корисних порад про те, як зробити відпочинок не лише приємним, але і не дуже затратним.

1. Спробуйте організувати собі відпочинок самостійно

Пам'ятайте, туристичні агенції та туроператори - це всього лише компанії, які за гроші допомагають вам заощадити ваш час. Тому користуватись послугами туристичних компаній варто тільки у тому випадку, якщо у вас зовсім немає часу або сил на самостійне планування маршруту, замовлення квитків та пошук житла. А при сучасному розвитку технологій та розповсюдженості інтернету усе це не займе багато часу. Так що сенсу переплачувати немає.

2. Плануйте подорож заздалегідь

Хоча б місяці за 2, якщо мова йде про звичайну поїздку по популярному маршруту. Якщо вас цікавить конкретна подія, наприклад, фестиваль або свято, то краще і зовсім задуматися про покупку квитків за півроку. У такому випадку ймовірність вчасно дізнатися про акції та знижки підвищується в рази. Іноді, звичайно, знижки на "гарячі" напрямки з'являються за день-два до вильоту. Але це вже прерогатива туристичних компаній і шукати такі тури потрібно саме серед їхніх пропозицій.

3. Організуйте переліт з розумом

По-перше, перевірте лоукости. Іноді квитки у потрібному напрямку можна придбати усього за 12-15 євро, головне зловити момент. Багаж в будь-якому випадку постарайтеся оплачувати на зворотному шляху. Не прагніть взяти з собою на відпочинок багато речей, обмежтеся ручною поклажею. Пам'ятайте, що за надто важкий багаж ви ризикуєте заплатити більше, ніж за квиток.

По-друге, не думайте про комфорт перельоту. Не треба замовляти квитки на вихідні дні та зручний для вас час. Нічні і ранні ранкові рейси часто дешевше, а встати раніше або почекати в аеропорту зайві пару годин не так вже й складно. Зате заощадите близько третини вартості квитка. Те ж саме стосується і маршруту. Не лінуйтеся літати з пересадками, це дешевше. А заодно і пункт пересадки може стати ще однією вашої туристичної точкою.

По-третє, співробітники авіакомпаній іноді помиляються. Скористайтеся цим! Наприклад, якщо раптом побачите, що квиток на літак, який так коштує 200 євро, раптом опинився на сайті компанії за 20, то беріть його відразу. Так, швидше за все, це співробітник, який обслуговує сайт, просто забув дописати один нуль. Зате оскаржити замовлення квитка за запропонованою ціною авіакомпанія вже не зможе і буде змушена продати вам квиток в десять разів дешевше.

4. Перед тим, як замовляти готель, подумайте про хостел або приватні апартаменти

Звичайно, сервісу і обслуговування там не буде, але є шанс витратити на житло значно меншу суму. Спробуйте пошукати варіанти на локальних сайтах з оренди житла, висока ймовірність знайти дуже приємні для гаманця пропозиції. Тим більше, що готелі часто розташовані у віддаленні від центрів міст і культурних пам'яток. А транспорт в деяких країнах може теж влетіти в копієчку. Зате кімнату можна зняти в безпосередній близькості від місць і об'єктів, що вас цікавлять.

Якщо ви все ж цінуєте комфорт і вирішили селитися в готелі, то проведіть порівняльний аналіз цін на різних сайтах бронювання. Значно відрізнятися вони не будуть, але 7-10 євро в добу - це теж економія. Не поспішайте бронювати перший-ліпший готель, почитайте відгуки. Нерідкі випадки, коли у готелі кілька корпусів, і керівництво готелю позиціонує їх як "п'ять зірок", а на ділі вас заселять в старий корпус, якому і "три зірки" насилу можна дати.

5. Не варто витрачатися на платні екскурсії

Зручно, коли тебе прямо з готелю забирає гід і везе по історичних та культурних місцях. Але пам'ятайте, що завжди можна все подивитися самостійно, а платна екскурсія з гідом обійдеться не так вже й дешево. Тим більше, гіди люблять приховувати частину витрат. Квитки в конкретні місця (наприклад, музеї) по ходу екскурсії можуть не бути включені у вартість екскурсії в цілому. Заздалегідь вам про це не скажуть, а платити на місці буде неприємно.

6. Уважно читайте всю інформацію про замовлення

Витратьте час і вивчіть всю міру відповідальності авіакомпанії або систем букінга. Якщо ви зробите замовлення помилково або понадієтеся на знижку, яка вас насправді не стосується (наприклад, тому що знижка є дійсною тільки для громадян ЄС, про що на сайті буде написано найдрібнішим шрифтом з усіх можливих), то грошей уже ніхто не поверне. А можуть ще й попросити доплатити за послугу по прибуттю, і доведеться витрачати ті гроші, які ви планували пустити на розваги. Так що ознайомитися з умовами замовлення, мірою ваших прав як замовника і мірою відповідальності компанії, яка надає послугу, необхідно в обов'язковому порядку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.