Скандал з перейменуванням: селяни не хочуть, щоб їхнє село назвали на честь загиблого військового. ФОТО. ВІДЕО

Скандал з перейменуванням: селяни не хочуть, щоб їхнє село назвали на честь загиблого військового. ФОТО. ВІДЕО
Декомунізація в Жовтневому не обійшлася без скандалів та дискусій.

Розпочалося все 19-го травня, коли Верховна Рада України прийняла три постанови про перейменування комуністичних назв населених пунктів в рамках декомунізації. Внаслідок цього нові назви отримали майже 300 міст, сіл, селищ та районів України. Нову назву тоді отримало й село Жовтневе, Володимир-Волинського району. Відтоді воно має носити назву Сусваль, - пише "Володимир Media".

Як раніше повідомлялось, Сусваль – це прізвище мобілізованого солдата 51-ї ОМБр, котрий отримав важкі поранення у боях за Савур-Могилу і помер від ран у дніпропетровському госпіталі. Петро Сусваль був наймолодшим у багатодітній родині, де нині і батько і мати – інваліди першої групи.

Насправді, громада геть не збиралася змінювати назву села. Як розповідає сільський голова Сергій Панасевич, два рази були збори громади села, проте жодного голосу не було подано за перейменування Жовтневого.

Не хотіли в селі також повертатися і до старої назви – Могильне. Хоча деякі представники громади кажуть, що саме ця назва є селу найрідніша, бо тісно пов’язана з його історією, яку досліджував відомий історик, професор Цинкаловський.

За радянських часів, коли неподалік з’явилася потужна льотна частина, то назву Могильне змінили на Жовтневе. Мовляв, не гоже, коли військова льотна частина розміщується між селами Гнійне (нині Красностав) та Могильне. Отож, останнє, переповідають селяни отримало назву Жовтневе через те, що на карті село позначалося жовтим кольором. Оскільки сусіднє Гнійне позначалося червоним, то стало Красноставом.

24 травня вирішили знову зібрати громаду села, аби, в першу чергу, з’ясувати як так сталося, що село без їхнього відома перейменували і намітити, що ж робити далі. Окрім селищного голови на збори прийшли депутати сільської та районної рад, заступник голови райдержадміністрації Юрій Жовнерук, мешканці села Жовтневе.

Збори збирали, громадське обговорення провели (вирішили що будуть відстоювати нині діючу назву), на сесії рішенням усе затвердили, документи всі в область передали, і тут – не так сталось, як гадалось! Про перейменування села Жовтневого на село Сусваль навіть не велась мова.

В селі пам’ятають про цього юнака героя, встановили йому дошку пам’яті, планують встановити ще одну, але перейменувати село на його честь навіть ніхто й не пропонував. Депутати сільської ради кажуть що скоріше за все це справа рук бюрократів із області. Мовляв, нової назви селяни не запропонували, стара, згідно закону про декомунізацію, залишатися не може, а тому село конче слід перейменувати. Ось і назвали його на честь загиблого мешканця цього села Петра Сусваля. Мовляв, проти імені героя громада вже точно не попре.

Не сприйняли новину про перейменування села й у родині загиблого героя.

"Чому нас ніхто не запитав чи ми того хочемо? – обурюється брат загиблого Микола Сусваль. – Чому до батьків не прийшли, чому не запитали як вони поставляться до цього перейменування? Якщо держава таким чином хоче відкупитися перед батьком і матір҆'ю, що забрала в них такого молодого сина, то в неї нічого не вийде! Я зрозумів би, коли б встановили пам’ятник в селі чи меморіальну дошку, а тут – село перейменували на Сусваль! Оце вислужились! Коли ми забирали його з Дніпра, аби поховати, то ніхто навіть пальцем не поворухнув. Тицьнули в руки тисячу гривень на дорогу в один бік і все... На цьому вся їхня допомога вичерпалася.

Хто зараз навідується до тих батьків, хто цікавиться як цим інвалідам живеться в такий важкий час? Добре, що ще діти є. Ми однозначно проти перейменування села! Залиште брата в спокої, хай собі спочиває з Богом".

На зборах були присутні депутати обласної ради Костянтин Зінкевич та Олексій Панасюк. В період коли напруга в залі, де зібрався народ, сягнула апогею, сільський люд зажадав почути від депутатів: як таке могло статися, як народні обранці можуть все це пояснити, дивлячись у вічі цьому літньому, вимученому долею і часом чоловікові.

Пристрасті вирували недитячі, ще більше обурення зросло, коли в сторону батька та селян посипалася відбірна лайка з уст депутата Панасюка.

Слід зазначити, що попри напружену ситуацію та підвищені тони, збори громади таки не минули безрезультатно. Селяни поки ще є час оскаржити рішення ВРУ заходилися шукати нову назву для села.

Пропозицій лунало чимало. Одні пропонували назвати село Родинне, інші – Радісне, Молодіжне. Проте, до рейтингового голосування дійшло лише три назви. А під час відкритого голосування більше ста своїх голосів представники громад віддали за нову назву села Жовтневе – Вересневе. Все це було засвідчено офіційно і всі необхідні документи будуть передані у Верховну Раду.











Детальніше про події того дня дивіться у відео.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І що значать прості люди...??? Хто прислухався до їх думки-бажання? А батьків хлопця,що загинув НІЗАЩО для чого так...
Відповісти
Коли московська орда міняли назви , вони когось питали ? Чому ж наші люди такі тупі ? Вони , бачите , звикли до назви ! А те , що ви без грошей , що піднімають ціни - ви теж привикли ? До рабства теж привикли ? Таку назву , як Княгининок - історичну , гарну не сприймати може тільки РАБ ! НІКОГО НЕ ПИТАТИ - ЗМІНЮВАТИ НАЗВИ НА СВОЇ - ПРИВИКНУТЬ !!! ТОЖ САМЕ І З УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - ЗМОСКОВЩЕНІ , МОСКАЛІ -ПРИВИКНУТЬ !!!
Відповісти
Із зміною назви,щось зміниться..? Батько загиблого воїна плаче,без їх відома зробили.А хто із влади допоміг родині? Правильне питання ставили люди до депутатів:за що він загинув? За яку Україну? За гроші влади..!!!
Відповісти
він загинув за таких як ти рагулів, що би ви гуляли і фігню писали в інтернетах, а не за гроші влади!
Відповісти
Скотиняко,замовкни.Мій син був з перших днів мобілізований.. Як ростила,то нікому не був потрібний,а в 25 років ДОЛГ Батьківщині.. Ніхто в березні 2014р.не дивився ні на стан здоров’я,ні на сімейне положення.
Відповісти
якаб не була в нас погана влада, але люди схаменіться!!! яким потрібно бути батьком що б не погодитись вшанувати загиблого сина?????
Відповісти
У тому селі заправляє Російська церква, то ж відому звідки вітер дує. Сотні років назва Могильне нікому не заважало.
Відповісти
Якщо москальська церква , то все зрозуміло !
Відповісти
Вибачте, але до чого тут церква? Тут питання в тому, чому не запитали думку рідних хлопця та взагалі мешканців села. Я думаю, що саме вони повинні були визначатися з назвою... То де ДЕМОКРАТІЯ??????????????????????????
Відповісти
Пропоную назвати село Нові Рагулі якщо не хочуть Сусваль
Відповісти
Останні новини
Скандал з перейменуванням: селяни не хочуть, щоб їхнє село назвали на честь загиблого військового. ФОТО. ВІДЕО
25 травень, 2016, 11:15