Прогноз погоди на все літо: 15 днів дощів і майже три місяці спеки. ІНФОГРАФІКА

Прогноз погоди на все літо: 15 днів дощів і майже три місяці спеки. ІНФОГРАФІКА
Комфортно в червні, спекотно в липні і часті дощі в кінці літа.

Жителі України майже дочекалися справжнього тепла – синоптики обіцяють, що після затяжної прохолодної весни вже скоро прийде спека, повідомляє «Сегодня».

Опади, втім, не оминуть країну стороною. Народний провісник погоди Леонід Горбань напророкував нам на все літо приблизно два тижні сильних затяжних дощів і навіть бур – в основному в липні і серпні, коли буде сильна спека (див. інфографіку). На жаль, прохолоди вони принесуть трохи і ненадовго. Однак, як уточнив Горбань, потрібно враховувати те, що його розрахунки зроблені в середньому для всієї України, а не для окремих регіонів, і ймовірність точного прогнозу становить близько 75%. Про те, що літня погода буде більш мінливою, ніж рік тому, говорить і заввідділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського метеорологічного НДІ НАН України Вазіра Мартазінова: «Справжнє літо почнеться тільки після 10 червня, спекотні періоди не будуть тривалими, погода виявиться мінливою».

ЧЕРВЕНЬ. Заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко каже, що червень очікується традиційним – з короткими грозовими дощами і температурою не вище +30 вдень. Таку ж погоду прогнозують і метеосайти: за їхніми розрахунками, короткі грозові дощі пройдуть кожні день-два. Саме через них весь місяць температура вдень не підніматиметься вище +28. Мартазінова і Горбань вважають, що дощів все ж буде менше. Так останній обіцяє сильні грози (14-17 мм опадів) лише в середині місяця і невеликий дощик в перші червневі вихідні. В інші дні буде сонячно і сухо.

ЛИПЕНЬ. Згідно з довгостроковим прогнозом Мартазинової, липень буде самим сухим і спекотним. Щодо спеки з нею згодні й інші експерти-синоптики. «У сінокіс традиційно стоїть спека, і цей рік не буде винятком», – сказав нам Прокопенко. А за розрахунками Горбаня, другий літній місяць і зовсім поб'є температурні рекорди: денну спеку краще проводити де-небудь біля води (+30-34 в тіні перенести важко, особливо літнім людям). А якщо ви не у відпустці, а на роботі, то «в обіймах» із кондиціонером. Ночами буде комфортно – +20-22. Але, згідно з прогнозом Горбаня, дощів у липні буде чимало, і пройдуть вони в три періоди: три дні на початку місяця, два дні в середині і один день в кінці.

СЕРПЕНЬ. Він повинен бути найбільш дощовим і менш спекотним, ніж липень. «Цього місяця можливі рясні опади», – впевнена Мартазінова. З нею згоден і Горбань. Найбільш затяжний період негоди – три-чотири дні – він обіцяє в середині місяця: з 13 по 15-16 серпня, хоча опадів випаде не дуже багато, від 2-3 до 10-11 мм на добу. Також Горбань прогнозує сильну бурю з градом на початку серпня – на день святого Іллі. Не дарма в народі кажуть: «Ілля наробить гнилля». Кінець же серпня буде сухим і теплим, а якщо і задощить, то дуже незначно.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Прогноз погоди на все літо: 15 днів дощів і майже три місяці спеки. ІНФОГРАФІКА
26 травень, 2016, 03:36