Від конкурентної ціни для експорту електроенергії виграє вся держава, - нардеп Бондар

Від конкурентної ціни для експорту електроенергії виграє вся держава, - нардеп Бондар
Ініціатива Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо скасування дотаційних сертифікатів і формування конкурентної ціни при експорті електроенергії повністю виправдана, оскільки дозволить забезпечити роботою підприємства вугільної та енергетичної галузі.

Про це заявив народний депутат, голова підкомітету з питань вугільної промисловості парламентського комітету з ПЕК Михайло Бондар.

За його словами, виробництво електроенергії на сьогодні є основним джерелом доходів вугільних підприємств Львівсько-Волинського басейну, і в разі падіння експорту електроенергії продукція багатьох шахт виявиться незатребуваною.

«Реалізація вугілля - це фактично і є реалізація електроенергії, оскільки кінцевою продукцією від спалювання вугілля переважно є електрична енергія. Тому експорт електроенергії на сьогодні якраз забезпечує завантаженість всіх цих ТЕС і ТЕЦ нашим вугіллям, зокрема, Львівсько-Волинського вугільного басейну », - зазначив Михайло Бондар.

Михайло Бондар пояснив, що внутрішні ціни на електроенергію є неконкурентними в країнах Європи, оскільки ціна закупівлі електроенергії на внутрішньому українському ринку містить у собі дотації. Через це за останні три роки обсяг експортних поставок електроенергії впав майже в 3 рази. Тому Україна повинна забезпечити ринкове ціноутворення на свою продукцію, яка призначена на експорт. «У п'ятницю була зустріч по енергетичному мосту з колегами з Польщі.

Вони дуже зацікавлені, але питання ринку і ціни електроенергії для них знаходиться на першому місці. Якщо у нас ціна буде завищена, ми не будемо конкурентоздатні і не будемо цікаві для них», - підкреслив нардеп.

Михайло Бондар додав, що збільшення експорту електроенергії допоможе вирівняти баланс виробництва і споживання електроенергії в країні, який порушився в зв'язку з падінням промислового виробництва. Це також дозволить залучити додаткові потужності для переробки газового вугілля в електроенергію і задіє незавантажені енергоблоки АЕС, що забезпечить додаткові надходження валюти до бюджету.

«Вийшовши на конкурентоспроможні умови, наш ринок електроенергії буде цікавим для них, і ми як держава від цього виграємо», - підкреслив він.

Раніше міністр енергетики Ігор Насалик заявив про необхідність збільшення експорту електроенергії, щоб завантажити потужності вугільних підприємств і збільшити надходження до бюджету. Для цього необхідно забезпечити конкурентний рівень цін на електроенергію, що експортується і для неї скасувати дотаційні сертифікати.

Однак Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКУ), відмовилася узгодити проект розпорядження Кабінету Міністрів про скасування дотаційних сертифікатів при експорті електроенергії. Це залишає ціну української електроенергії на неконкурентному рівні і може повністю зупинити її експорт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Від конкурентної ціни для експорту електроенергії виграє вся держава, - нардеп Бондар
27 травень, 2016, 16:30