Про що співала Джамала. Історія

Про що співала Джамала. Історія
Тодi, у 1944-му, за три доби з територiї Криму насильно вивезли 200 тисяч кримських татар. Це була дуже символiчна перемога. Джамалу з пiснею "1944" зi сцени "Євробачення" свiт почув i пiдтримав напередоднi Дня пам'ятi жертв геноциду кримськотатарського народу.

Трагiчнi подiї, про якi розповiла спiвачка, вiдбувалися 18 - 20 травня 72 роки тому, пише газета "Експрес".

Завдяки Джамалi про сталiнську депортацiю кримських татар сьогоднi пише свiтова преса.

- Коли у Сталiна з'явився план депортувати кримських татар? - питаємо Iгоря Дерев'яного, iсторика, наукового спiвробiтника Нацiонального музею-меморiалу жертв окупацiйних режимiв "Тюрма на Лонцького".

- Перший документ НКВД, "Про заходи з очищення територiї Криму вiд антирадянських елементiв", де про це йшлося, датований 13 квiтня 1944-го. Сьомим травня датована доповiдна записка такого змiсту: бажано здiйснити операцiю з виселення кримських татар у перiод з 18 по 20 травня. Для цього видiлити двi тисячi вантажних машин та 1500 тонн автобензину. 10 травня в доповiдi НКВД йдеться: враховуючи зрадницькi дiї кримських татар, небажанiсть їх проживання на пiвостровi, подаємо проект рiшення про виселення їх iз Криму.

Сталiн це рiшення пiдписав. Операцiю пiд контроль узяв заступник Лаврентiя Берiї, Iван Сiров.

- Як втiлювали цей план?

- Вiдповiдно до спогадiв очевидцiв, ця операцiя вiдбулася швидко. До Криму для її проведення прибули солдати та спiвробiтники НКВД. Вони приходили до домiвок посеред ночi (о 4 - 5-й годинах) i давали короткий та чiткий наказ: за кiлька хвилин зiбрати речi й вийти з дому. Соннi та спантеличенi люди не мали вибору. Цiлi сiм'ї повантажили в автiвки, вагони та вивезли без права повернення.

- Скiльки кримських татар депортували?

- Згiдно з офiцiйною статистикою - 200 000. За 18 - 20 травня. 44 125 осiб не пережили цiєї депортацiї, загинули. До речi, депортацiя не закiнчилась у згаданi кiлька днiв остаточно. Можна навiть сказати, що вона були лише частиною бiльшого плану. Адже згодом усiх кримських татар з європейської частини СРСР було депортовано до азiйської.

- Куди саме везли людей з пiвострова?

- До Узбекистану та Казахстану, у спецпоселення, де вiдбували покарання полiтичнi в'язнi. Люди фактично опинились у в'язницi, адже не мали права навiть покинути свiй округ. Гуртожиток, де вони жили, був пiд постiйною охороною. А на роботу кримськi татари, за наказом влади, мали ходити строєм. Однак найгiрше те, що цих людей затаврували як зрадникiв. Радянська влада нав'язувала ксенофобiю щодо цiлого народу. Тим часом Кримський пiвострiв став курортом для вiдпочинку представникiв влади, вiйськових. Пiвострiв почали заселяти росiяни, вiн фактично став осередком росiйської культури.

- Чому радянська влада вирiшила провести таку жорстоку операцiю?

- Для тоталiтарної системи нацiональнi депортацiї були звичним явищем. Це було одним iз методiв посилення влади. Однак депортацiя кримських татар стала прецедентом в iсторiї ХХ столiття. Радянська влада таврувала цiлий народ, назвавши його "зрадником". Виселила 200 тисяч кримських татар за те, що якась невелика частина з цiєї етнiчної групи, за їхнiми даними, спiвпрацювала з нацистами. 1942-го, як ми пам'ятаємо з iсторiї, в Криму панував Рейхскомiсарiат. Нацисти схиляли людей до спiвпрацi, поширюючи антирадянську пропаганду. Хтось iз кримських татар, очевидно, спiвпрацював iз новою владою. У звiтах радянської влади йдеться: 20 тисяч кримських татар були колаборантами. Ця цифра дуже перебiльшена. Ба навiть нереальна. Радянська влада пiдтасовувала факти, полiтизувала iнформацiю, щоб виправдати спланованi репресiї.

- Але ж кримськi татари воювали в Червонiй армiї, серед них були навiть герої СРСР!

- Так. Коли розпочалась радянсько-нiмецька вiйна, кримськi татари, що жили на пiвостровi, воювали в Червонiй армiї. У вiйнi загинуло 26,4 вiдсотка дорослого населення кримських татар. А 20 тисяч допомагали радянськiй армiї здiйснювати Керченську операцiю.

- Коли пiсля депортацiї кримськi татари почали повертатись додому?

- У 1970-х роках кримськотатарський народ, який не схилив голову перед радянською системою, починає опiр тоталiтарнiй владi. Уже в 1980-х першi родини намагаються повернутись у Крим. Щоправда, їх не пускали, оскiльки люди тодi мали право жити лише за пропискою. Масове повернення кримських татар додому вiдбулось у часи розпаду Союзу, коли Україна здобула незалежнiсть. Попри все, кримськi татари не асимiлювались на чужинi, вони довго виношували та здiйснили свою мрiю - повернутись на рiдну землю. Однак сьогоднi їх знову хочуть витиснути з батькiвщини...

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Банки знову заробляють
28 травень, 2016, 05:50
Про що співала Джамала. Історія
28 травень, 2016, 03:50
Облікова ставка знижена
28 травень, 2016, 01:50