Кредитки українців хочуть заблокувати

Кредитки українців хочуть заблокувати
Платіжні пластикові карти можуть бути заблоковані через конфлікт Національного банку та Міжнародних платіжних систем (МПС).

Про це пише ТСН.

Предметом суперечки є вимога НБУ про те, що послуги МПС повинні оплачуватися винятково в гривні, причому це правило поширюється на всі транзакції, що здійснюються в межах України з використанням карт, емітованих банками-резидентами. За порушення цього правила банки будуть штрафувати, пише видання.

Тим не менш, МПС продовжують виставляти банкам рахунки в іноземній валюті. Зі свого боку, банкіри побоюються, що регулятор не стане закривати очі на ці порушення і почне їх карати.

У перелік порушників можуть потрапити більше 100 банків - членів Visa і більше 80 - членів Мaster Сard. У цьому випадку фінустанови мають намір виставити рахунки на оплату штрафів самим Міжнародним платіжним системам.

Одночасно, при переході на гривневі розрахунки платіжні системи можуть підвищити тарифи у гривнях, щоб нівелювати курсові ризики. Не виключено, що частину цих витрат банки перекладуть на своїх клієнтів.

Альтернативним ж сценарієм розвитку подій може стати повна зупинка банками платежів платіжним системам за надані послуги, щоб уникнути гніву НБУ. Правда, в цьому випадку вони ризикують спровокувати справжній колапс на банківському ринку.

Тотальні неплатежі можуть призвести до блокування платіжними системами авторизації вітчизняних банків.

«Якщо банк перестає розраховуватися з платіжною системою, його авторизація може бути заблокована протягом 10 хвилин, особливо в умовах кризи. Натиснути на кнопку в даному випадку набагато швидше, ніж закрутити вентиль на газопроводі», - пояснили експерти.

При блокуванні авторизації власники карток не зможуть користуватися «пластиком» як в Україні, так і за кордоном. Сценарій блокування банків та їх карток може призвести до банківської кризи, що вкрай небажано для всіх. Тому фінансисти сподіваються на компроміс.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В ТСН умеют делать из мухи слона.
Відповісти