Лобода - панацея від усіх хвороб

Лобода - панацея від усіх хвороб
Цими днями застати вдома Миколу Мельничука майже неможливо. На свiтанку вiн бере велосипед, мiшки та прямує за мiсто де збирає... лободу.

Про це повідомляє газета Експрес

"Цю рослину багато українцiв вважають бур'яном, а проте вона помiчна в лiкуваннi рiзноманiтних хвороб, - каже житель Ковеля. - Вона багата на каротин та аскорбiнову кислоту, тому листочки й молодi стебла можна додавати в салати та борщi.

А ще вони допоможуть позбутися стоматиту. Для цього п'ять столових ложок сухого листя заливають окропом, годину настоюють i процiдженим полощуть рот. На рани накладають свiжi листочки та пагони, розтертi на кашку.

А ще лобода допомогла вивести в дiтей глисти. Дружина перемелювала стебла з листочками й давала дiтям по чайнiй ложцi соку за пiвгодини до їди".

Збирати траву пановi Миколi допомагає син Андрiйко. Вiн обриває листочки в один мiшок, а стебла кладе у другий.

"Ця рослина росте на пустирях, берегах та бiля дорiг, - каже Андрiй. - Та бiля дорiг ми не заготовляємо, бо там рослини насичуються токсинами та шкiдливими речовинами. Рвемо лише лободу розлогу, яка є найпоширенiшою. Її нижнi листочки можуть бути зубчастими, а зiбранi в суцвiття квiтки дуже дрiбнi".

На листочках i стеблах лободи можна також пристойно заробити. Розклавши їх пiд навiсом, господар сушить сировину, а тодi здає фармкомпанiям.

"Нинi за кiлограм сухих листочкiв платять 30 - 35 гривень, за кiлограм стебел - 20-25, - каже пан Микола. - Нiби й небагато, проте за сезон на лободi та iнших лiкарських травах заробляю до 30 тисяч гривень. А це, погодьтеся, не так i мало".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
свєта?
Відповісти
і кліпи в неї класні
Відповісти
Та ми 30 тисяч за день заробляємо. Якась дезинформація
Відповісти
Останні новини
Лобода - панацея від усіх хвороб
28 травень, 2016, 23:30