Канікули в Інтернеті: скільки часу дитина може сидіти перед монітором

Канікули в Інтернеті: скільки часу дитина може сидіти перед монітором
Усі попередні роки Американська академія педіатрії рекомендувала дозволяти дітям проводити перед телеекраном чи монітором комп’ютера не більше двох годин на день.

Дітям до двох років взагалі не рекомендували спілкуватись з екранами, - пише "Українська правда. Життя" з посиланням на американський портал VeryWell.com.

Однак нині інструкції оновили відповідно до реалій цифрового світу.

Нові рекомендації Американської академії педіатрії враховують те, наскільки сильно технології інтегрувалися у щоденне життя людей, тож лікарі організації вже не розглядають політику двогодинного дозволу, принаймні точно не для школярів.

Натомість фахівці наводять поради батькам, які допоможуть правильно побудувати взаємодію дитини з цифровим світом.

1. Моделюйте здорове використання техніки

Стежте за власною поведінкою з ґаджетами. Визначте, чи наводите ви дитині правильний приклад? Якщо у вас постійно увімкнений телевізор або ви годинами зависаєте перед монітором, не чекайте чогось іншого від сина чи дочки.

2. Дізнавайтесь про цифровий світ більше

Сучасні діти технологічно освічені, і багато з них знають більше про соціальні мережі чи додатки, ніж дорослі. Для батьків важливо оновлювати свої знання про останні тренди соцмедіа чи нові програми. Додавайтеся у групи, де інші батьки обговорюють такі новинки. Світ змінюється дуже швидко.

Досліджуйте мережу разом із дитиною, так легше спрямувати її зацікавленість у правильному напрямку.

3. Створіть зону без технологій

У домі мають бути місця, де користуватись мобільним телефоном, планшетом, комп’ютером, телевізором чи ігровою приставкою не можна.

Такою зоною може стати їдальня, кухня, а найкраще — спальня. Перші дві згодяться для обідів та вечерь із родиною, а третя — для здорового сну. Інакше ви ризикуєте тим, що малеча замість снів буде бачити зомбі з нового шутера.

4. Встановіть часові рамки

Встановіть час для усієї родини, коли ви будете відімкненими від цифрового світу. Наприклад, в обід чи за годину до нічного сну.

5. Користуйтеся контролем для батьків

Захистіть дітей від неприйнятного та шкідливого контенту, використовуючи засоби батьківського контролю. Так ви зможете бачити, що діти роблять онлайн, які сайти переглядають.

6. Говоріть з дітьми про ризики

Дітям важливо розуміти причину, чому їм не дозволяють лишатись за комп’ютером увесь час. Говоріть із ними про ризики для здоров’я — фізичного та розумового. Так вони ймовірніше послухаються вас, ніж тоді, коли просто думають, що їхні батьки — злі.

Пояснюйте також — у адекватній для кожного віку манері — чим саме можуть загрожувати відеоігри, фільми та фото про насильство. Вкрай важливо розповісти про інтернет-хижаків.

7. Дізнайтесь пароль своєї дитини до соцмедіа

Звісно, ця можливість залежить від віку та поведінки дитини, однак зробити це не завадить. Також важливо встановити правила щодо соцмедіа: кібербуллінг, тобто цькування у мережі, може бути настільки ж небезпечним для фізичного та розумового здоров’я малечі, як і проблемні стосунки з однолітками у школі.

8. Надихайте малечу на інші активності

Діти приковані до екранів, бо інколи вони просто не знають, чим зайнятися. Заохочуйте їх до занять спортом, до волонтерства, спілкування у дитячих групах, музики чи безлічі інших офлайн-хобі, які точно сподобаються дітям.

9. Не робіть ґаджети чи соцмедіа нагородою

Якщо ви вже одного разу встановили ліміт на використання техніки, не збільшуйте дозволений час, як винагороду за виконане домашнє завдання чи хорошу поведінку. Це правило має бути непорушним.

10. Не дозволяйте дітям мати ґаджети у спальні

Інакше замість веселої та активної дитини матимете зранку сонька з червоними очима і слабкою нервовою системою.



Автор карикатури Георгій Ключник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Канікули в Інтернеті: скільки часу дитина може сидіти перед монітором
30 травень, 2016, 21:47