У Луцьку відзначення переможців конкурсу громадських ініціатив не обійшлося без скандалу

У Луцьку відзначення переможців конкурсу громадських ініціатив не обійшлося без скандалу
У міській раді представники влади зустрілися із переможцями конкурсу громадських ініціатив жителів Луцька.

Заступник міського голови Сергій Григоренко зазначив, що цього року зробили усе можливе, щоб уникнути фальсифікацій електронного голосування.

«Торік голосували ледь не з Мадагаскару. І ініціативи набирали понад 10 тисяч голосів. Цього разу таких кричущих фактів вдалося уникнути», - зазначив чиновник.

Проте громадські активісти зазначали, що і цього року голосування було нечесним.

Особливу увагу журналістів привернув Фестиваль журналістики, ініційований керівництвом Волинської обласної організації НСЖУ.

«Я знайшла у списку підписантів Фестивалю своє ім’я. Проте я не голосувала», - зазначила керівник мережі гіперлокальних сайтів «Район.in.ua» Ірина Новосад.

«Я спілкувалася із декількома журналістами телефоном, які є у списку голосувавших. Вони повідомили, що не голосували», - навела ще докази директор Агенції медіа-технологій «СІД Інформ» Людмила Яворська.

«А в інших ініціативах серед підписантів – Петро Олексійович Порошенко. І що? Жартівників вистачає», - парирував голова обласної організації НСЖУ Михайло Савчак.

«Оце ви кажете. А де докази? Чому ви виставляєте претензії владі? Виставляйте людям. Це вони нечесно голосували», - відповів Сергій Григоренко.

У розпалі подій йому на підтримку прийшов колега Тарас Яковлев.

«Ми знаємо, що були накручування голосів. Але вирішили нічого не змінювати, бо краще не покарати винних, ніж покарати невинних. Наступного року введемо систему голосування через «ID-банкінг». Тоді будуть голосувати усі, хто має банківські платіжні картки, під’єднані до цієї електронної системи», - сказав перший заступник мера Луцька.

«Скажіть, як мені тепер пояснити сину, друзям, що можуть бути фальсифікації, але проекти все-одно виграють?» - намагався достукатися до совісті присутніх громадський активіст Сергій Рижков.

Наразі вирішили, що Фестиваль все-таки буде.

Опісля зустрічі відповідальний секретар НСЖУ Степан Шегда пояснив, що ініціатори просто не мали часу усіх повідомити та нормально написати, що буде на фестивалі.

«Писали швидко, тому там - грамоти, концерт і куліш. Мають бути і тренінги, і зустрічі. Ми раді усім пропозиціям молодих журналістів. Вхід – необмежений. Хто прийде – той прийде», - розповів секретар.

Серед ініціатив, що перемогли, варто відзначити створення у Луцьку студії друку шрифтом Брайля «BRAILLE STUDIO».

«Я дякую, що наша ініціатива знайшла підтримку. Сам принтер про спонсорували Тетяна Єремеєва, Петро Пилипюк та інші члени благодійного фонду «2014». Сподіваюся, що міська влада потурбується і допомагатиме папером видавництву», - розповів ініціатор Віталій Ткачук.


Також цього року в конкурсі місцевих ініціатив перемогли:

Облаштування спортивно-ігрового майданчика в чаші фонтану біля Палацу учнівської молоді (Балабаш О.О.) вул. Шопена, 18; Облаштування спортивного залу для реабілітації людей з особливими потребами та дітей-інвалідів (Рожок О.А.) вул. Привокзальна, 13а; Збереження та відновлення історичної та культурної спадщини міста (Назаревич А.А.) вул. Братковського, 31; 60-річчя у новому музичному залі (Дідух І.Є.) (ДНЗ № 8) вул. Корольова; Дитячий майданчик для дітей на візочках та з особливими потребами (Ольшевський С.В.) Центральний парк м. Луцька; Забезпечення зовнішнього освітлення та відеоспостереження прибудинкової території по вул. В’ячеслава Чорновола, 2а (Стельмащук Я.М.); Подаруй дитині мрію (Шнит В.І.) (ДНЗ №32) пр. Перемоги, 13а; Реконструкція квітників з влаштуванням рокарію (Береза О.В.) (ЗОШ № 11) вул. Наливайка, 10б; Дитяча радість (Матвіюк Н.Р.)ДНЗ №19.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
краще хай будуть журналісти чим шшшшшщось незрозуміле
Відповісти
А чи доцільно допускати до конкурсу держустанови де на 100 % використовувався адмінресурс ? Це ж конкурс серед громад міста, а не серед держустанов. Про голосування вже обговорили на засіданні, а я для прикладу наведу одну із схем, яка була застосована: батьки забираючи-приводячи свою дитину до освітнього закладу були "зобов`язані" через "кабінет" (бібліотека, клас, зала) віддати свій голос за територіальну ініціативу. Звідси постає кілька питань: 1. Куди діваються кошти батьків, які здають на ремонти освітніх закладів, яких завжди мало ? 2. Яка користь громаді міста від вкладених (списаних) в майбутньому ремонт кілька п`ятидесятків тисяч грн? 3. А чи не доцільніше було б створювати, будувати і взагалі приймати на розгляд більш значущі проекти - соціальні, для всіх лучан, а не для 100 (умовно) осіб ? Тепер взагалі поясніть мені користь таких конкурсів. Ще після першого конкурсу в 2015 році Бандера Сквер змінився аж на дві лавки. Це те, що в очі кидається, а про інші виграні проекти і взагалі не чути, не видно.
4. То де ж КПД такого конкурсу ??? А може це і не конкурс ??? ...
Відповісти
и ничего нового.
Відповісти
звичайно охаяти та піддати обструкції можна будь-яку ідею влади. Але ж метою було активізувати громаду, залучити її потенціал до генерування соціально-значимих проектів. Незадоволенгі завжди будуть, якщо є такі що не отримали перемогу, а процес вираження підтримки потрібно постійно вдосконалювати, а ще краще щороку змінювати, щоб не було спокуси і вміння(досвіду) спотворити результат.
Відповісти
Так, я особисто не задоволений, адже в мене, як в одного із авторів конкурсного проекту, не було ні адмінрусурсу, ні зайвих коштів на сім-картки (як не дивно, все залежало лише від телефонного номеру, під час голосування). Та і проект нашої не державної громади не розрахований на обмежений масштаб (кількісний, площадний, окремої групи людей), а навпаки - вільнодосутпний (безкоштовний), для всіх бажаючих (не залежно від віку і фізичної підготовленості), фізкультурно-оздоровчий, навчально-виховний. Саме такі проекти будуть корисні для ВСІЄЇ ромади Луцька. А шукаючи нові методи голосування, не вдосконалюючи попередні, завжди будуть знаходитись шляхи спотворення (не об'єктивного голосування) їх результатів. Я "за" соціальні масштабні проекти !!!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку відзначення переможців конкурсу громадських ініціатив не обійшлося без скандалу
30 травень, 2016, 20:21