Екологи не підтримують будівництво ядерного могильника під Києвом

Екологи не підтримують будівництво ядерного могильника під Києвом
В Україні немає території, настільки віддаленої від населених пунктів, щоб будувати на ній сховище відпрацьованого ядерного палива. Про це порталу "Знай" повідомив директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр" Володимир Борейко.

За його словами, основна причина, через яку екологи висловлюють свою незгоду у відповідь на заяви державних діячів про будівництво сховища на території Чорнобильської зони відчуження, криється навіть не в можливості витоку відпрацьованого палива під час зберігання або транспортування, як це було в дев'яностих роках в Пирогово, коли був зафіксований викид радіоактивного тритію. Справа в тому, що ядерні відходи мають властивість вибухати. Подібний приклад був зафіксований в 1957 році в Челябінській області Росії.

"Зараз є тимчасові сховища ядерних відходів безпосередньо недалеко від АЕС. Так що, проблем з тимчасовим зберіганням - немає. Власне (ред. постійне) сховище - це маразм. Його просто ніде будувати. Тим більше в 80-90 кілометрах від Києва. Якщо потрібно утилізувати відходи - платіть і передавайте їх країнам, які таким займаються", - зазначає Борейко.

Крім того, за словами еколога, подібні питання повинні обговорюватися з жителями довколишніх населених пунктів, а у них, за наявною інформацією, на даний момент ніхто дозволу не питав.

Також він зазначає, що країни, які займаються захоронюванням подібних відходів, намагаються будувати могильники у віддалених місцях.

"У Сполучених Штатах такий могильник побудували в пустелі, в Росії - він знаходиться десь в тайзі, а Франція, наприклад, - взагалі захоронює свої радіоактивні відходи на острові, розташованому в Тихому океані", - говорить експерт.

Нагадаємо, що сьогодні в пресі з'явилося повідомлення про те, що російська держкорпорація Росатом відклала вивезення партії відпрацьованого ядерного палива з України через проблеми з платежами. Про це повідомив директор по госкополітиці в сфері поводження з РАВ ВЯП Олег Крюков. Крім того, він нагадав, що Україна збирається побудувати власне сховище.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
треба в підвалі ВР України
Відповісти
Останні новини
Екологи не підтримують будівництво ядерного могильника під Києвом
31 травень, 2016, 03:50