Помер відомий волинський краєзнавець та дослідник УПА

Помер відомий волинський краєзнавець та дослідник УПА
1 вересня помер відомий волинський краєзнавець Григорій Гуртовий.

Про це повідомляє Волинська Правда.

Довідка.


Григорій Олександрович Гуртовий
народився 26 грудня 1924 року в селі Корніївка Запорізької області. Там пішов у перший клас восени 1932 року, а вже весною 1933-го року клас розпався. У червні 1942 року 17-річним юнаком був вивезений до Німеччини. Після трьох років важких поневірянь і голоду у 1945 році повернувся у рідну Кам`янку-Дніпровську.

Далекого 1947 року Григорій Гуртовий прибився на Волинь у пошуках хліба. У селищі Торчин запропонували роботу в районній газеті. Ще в школі захопився історією, писав вірші, малював. Волинська земля виявилась щедрою на пам’ятки старовини – почав їх збирати.

Доля подарувала йому щастя збирати і будувати музей з першого експоната і бути всі п`ятдесят п’ять років в одній особі і директором, і екскурсоводом, і науковим співробітником. 23 березня 1957 року стало датою народження Торчинського історичного музею, перша експозиція якого була оформлена безпосередньо в редакції, де в той час працював Григорій Гуртовий, а з 1960 року – в окремому приміщенні в п’яти залах. 10 травня 1967 року музей отримав звання «народний». В 2003 році для музею було виділено нове приміщення, в якому після реконструкції в 2007 році була відкрита нова експозиція. Григорій Гуртовий розробив наукову концепцію побудови експозиції – найголовніші краєзнавчі матеріали розміщені тематичними вузлами. Це експонати, документи, речі, що розповідають про Торчин, села Луцького і сусідніх районів з найдавніших часів до наших днів. Зараз в музеї зберігається понад 15 тис. експонатів.

За 55 років роботи музею його експозицію оглянуло більше двох мільйонів відвідувачів. На експонатах музею виховалась ціла плеяда самовідданих волинських істориків-краєзнавців, просто патріотів України. Г.О.Гуртовим проведені серйозні дослідження в галузі історичного краєзнавства Волині. Одним з перших серед сучасних науковців він підняв з небуття імена видатних історичних постатей України, волинян – Галшки Гулевичівни, фундаторки Луцького братства, Стефана Стубілевича, видатного вченого-фізика, Мар’яна Перетятковича, відомого зодчого, академіка, В’ячеслава Липинського, історика, суспільно-політичного діяча, Єви Фелінської, польської письменниці та багатьох інших.

Предметом дослідження краєзнавця стала новітня історія України – голодомор 1932-1933 рр., трагедія в Луцькій тюрмі в червні 1941 року, діяльність ОУН-УПА на Волині.

Багато уваги Г.О.Гуртовий приділяв дослідженню українського козацтва і доводить його волинське походження. Завершив свій пошук працею «Волинь – край козацький», яка рекомендована як підручник до курсу «Волинезнавство». У 2003 р. вийшло друком три нові книги краєзнавця: «Торчин – передзвін віків», «Волинський Ружин і гетьмани Ружинські» та «Євреї містечка Торчин», з часом – «Голгофа голоду (Спогади про пережите)».

Результатом наукових досліджень, пошуку, копіткої збиральницької праці краєзнавця стали статті, публікації, виступи на наукових конференціях. Лише за останні роки з’явилось більше 100 публікацій Г.О.Гуртового в пресі.

Григорій Олександрович Гуртовий нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ст.; «За мужність». Він – лауреат обласний премій імені Миколи Куделі, «Одержимість», Обраний Почесним професором в галузі історії Волинського національного університету ім. Лесі Українки, Почесним членом Національної спілки краєзнавців України.


Світла пам’ять справжньому Українцю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Царство Небесне і Вічна Память! У Торчині мене і моїх однокласників приймали в комсомол (селище отанній рік було райцентром), а після цього "тріумфу" в найкращому розумінні цього слова піонервожата повела нас в музей, організований Григорієм Гуртовим. Відтоді і до кінця його життя для мене була цікавою ця безкінечно розумна і талановита людина. Гуртовий, на велику рідкість, до усього ставився самовіддано і патріотично. Кажуть, що ентузіазм колись вичерпується, як пальне в баку автомобіля. В Гуртового він не вичерпувався до останніх днів його земного життя. Велика втрата для Волині. На душі стає порожньо без таких людей. Сумую.
Відповісти
Прчепіть те УПА ще до чогось. Я не комуняка, але від УПА та Бандери вже комунізмом поммерджує. Гуртовий досліджував що завгодно. В тому числі й встановлення Ралянської влади на Волині. Ну то й що? Це не применшує його заслуг перед історією. Але дехто крім УПА нічого навколо не бачить.
Відповісти
УПА він практично мало й досліджував, темою життя були історія Волині загалом, а взагалі - був поведений на козацтві. Так що УПА тут геть ні до чого.
Відповісти
Вічна пам"ять пану Григорію. Шкодую, що так і не побачила його, тільки з публікацій і знаю про цю людину....
Відповісти
Царство йому небесне, розумна і приємна була людина
Відповісти
один раз тільки доводилося його бачити вживу, але це було круто!
Відповісти
У заголовках завжди якось так все... Не стало ЛЮДИНИ, просто ЛЮДИНИ, яка соромилася, коли її називали ЛЕГЕНДОЮ, і зберігала в собі найкращі душевні якості за будь-яких обставин.
Не тільки краєзнавець, а й журналіст від Бога, який у кожному новому дні бачив щось незвичне для інших, умів зацікавити й згуртувати навколо себе як старших людей, так і молодь. Вдячна долі, що звела мене з Григорієм Олександровичем, коли почала працювати в Луцькій районці, що мала нагоду неодноразово з ним спілкуватися, готувати матеріали про нього, про його сім'ю та музей.
Його добра душа варта Вищих Сфер...
Відповісти
Останні новини
Помер відомий волинський краєзнавець та дослідник УПА
02 вересень, 2012, 15:25