Гаряча вода цілий рік, сучасне медобладнання та ремонти в школах та садочках – для Ковеля це вже реальність

Гаряча вода цілий рік, сучасне медобладнання та ремонти в школах та садочках – для Ковеля це вже реальність
Переймати досвід інших держав чи міст, впроваджувати в своєму місті нові технології, реалізовувати успішні проекти та покращувати рівень життя населення – це саме те, чим в першу чергу повинен займатись очільник держави, області, або ж маленького міста чи села.

І саме тому, в рамках прес-туру для журналістів до міста Володимир-Волинський поїхав і мер Ковеля та голова Волинського обласного осередку ВО «Батьківщина» Олег Кіндер. Нагадаємо, що в селі Зимне віднедавна функціонує об’єднана територіальна громада. А оскільки децентралізація – це один з основних напрямків партії «Батьківщина», то очільник обласного осередку вирішив на власні очі подивитись як працює ОТГ, як налагоджена система управління нею та прослідкувати головні переваги децентралізації на реальному прикладі, аби пізніше втілити це все в Ковелі.

«Зимненська об’єднана громада є піонером цієї справи, а тому люди повинні ділитись своїм досвідом. Дуже оманливою є та інформація, що 80% населення України стає в позицію, мовляв «нас хочуть кудись втягнути, нас хочуть обманути, школи та лікарні закривають». Однак, перш за все – мова йде про фінансування цих громад на рівні міст обласного підпорядкування , адже воно набагато простіше , прозоріше та цікавіше. Тим паче, що громади самі вирішують, чи потрібно їм закривати школи чи ні, а чи потрібно закривати ФАПи чи ні. Вони сьогодні мають право вирішувати ці всі питання самостійно. Здавалося б, це ті ж самі проблеми, що й в містах, але порівнювати їх не потрібно. Населений пункт з інфраструктурою, з мережею, з комуналкою трішки відрізняються від села, адже в селян свої проблеми. Наша мета сьогодні – вивчити і показати людям, як воно працює і до чого треба йти. Це – власне, європейський формат керування громад», - пояснив Олег Кіндер.

Перш за все, розповів градоначальник Ковеля, в інших містах та країнах він вивчає «господарку», тобто як функціонує місто, і що можна запровадити на Волині, зокрема в Ковелі.

«Ми маємо чотири міста-побратима в Польщі, два – в Німеччині, та Литва місто-побратим. В першу чергу я дивлюся господарку, і те що можна втілити в місті Ковелі і Волині. Не потрібно вигадувати велосипед, люди вже все вигадали. Треба просто вивчити і втілити в життя в своєму краю».

Як відомо Олег Кіндер вже не перший рік поєднує свою політичну діяльність та роботу на посаді Ковельського міського голови. Втім, чи не важко йому поєднувати ці два аспекти, чи можливо вони один одного доповнюють?

«Всі питання, типу децентралізації, їх якраз таки й потрібно вирішувати через політичні важелі, тому що сьогодні так сталось, що політика, економіка та життя, яке є в містах – воно нероздільне. І те, що відбувається сьогодні у Верховній Раді, те, що відбувається на місцях – це треба об’єднати і втілювати в життя. А не тільки говорити загальними гарними фразами, стоячи у Верховній Раді за трибуною, мовляв це їхні проблеми, хай як хочуть – так і живуть. Наш лідер Юлія Тимошенко ставить нам завдання, щоб ця децентралізація була реальною, а не лише декларативною. Потрібно, щоб депутати всі зміни втілювали в життя, але через реально прийняті закони».

«На превеликий жаль, наразі, добитись результату від партії не вдалось. До мого сорому те, що зараз відбувається в нас в державі, в деяких моментах нам було простіше, коли ми були у відкритій політичній опозиції. Наприклад, проблема бурштину,про яку зараз не говорить хіба що лінивий. Саме представник нашої політичної сили подав до Верховної Ради закон, але він ще досі лежить на розгляді. Ви запитаєте чи це відстоювання інтересів Волині? Так! Але я задаю питання, чому інші демократичні сили не підтримують цей закон і не голосують за нього. Так, само в частині «децентралізації» по профтехосвіті, коли більшість депутатів проголосувало за виділення коштів з державного бюджету для підтримки техосвіти, хоча би в цьому році до вирішення цього питання. Чому наш демократичний президент це заветував? Наша політична сила сьогодні і виступає за те, щоб подолати це вето, яке потрібно для людей і для народу. І є багато таких речей, які ми хочемо робити і лобіюємо для людей. Багато хто з цього може сміятись, але це так і є. Тому що багато з того, що відбувається у Верховній Раді, воно просто відірване від людей. У всьому світі держава не може бути окремо від людей, від народу, бо власне народ і є держава. Війна йде, люди гинуть, але цього ніхто не хоче припиняти, тому що це бізнес, на цьому заробляються великі гроші. І мова йде навіть не про мільйони, а мільярди гривень, але для людей це є біда. Бо не тим, хто заробляє ті мільярди, привозять домовини, а простим людям, які хочуть всіма силами змінити щось в країні», - наголосив Олег Кіндер.

Відтак, якщо не вдається на всеукраїнському рівні досягти результату, що ж тоді запровадив на території Ковеля його міський голова?

«Коли я йшов на другу каденцію, в мене було 10 позицій, які ми вже реалізували або вперше в регіоні, або вперше в Україні. В першу чергу ми підняли комунальні господарства та інфраструктуру. Ремонт доріг ми підняли вже до того рівня, де ми його вже розвиваємо, не просто ремонтуємо і латаємо, а розвиваємо. Багато речей зробили по водовідведенню. Вирішили питання гарячої води і тепер у нас цілий рік є вода у високо забудовах. Для низьких забудов це не є проблемою, а от для багатоповерхових будинків, особливо коли ми говоримо про старших людей, або про сім’ї, де є маленькі діти – це болюче питання. Чому ми його розглядаємо в комплексі, тому що ми єдині, хто на десяти котельнях міста поставив котли на альтернативному виді палива. При чому це котельні, які опалюють цілі мікрорайони».

«Ще один момент – це наповнення бюджету. Навіть якщо взяти ті ж самі котли - це є наш ковельський виробник, це є спільне литовсько-українське виробництво. Багато хто мене питав, чи не будуть мене через це звинувачувати в корупції? Тобто людину, яку обрали, і який лобіює свого виробника? Це для мене взагалі нонсенс в частині навіть запитань. Адже ми купуючи в нашого виробника нашу ж продукцію забезпечуємо його роботою, фінансуванням, і тут же ж ми маємо податок в місто. Ще один плюс – експлуатація котлів йде в співпраці виробника з «Ковельтеплом», тому що будь-які ремонти чи питання по експлуатації вирішуються за хвилини, а не тижні. І нам не треба чекати деталі з-за кордону».

«В останній рік до моєї каденції капітальні видатки на всю освіту складали 157 тисяч гривень. А вже в 2015 році – 15 мільйонів. Я собі давно задавав запитання, як в три-, чотириповерховій школі можуть вчитись діти, якщо покрівля школи протікає, в класах підставляють тазики і падає штукатурка. Але ми вже поробили ремонти покрівлі. В цьому році це вже 99% всіх закладів освіти, підкреслюю, не лише шкіл, а всіх закладів».

«Так само по медицині – зараз ми в неї дуже багато вкладаємо. В основному це обладнання. Ремонти це само собою, однак без обладнання взагалі нікуди. В медицині дуже потужний прогрес, а тому обійтись без томографа магнітно-резонансного та інших апаратів просто неможливо. Дуже часто до нас приїжджають взагалі з інших регіонів. Чи я можу цим гордитись? Так!»

Втім, окрім «господарки» та здобутків ми поцікавились в Олега Кіндера, чому одне з ковельських видань його постійно критикує, як він до цього ставиться і взагалі що може сказати про різного роду звинувачення.

«Практично це видання було відкрите спеціально до початку виборчого процесу. Основним дописувачем там є один журналіст. Основною його претензією є те, що колись його звільнили з обласного видання, а тому зараз він так «віддячує». Хоча я йому в очі говорив, що він продажний журналіст і я йому казав, що він може подавати на мене в суд, якщо він зі мною не погоджується. А колись він сам приходив до мене і пропонував, мовляв ви показуйте пальцем, а я буду писати, звісно ж за гроші. Насправді, за цим виданням стоїть ще одна людина, яка зараз ходить по владних коридорах обласної адміністрації».

Проте, кого саме мав на увазі Олег Кіндер нам лишається просто здогадуватись.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хочу в Ковель!!!
Відповісти
це бют
Відповісти
Перейматы досвiд Луганська та Донецька. Алчевська, Стаханова та Макiiвки. Там давно и свет и газ и вода напором. Главное, тарифы на уровне 1 апреля 2014 года. Пересчитанные 1 к 2 (гривня-российский рубль). ТА гривн нет. В среднем семья на три комнаты зимой платит 1000 рублей. А теперь пересчитываем по курсу нацбанка. И бензин там 42 рубля за литр. И водка - 90 рублей... Так где злочынна влада?
Відповісти
Останні новини
Гаряча вода цілий рік, сучасне медобладнання та ремонти в школах та садочках – для Ковеля це вже реальність
04 червень, 2016, 16:25