Якщо електростанції не спалюватимуть вугілля, воно загориться на складах, - Волинець

Якщо електростанції не спалюватимуть вугілля, воно загориться на складах, - Волинець
Тисячі тонн видобутого вугілля, які нікуди дівати через обвал виробництва електрики, можуть загорітись у літню спеку.

Про це попереджають гірники “Львіввугілля” та працівники Червоноградської збагачувальної фабрики.

Відтак проблема зі збутом вугілля може перерости з економічної в екологічну. При цьому, виявляється, така загроза виникла не лише у гірників Львівського-Волинського басейну, але й на Західному Донбасі.

“Загрозлива ситуація для існування шахт виникла у “Львіввугілля” та “Волиньвугілля”. Вони видобувають газове вугілля, яке при високій температурі втрачає свої якості, починає горіти і перетворюється в шлак”, - каже голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець. Та, виявляється, склади електростанцій “Західенерго”, котрі є основними споживачами вугілля Львівсько-Волинського басейну, також переповнені. Нині там уже накопичено майже 400 тисяч тонн вугілля, тоді як запаси на складах “Львіввугілля” оцінюють у 90 тисяч тонн.

Коли вдасться спалити уже видобуте вугілля, не відомо. Адже питання з експортом електроенергії досі не вирішене. Кабмін поки не прийняв постанову про скасування дотаційних сертифікатів при експорті, а це могло б зробити ціну української електроенергії конкурентною на зовнішніх ринках. Якщо ж орієнтуватись на лише на попит на електроенергію внутрішньому ринку, то її не виключено, що виробництво і далі доведеться скорочувати. Адже через обвал економіки потреба в електроенергії суттєво впала, насамперед за рахунок промислових підприємств. Скажімо, на Бурштинській ТЕС, на яку так сподіваються львівські гірники, у 2013-му році працювало десять енергоблоків з дванадцяти. Нині — лише 5-6. Ще торік станція спалювала 15 тисяч тонн вугілля щодоби, тепер — лише 8. Обсяги виробництва на Добротвірській станції ще менші. Тому коли вдасться використати ті 400 тисяч тонн вугілля, що уже є на складах, не зрозуміло. Крім того, на станції ДТЕК “Західенерго” йде не лише “західне” вугілля, а й вугілля з шахт ДТЕК у Павлограді. Адже там шахтарі видобувають таке ж газове вугілля і мають такі ж проблеми зі збутом, і такі ж ризики загоряння. “Павлоградвугілля” також змушене було скорочувати обсяги видобутку, а у травні підприємство і зовсім зупиняло роботу на десять днів. Гірники “Львіввугілля” погрожують акціями протесту і навіть перекриттям доріг, вимагаючи, аби на станції “Західенерго” перестали возити вугілля зі Сходу. Якщо ж компанія на це піде — тоді протестуватимуть гірники власного “Павлоградвугілля”. Уся надія на Міненерго, яке обіцяло налагодити вирішити проблеми зі збутом електрики за рахунок експорту уже в червні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
у нас міністри вугілля закуповують в Панамі, своє хай горить!
Відповісти
В 70-х роках люди які проживали в селі не хотіли купувати вугілля з Нововолинська,а намагались придбати польське у якого була вища енергоефективність.
Відповісти
Навіщо нам своє. Можна купити в африці ще й грошей відмити.
Відповісти
А чого про це не писали, коли підривали ЛЕП на Крим?
Відповісти
Останні новини
Якщо електростанції не спалюватимуть вугілля, воно загориться на складах, - Волинець
06 червень, 2016, 10:46