Ціну вугілля зробили ринковою, але дівати його нікуди

Ціну вугілля зробили ринковою, але дівати його нікуди
«Якщо ми говоримо про ситуацію в енергетиці, то я не хочу повертатися більше до того, що президент, прем’єр чи міністр енергетики займалися пошуком вугілля, опрацюванням компаній, які будуть його постачати, або щось інше.

Тариф розробляє і встановлює незалежний регулятор. Але я наголошую на тому, що я вітаю те, що він має бути зроблений по формулі, а не в ручному керуванні», - заявив під час прес-конференції президент Петро Порошенко.

Утім для більшості українських вуглевидобувних підприємств є дві біди – ціна на вугілля і ринок збуту. І якщо на рівні керівника держави визнано, що ціна має бути ринковою, то зі збутом проблема не зрушилась з мертвої точки.

Через падіння економіки в країні зменшилось і споживання електроенергії, а відтак і її виробництво зменшилось. Шахти і Сходу, і Заходу скоротили обсяги видобутку, але все одно змушенні працювати на склад.

Як повідомив голова регіонального осередку НПГУ Червонограда Віталій Оніжук, на складах “Львіввугілля” накопичилось уже майже 100 тисяч тонн вугілля, а в бункерах збагачувальної фабрики — ще 23 тисячі тонн.

Найбільша в західному регіоні Бурштинська ТЕС від початку року скоротила виробіток електрики майже на 40%. З 12 енергоблоків тут працюють лише 5-6. За добу тут спалюють всього 8 тисяч тонн вугілля, тоді як ще торік використовували до 15 тисяч тонн. Тим не менше у травні на Добротвірську ТЕС з Львівсько-Волинського басейну завезли 25,6 тисяч тонн вугілля. На Добротворську та Бурштинську ТЕС надходить також вугілля із Західного Донбасу, де склади теж переповненні. На приклад, Павлоградвугілля у травні навіть на 10 днів зовсім зупиняло видобуток.

Вирішити проблему можна було б за рахунок експорту — тоді станції могли б збільшити виробництво електроенергії, а отже і закупівлю вугілля. Та тут все також впирається в ціну. Ціни на українську електрику для її подальшого експорту залишаються не ринковими і включають в себе дотації, тому вищі за європейські. А отже, охочих купувати нашу електрику за такими цінами немає. У Міненерго підготували проект постанови про скасування дотаційних сертифікатів для експорту. Це могло б зробити ціну на електроенергії конкурентоздатною. Та уряд цю постанову досі не прийняв.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ціну вугілля зробили ринковою, але дівати його нікуди
06 червень, 2016, 16:02