ЄВРО-2016. Перспективи України. Говорять медійники. ФОТО

ЄВРО-2016. Перспективи України. Говорять медійники. ФОТО
Сьогодні Україна відзначає День журналіста, а зовсім скоро, 2 липня, світ відзначатиме вже День спортивного журналіста.

Десь між цими визначними для колег датами завершить (або продовжуватиме) виступ на Євро-2016. Тому цікаво було почути, що думають про перспективи збірної ті волиняни, які висвітлюють та коментують футбольні події у області та за її межами.
Андрій Собуцький, керівник прес-служби ПАТ «Волиньобленерго» та БК «Волиньбаскет-WOG», редактор інтернет-видання «ВолиньSport»
Андрій Собуцький, керівник прес-служби ПАТ «Волиньобленерго» та БК «Волиньбаскет-WOG», редактор інтернет-видання «ВолиньSport»

Авт. Андрія частенько можна побачити на різноманітних футбольних подіях аматорського рівня – не дивно, що він ледь не єдиний, хто висвітлює насичений баталіями волинський регіональний футбол. Втім, увагу колега звертає і на збірну України, тому й гріх було не запитати про наші перспективи на Євро саме у нього.

Раніше багато шансів вийти на Євро ми втрачали саме на стадії плей-офф. Цього разу був на першому стиковому матчі проти Словенії у Львові, і тоді закралась думка, що чи не вперше в історії ми сильніші за суперників. Втім, не хотілось зурочити, та й гра на виїзді складалась не надто вдало. Однак, коли справа була зроблена, це були фантастичні емоції!

Функціональна готовність наших гравців до Євро викликає позитивні емоції, кількість пропущених м’ячів – побоювання (мається на увазі те, з якою легкістю під час контрольних матчів влітали голи у ворота П’ятова). Цими днями тренерському штабу потрібно нівелювати цей момент.

Чесно кажучи, я не зрозумів того спалаху публікацій про те, що наша група прохідна, мовляв, поляків уже обігрували, а німці вже не ті. Також не розумію, чому Північну Ірландію так відверто зараховують до когорти аутсайдерів. У цьому квартеті може бути всяке – не здивуюся, якщо доведеться співставляти різницю забитих-пропущених. Чомусь так видається, що саме у грі підопічними Майкла О’Ніла для України багато що вирішиться. Є таке відчуття, що якщо не виграємо той матч, то з групи не вийдемо.

Щодо загальнотурнірних перспектив – хотілося б, щоб «синьо-жовті» вийшли, як мінімум, до півфіналу турніру. Втім, усвідомлюю, що можемо навіть не вийти зі своєї групової «четвірки».
Юрій Конкевич, керівник прес-служби ФК «Волинь»
Юрій Конкевич, керівник прес-служби ФК «Волинь»

Авт. От саме Юру хотілося запитати про Михайла Фоменка та його своєрідний тренерський консерватизм, адже Юрій, як ніхто з журналістів, знайомий з тренерською роботою всередині колективу.

МіхалІванич пройшов, проліз, продряпався (необхідне підкреслити) на Євро, тому який сенс міняти тренера на чемпіонат? Фоменко – такий, як він є, так людина може й старої формації, виховання, поглядів на футбол. Але ж і наш футбол, і, відповідно, гравці збірної також сформовані у цій системі. Фоменко – обережний, Фоменко грає на результат, Фоменка формував Лобановський. У темні часи нашого футболу мусить бути острів стабільності і консерватизму, хоч багато хто називає його і болотом. А після Євро прийде Шева – це вже всім зрозуміло. І почнеться різке омолодження складу, так звана зміна поколінь. Питання до керівництва збірної тільки стосовно епопеї із ігноруванням-запрошенням гравців, які виступають у Росії. Сильні і незалежні особистості не роблять подібного цирку – аби не світити під час офіційних випровадин на Михайлівській площі «гастарбайтерів», їх таємниче довикликали в Італію на збір.

Щодо періоду підготовки до Євро, то мені найбільше імпонували не стільки результати матчів, скільки те, що виривалося у кадрах із матчів та антуражу навколо команди. Настрій, приколи, емоції. Сподіваюся, що не вийдуть проти німців переляканими. По контрольних матчах у мене питання тільки до захисту. Напад підтвердив, що моменти ми здатні створювати, але захист… Показовою була 10-хвилинка у грі проти Албанії із 50 по 60 хвилини. Жах…

У групі, і тут я не буду оригінальним, будемо рубатися з поляками. З групи вийдемо – є «чуйка». Всі ж наші вже не діти, пограли на найвищому рівні. Є досвід великих турнірів. Для багатьох - це останній шанс гарно виступити, для інших – це шанс «засвітитися».
Юрій Яцюк, спортивний журналіст та телекоментатор, незмінний ведучий та автор телепередачі «Спорт для всіх», журналіст Волинської регіональної дирекції НТКУ
Юрій Яцюк, спортивний журналіст та телекоментатор, незмінний ведучий та автор телепередачі «Спорт для всіх», журналіст Волинської регіональної дирекції НТКУ

Авт. Юрій Антонович – серед тих, хто не дуже охоче дає прогнози і не надто емоційно сприймає успіхи чи невдачі під час підготовки команд до серйозних турнірів. Крім того, на його думку (яку, до речі, автор цієї статті розділяє), у збірній декого не вистачає…

Шкода, що не всі найсильніші українські гравці на Євро одягнуть футболку збірної. Такі реалії. Малишев та Девіч мали б бути у цьому складі.

Щодо контрольних поєдинків: перемоги – справа приємна, але якість гри наших хлопців не вражає. Якщо гратимемо усі матчі від захисту, то нам не пройти й групову стадію. Сім забитих м’ячів – нехай суперники бояться, але чотири пропущені…

Щодо перспектив на турнірі, то вихід з групи – єдина втіха. Далі… - дива бувають…
Сергій Гусенцев, корінний волинянин, керівник прес-служби ФК «Оболонь-Бровар» (Київ)
Сергій Гусенцев, корінний волинянин, керівник прес-служби ФК «Оболонь-Бровар» (Київ)

Авт. Сергій також вже понад два роки працює всередині колективу, тому гріх було і його не помучити запитанням про Михайла Івановича. А загалом, Сергій серед колег найбільш критично налаштований щодо перспектив нашої збірної на Євро.

Консерватизм Фоменка полягає у відсутності тактичної варіативності, у відсутності арсеналу тактичних напрацювань, якими в сучасному футболі повинна володіти будь-яка команда, яка прагне досягти певних цілей. Щодо прийняття Фоменком тактичних рішень є взагалі багато запитань. Адже особисто у мене ще свіжий в пам'яті матч-відповідь плей-офф до ЧМ-2014, коли наша дружина несподівано для багатьох обіграла у Києві французів, але була вщент розбита Рібері та компанією у Франції. Тоді в першому матчі в стартовому складі нашої команди з'явилися три номінальні опорники - Степаненко, Едмар та Ротань, які покликані були в першу чергу руйнувати креатив французів у центрі поля, зіграти щільно та компактно.

У матчі-відповіді окрилений домашнім успіхом стратег Фоменко вирішив, що на полі суперника, суперника злого, дикого та роздратованого, можна зіграти лише з Едмаром та Ротанем. Як наслідок - господарі отримали купу простору в центрі поля, а Франк Рібері легко впорався зі спротивом в обличчі Мандзюка. Тому я вважаю, що цей так званий "консерватизм" може пройти і принести результат лише в окремо взятому поєдинку, але аж ніяк не в турнірі в цілому.

В останніх контрольних поєдинках збірної можна було розгледіти деякі проблеми команди в плані організації гри, а головне - неоднорідність та відсутність гармонійного зв'язку між лініями. В першу чергу - між лінією захисту та півзахисту. Також ні для кого не секрет, що наш ігровий малюнок - це якнайшвидше знайти Коноплянку або Ярмоленка, що, власне, логічно, виходячи з того, що наразі маємо. Зрештою, головним нашим завданням є і буде на Євро швидкий вихід з оборони та доставка м'яча все тим же Коноплянці та Ярмоленку. Головне - робити це якісно, а Євген з Андрієм свою справу знають.

Україна не вміла і не вміє грати з грандами світового футболу. Причина - відсутність кваліфікованих футболістів відповідного рівня та, наприклад, нинішній тренерський штаб, який сам себе призначив. Можу порадити Фоменку зіграти проти німців схемою 7-2-1, тоді, можливо, зіграємо у нічию.

Вважаю, що збірна України провалила відбірковий етап на Євро-2016 і нас врятував новий формат змагання, завдяки якому, посівши третю сходинку в групі, ми отримали право зіграти в плей-оф. Сподіваюся, що національна збірна нашої країни не впаде обличчям в багнюку на полях Франції. Прогноз - збірна не вийде з групи/максимум 1/8 фіналу.
Роман Тимощук, уродженець Нововолинська, коментатор телеканалів «Футбол 1» та «Футбол 2»
Роман Тимощук, уродженець Нововолинська, коментатор телеканалів «Футбол 1» та «Футбол 2»

Авт. Частенько переглядаючи матчі єврокубків, української та англійської Прем’єр-Ліг, волиняни можуть і не здогадуватись, що гру озвучує золотий голос їхнього земляка. Втім, щодо перспектив нашої збірної на Євро-2016 Роман не такий красномовний.

Кваліфікаційний раунд пройшли нормально, хоча, вважаю, повинні були займати у тій групі друге місце. Контрольні поєдинки абсолютно нічого не показали – рівень суперників, на мою думку, низькуватий. Головним суперником у групі на Євро вважаю Польщу: з сусідами буде жорстка рубка. Сказати, куди дійдемо на Євро, важко. Можна заплисти й у фінал, багато чого залежить від фарту. Грецька збірна – тому підтвердження.

З вірою у диво, вірою у збірну лишається тільки привітати колег з професійним святом. І вірити у те, що поміж святами журналіста і спортивного журналіста «синьо-жовті» та їх гра на Євро будуть приносити вболівальникам лише позитивні емоції.

Дмитро Кузнецов для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
dfmgmldskgmd
Відповісти
Добротний матеріал. Так тримати
Відповісти
Останні новини
ЄВРО-2016. Перспективи України. Говорять медійники. ФОТО
06 червень, 2016, 17:56