Узор на вишиванці: що він означає насправді

Узор на вишиванці: що він означає насправді
Код вишиванки

Мало хто знає, на жаль, яку вишиванку вони вбирають i який змiст вкладено в узор, передає Експрес. Деталi розповiла Наталiя Косакiвська-Шпак, заслужений майстер народної творчостi України, дослiдник вишивки й ткацтва.

- Скажiть, чому узору на вишиванцi варто надавати таке велике значення?

- Вишиванка - здавна сильний оберiг. Залежно вiд того, де саме був орнамент: на рукавах, грудях чи на подолi - вiн певним чином впливав на ту дiлянку тiла.

Наприклад, на рукавах жiночих сорочок вишивали гiлки, що вiдображали безкiнечнiсть роду. Така гiлка обов'язково повинна була мати бруньки, i її в жодному разi не можна було якось обрiзати. Великий рiд також символiзували квiти й засiяне поле.

Молодим дiвчатам i молодицям репродуктивного вiку рясно зашивали квiтами та iншими символами пазуху. Це захищало груди жiнки, адже з молоком матерi до дiтей передавалися всiляка добра iнформацiя, любов i мудрiсть.

Цiкаво, що, подивившись на манжет чоловiчої сорочки, можна було дiзнатися, яким ремеслом заробляє на життя ця людина.

- Сьогоднi дуже часто на вишиванках зображають червонi маки. Що вони символiзують?

- Це не дуже добрий знак. Квiтка мак - символ пролитої кровi, колись її вишивали дiвчинi, яка втратила цноту до шлюбу, це також квiтка спокуси. А ще це символ пролитої кровi в бою. На жiночих сорочках добре вишивати калину - це символ чистоти родової кровi.

На чоловiчих сорочках можна вишивати дубове листя. Воно символiзує чоловiчу енергiю, силу, дає мiць i витривалiсть.

- Як розшифрувати кольори вишиванки?

- Бiлий - чистота й початок чогось нового, чорний - колiр предкiв, закiнчення життя, пам'ятi про загиблих родичiв. Усi вiдтiнки вiд коричневого до пiщаного - символiзують землю, а червоний - вогонь, активнiсть, кохання. Червоними нитками треба вишивати сорочки людям, яким бракує енергiї. А тим, хто занадто активний, слiд вишивати вбрання голубими й синiми. Жовтий символiзує зрiлiсть, врожай. Зелений - це ознака життя, а фiолетовий - духовностi. На все це потрiбно зважати.

- Дуже часто сучаснi майстринi копiюють старовиннi схеми вишивки, чи варто так робити?

- Просто перешивати чужу схему або вiзерунок зi старих сорочок не можна - щоб не вишити чогось такого, що принесе бiду або негаразди. Наприклад, та ж сварга, яка зображає рух Сонця, має двояке значення. Зображена за годинниковою стрiлкою символiзує молодiсть, а сварга, розверенена проти годинникової стрiлки, дiє навпаки. Iнодi на вишиванках зображають знак, схожий на рибу. Так-от, якщо рибки розверненi до центру, то це добрий знак, а рибок, розвернутих назовнi, колись вишивали на поховальних сорочках. На це потрiбно зважати, i якщо ви берете звiдкись вiзерунок, то його потрiбно обов'язково оновити, додати щось вiд себе, по-iншому скомбiнувати, щоб не перешити чужу долю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де можна більше дізнатись про символіку?
Відповісти
Останні новини
Узор на вишиванці: що він означає насправді
07 червень, 2016, 05:55