Річниця масштабної пожежі на нафтобазі під Києвом. ФОТО. ВІДЕО

Річниця масштабної пожежі на нафтобазі під Києвом. ФОТО. ВІДЕО
8 червня 2015 року. Ця дата назавжди вписана в історію пожежно-рятувальної служби України. Саме цього дня на території нафтобази “БРСМ-нафта” виникла одна із наймасштабніших і найскладніших пожеж не лише в Україні, але й у Європі.

Про це пише канал 112.

8 червня до рятувальників надійшло повідомлення про пожежу на нафтобазі у Васильківському районі. Першочергово до місця події були направлені пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС України з найближче розташованих населених пунктів: Васильків, Глеваха, Калинівка. Всього ж на ліквідацію пожежі в подальшому було задіяно 939 осіб та 117 одиниць техніки, позмінно в цілодобовому режимі одночасно працювали понад 200 осіб та 55 одиниць техніки.


Тільки завдяки самовідданим діям пожежників-рятувальників у перші 12 годин вдалося запобігти розповсюдженню вогню за межі території нафтобази, зокрема на поруч розташовану нафтобазу “КЛО”, військову базу, де зберігалися боєприпаси, і загалом у десятки разів зменшити масштаби надзвичайної ситуації.

Гасіння пожежі тривало 90 годин, пожежа була локалізована в межах периметру 9 червня.

Проте ще до 20 червня, час від часу, у різних місцях відновлювалося горіння палива. Тож остаточно пожежа була ліквідована 20 червня.

Найтрагічнішим днем за весь час ліквідації пожежі був ранок 9 червня, коли на території нафтобази пролунав вибух. Вибух, що забрав життя трьох рятувальників: Максима Глазкова – заступника начальника АРЗ СП ГУ ДСНС України у Київській області, підполковника служби цивільного захисту Антона Басовського – пожежного-рятувальника 15 ДПРЧ ГУ ДСНС України у м. Києві, сержанта служби цивільного захисту Андрія Тарасенка – заступника начальника АРЗ СП ГУ ДСНС України у м. Києві, майора служби цивільного захисту. Це були професіонали своє справи, герої, які виконали свій службовий та громадянський обов’язок і віддали найцінніше – своє життя – у боротьбі з вогняною стихією. Слова про героїзм дійсно є правдою, а не перебільшенням. Після загибелі пожежників нагороди знайшли своїх героїв. Максим Глазков, Антон Басовський та Андрій Тарасенко посмертно нагороджені орденом “За мужність” III ступеня.

Після ліквідації пожежі з резервного фонду Державного бюджету України Державній службі з надзвичайних ситуацій було виділено 47 млн 745 тис. грн. Зокрема: 1 млн 160,00 тис. гривень для надання одноразової грошової допомоги постраждалим і сім'ям осіб, які загинули під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, з розрахунку 200 тис. гривень — за кожного загиблого члена сім'ї та 70 тис. гривень — на кожного постраждалого. 46 млн 585 тис. гривень — для відшкодування втрат, пов'язаних з ліквідацією наслідків надзвичайної ситуації.

Крім того, сім’ям загиблих було додатково виплачено 491 тис. 850 грн. Це одноразова допомога, що надається відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 11.07.2007 №908 “Про затвердження Порядку та умов виплати одноразової допомоги у разі загибелі, травми або поранення, захворювання чи інвалідності осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту”.

Родинам загиблих загалом виплачено 1 млн 91 тисячу 500 грн. Вдові Андрія Тарасенка була виділена однокімнатна квартира у Києві. Грошові виплати постраждалим та родинам загиблих здійснювалися через фонд страхування від нещасних випадків на виробництві.

За рахунок коштів державного бюджету (401,9 млн грн), спецфондів (9 млн грн) та міжнародної допомоги (107,4 млн грн) Державна служба України з надзвичайних ситуацій впродовж 2015-2016 років придбала 56 од. пожежно-рятувальної техніки та понад 160 км пожежних рукавів, 19 од. рятувальної техніки, 12 комплектів обладнання радіаційного, хімічного та біологічного захисту, 1 тис. 24 комплекти ізолювальних дихальних апаратів на стиснутому повітрі, 36 комплектів засобів пошуку вибухонебезпечних предметів, 3 тис. 920 комплектів захисного одягу пожежника.


Пожежне братство постійно опікується родинами загиблих товаришів і завжди пам’ятатиме про відважних сміливих рятувальників — Андрія, Антона та Максима. Вони й досі частина нашої рятувальної спільноти.

У річницю трагедії ми з сумом і скорботою згадуємо про ті події. Вкотре співчуваємо рідним, близьким, друзям загиблих хлопців. Ми не забули про їхній подвиг!

Світла та вічна пам’ять героям!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Річниця масштабної пожежі на нафтобазі під Києвом. ФОТО. ВІДЕО
08 червень, 2016, 17:24