У 23-му окрузі на Волині кандидати будують виборчу кампанію на непрямому підкупі виборців

У 23-му окрузі на Волині кандидати будують виборчу кампанію на непрямому підкупі виборців
У смт Маневичі представники благодійного Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» зустрілися із батьками обдарованих школярів для вручення безкоштовних путівок до табору відпочинку «Артек - Буковель».

Участь в заході також взяла кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 23 від «Українського об'єднання патріотів «УКРОП», заступник голови правління Фонду «Тільки разом» Ірина Констанкевич.

Відбулося вручення путівок у четвер, 9 червня, в актовому-залі НВК «Маневицька ЗОШмI-III ступенів №2-гімназія ім. А. П. Бринського».

Ірина Констанкевич, яку представниця благодійного фонду «Тільки разом» Надія Борисюк представила, як кандидата в народні депутати, виступила на початку заходу.

Водночас, вона подякувала талановитим дітям, їх батькам і вчителям за працю та звернула увагу на проблему оздоровлення дітей волинського краю.

Прямої агітації кандидат не здійснювала та особисто путівок не вручала. Водночас, участь Ірини Констанкевич у цьому заході в якості кандидата в народні депутати та керівника благодійного фонду можна трактувати, як непрямий підкуп виборців.

Відповідно до п. 14 Ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

«Асоціація кандидата з діяльністю благодійного фонду, який допомагає громаді, безпосередньо впливає на збільшення виборчих симпатій Ірини Констанкевич та ставить у нерівні умови інших учасників виборчих перегонів», - зазначила координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата.

До слова, схожі випадки, пов'язані із вищезгаданим кандидатом, ОПОРА фіксувала під час виборів до Верховної ради України у 2014 р. На той час Ірина Констанкевич, як кандидат у народні депутати по виборчому окрузі № 22 та голова правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», вручала грошові сертифікати успішним студентам волинських ВНЗ.

Перший заступник голови Волинської облради, який є кандидатом у народні депутати України у ВО № 23 провів виїзний прийом громадян у одному з районних центрів виборчого округу. Відповідний факт зафіксували журналісти видання «Точка опори» у четвер, 9 червня, в приміщення Камінь-Каширської районної ради.

Кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 23 від Всеукраїнського об'єднання «Свобода», який працює на посаді першого заступника голови Волинської обласної ради, Олександр Пирожик провів прийом громадян у Камінь-Каширському районі, під час якого поспілкувався з потенційними виборцями на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 р.

Відповідне оголошення про проведення виїзного прийому громадян було розміщене у Камінь-Каширському районному друкованому виданні «Полісся».

Журналіст видання «Точка опори» взяв коментар у Олександра Пирожика, якого ЦВК зареєструвала кандидатом у народні депутати у 23-му виборчому окрузі 7 червня 2016 р., з приводу того, чи не вважає він такий прийом зловживанням службовим положенням як кандидат.

«Не хотілось мені відміняти цей виїзний прийом. Він об'єктивно останній. Звичайно я піду у відпустку і мабуть через кілька днів почну з'являтись в районах у якості кандидата. Тоді й вестиму якісь моменти агітаційні. Сьогодні я цього не роблю. Я завершую наперед
заплановані справи», - зазначив Олександр Пирожик.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 22. ст. 74 України «Про вибори народних депутатів України» кандидатам, які займають посади в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Крім того, Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що подібні факти можна розцінювати як порушення рівності виборчого права, про що йдеться у Ст. 3 відповідного Закону. Тому Громадянська мережа ОПОРА закликає усіх кандидатів утриматися від зловживань, пов’язаних із використанням адміністративного ресурсу та власного посадового положення у період виборчого процесу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 18
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чекайте, але фонд Палк1на роздавав пут1вки талановитим д1тям
у вс1х районах област1 уже рок!в 5. То хто винуватий що 1нш1 кандидати н1чим в област1 кр1м скандал1в не в1дом1
Відповісти
Атовцям помагав, діабетикам помагає знаю по собі, це Луцьк, ніхто не натякав на реалізацію голосу тим більше ніхто мене не проконтролює, а уряд наших спортсменів, обдарованих дітей і обездолених дітей та і людей забув.
Приємно читати наші діти за кордоном виграли, перемогли здобули транш, найкращі серед всіх, а через які труднощі матеріальні вони пройшли ні слова,
Відповісти
то нехай влада дасть дітям путівки
Відповісти
Згідний зі всіма коментарями, Палиця роздає путівки кожного літа, моя племінниця також 2 роки підряд їздила на відпочинок, які дарував Палиця. Перед тим як писати замовну статтю, написали б скільки років підряд Палиця дарував путівки і скільки дітей оздоровились за його рахунок. Якщо б інші робили те саме, то Україна почала б підніматися трохи з колін. А то інші депутати думають як набити свій власний карман !!!!
Відповісти
Не зі своїх, а вкрадених у нас з вами, аби не такі люди як Палиця ми б досі жили набагато краще
Відповісти
Так , хто мішає іншим, що накрали , дати, хоч трохи для дітей чи інвалідів? Що Івахів менше накрав? Чи "Пупс" Кривецький? А може Мартиняк роздає путівки для дітей чи памперси для інвалідів?
Відповісти
Які ви обмежені, тут просто немає слів...
Відповісти
І ще, хто з наших депутатів може сказати, що допомагає нашій громаді? Думаю ніхто!!! .... Хоча ні, була стаття, що депутат накормив безхатченків на 1500 грн. і розписали це як він ніби накормив все місто червоною ікрою та іншими заморськими ласощами!!!
Відповісти
Це порушення Закону, і вони повинні бути зняті з виборів. Якщо під шумок ці кандидити так себе поводять, то що буде, коли стануть депутатами.
Відповісти
Олігархи крадуть мільйони, щоб поділитися тисячами. Ми бідніємо - вони багатіють. Голосуйте за покликом серця або шлунка
Відповісти
Фонд Палиці допомагає лучанам вже декілька років підряд. І це постійно, а не як деякі кандидати "вилазять" з своїх конур тільки перед виборами.
Відповісти
треба заборонити роботу благодійних фондів під час виборчої кампанії. тому що це типовий підкуп бідних виборців. яких зробили бідними ті самі благодійники олігархи.
Відповісти
як добре олігархам, що вони зробили народ таким бідним, що він змушений жити на їх подачки. голосуйте за олігархів і через 5 років так само будете стояти в черзі за подачками їх фондів. будете бідняками європи і світу. якщо фонд такий чесний то хай працює поза межами політики, а не просуває своїх депутатів у владу. що за тупа традиція голосувати за путівки, гроші та гречку? хіба такий народ заслуговує на краще життя? ні звісно. він заслуговує на те щоби бути бідним
Відповісти
у 2012 році я голосував за кандидата від фонду олігарха. проголосую і зараз. так життя не змінилося навіть стало гірше. ціни виросли і я став біднішим. але я готовий і далі голосувати за 400 грн допомоги. я радий що наші олігархи так дбають про народ і зробили його найбіднішим у європі. адже завядки цій бідності нашого народу вони можуть проявити свою великодушність і турботу. я в 2020 році буду голосувати за фонд і його кандидата. ми маємо подбати про те щоб у олігархів були люди, які захищатимуть їх інтереси у верховній раді
Відповісти
ти типовий ідіот
Відповісти
Голосуйте за мільйонерів!!!Коли вони стануть мільярдерами,то дадуть вам пачку памперсів і це буде достойна старість.Слава Україні!
Відповісти
Скажіть, а що заважало іншому представнику від фонду вручити путівки. А ще по округу ходять люди і пропонують по двісті гривень щоб голосували за укроп. Люди, гроші і путівки беріть, але голосуйте за покликом душі, а не за подарунки, презенти. Хіба за 25 років незалежності нас не навчило, що головна біда Украіни це олігархія. Будемо надіятись, що світлий розум прийде до виборців і оберуть достойного кандидата для нашого округу, який буде відстоювати громадян інтереси, а не олігархів...
Відповісти
Так само може зробити кожна громада, якщо скористається безкоштовною покроковою інструкцією як впровадити такий проект за моделлю DESPRO (udl.despro.org.ua):

https://www.youtube.com/watch?v=8KaGJAZn2x0
Відповісти
Останні новини
У 23-му окрузі на Волині кандидати будують виборчу кампанію на непрямому підкупі виборців
10 червень, 2016, 12:58