Український кордон по-білоруськи: Волинь може лишитись без Білого озера. ФОТО. ВІДЕО

Український кордон по-білоруськи: Волинь може лишитись без Білого озера. ФОТО. ВІДЕО
В селі Ветли, Любешівського району, після закінчення так званих робіт із демаркації кордону, Білорусь відхопить неабияку частину території. Якщо раніше межа між країнами проходила по Жирівському каналу, то згідно нових документів, Білорусь заглибиться на територію Ветлівської сільради на більш як сорок метрів впродовж всього кордону.

Проблема полягає й в тому, що в випадку такого оновлення кордону, Білорусь на додачу отримає ще й добру частину однієї з перлин Волині - Білого озера.

Місцева громада не вперше виступає проти такого, на їхню думку, загарбництва, проте влада, як виявилося, їх не чує. Сільська голова села Ветли Любов Павлік каже — зверталися і до народних депутатів і до керівництва області, проте отримали тільки відписки.

“Навіть Ляшкові писали. От дивіться — по телевізору такий герой, а насправді навіть відповіді не дав”, - каже Любов Павлік.

Тож люди зібрали збори, на які прибув народний депутат України Семен Семенченко, бійці батальйону “Донбас” та зійшлося чи не все село.

Як розповіла Любов Павлік, роботи з демаркації кордону білоруси почали в січні цього року. Каже: інформація про початок робіт приховувалася. Керівники, які були призначені в комісію по демаркації вже не працюють на своїх місцях, тому як насправді проводилася робота комісії навіть розпитати ні в кого.

Крім того, досі ні протоколів опису, ні топографічних даних, ні протоколів засідань демаркаційної комісії сільській раді ніхто не надав.

І поки селяни навіть не знали про те, що земля вже не їхня, то неодноразово помічали бурхливу активність білоруської сторони на українській території.

“На території Гірківської сільської ради ширина вирубки 3 метри, а довжина — 0,5 км. Вирубано було 139 дерев — 30 дерев дуба і 109 дерев вільхи. Ото приїхала білоруська сторона, спокійно працюють на українській стороні. Не було жодного заарештованого, техніки вилучено. А коли наша жінка перейде той кордон ягід набрати, то білоруси її арештують і завозять в Пінськ. Потім йдуть суди і великі штрафи”, - розповідає очільниця сільради.

Народний депутат України Семен Семенченко, заявив: бійці батальйону “Донбас” розмістяться на території сільради та слідкуватимуть за порядком та роботами.

“Я відправив запит аби мені направили карти і протокол засідання. Щоб мешканці не переймались, я попрошу хлопців наших тут десь розміститися, і прослідкувати за порядком. В мене претензії не до наших сусідів, я їх поважаю, а до чиновників, які повинні народу служити, пояснювати”, - каже Семенченко.

Натомість, голова Любешівської радержадміністрації Олег Кух, заспокоює людей: все законно. В руках тримає лист від Президента України та зачитує: українська і білоруська сторони ще в 1997 році переподілили землі.

“Договором між Україною та республікою Білорусь від 29 грудня 1990 року, встановлено, що сторони визнають і поважають УРСР і БРСР в нині існуючих кордонах. При чому, вислів “в нині існуючих кордонах” стосувався кордону між УРСР і БРСР, опис проходження якого не складався. Після цього, спеціально створена комісія вивчила топографічні карти та визначила проходження кордону. Внаслідок цього, в 1997 році між Президентами України та Білорусії був підписаний договір про державний кордон, додатком до якого були топографічні карти з графічно нанесеною лінією державного кордону та протокол-опис проходження кордону. Цей договір обидва парламенти ратифікували у 1997 та 2010 роках і він набрав чинності у 2013 році”, - пояснює Олег Кух.

Що ж до проходження кордону, то в листі зазначається: він має проходити не по каналу Жирівський, а по південній брівці каналу без назви.

“Таке проходження лінії державного кордону відповідно до договору 1997 року забезпечує належне інженерне обслуговування та підтримання цієї гідротехнічної споруди в робочому стані”, - зачитує Олександр Кух.

За словами чиновника, в 2013 році з обох сторін почали працювати демаркаційні комісії. Підтверджує той факт, що внаслідок несвоєчасного інформування білоруською стороною про проведення лісовпорядних демаркаційних робіт, мав місце факт порушення державного кордону на території Гірківської сільської ради Любешівського району. Тобто, білоруси вирубали на території України 139 дерев.

Селяни ж впевнені: нинішній розподіл кордонів по безміненному каналу неправильний.

“Це меліоративний канал, ми, українці, його самі копали! І вони зараз ідуть по нашому, українському, меліоративному каналу! Ну чого не приїде хтось із тих, хто ці бумаги підписували, не візьме люди з нашого села і не подивиться? Йому кожен місцевий розкаже де був той кордон, з діда-прадіда”, - нарікають люди.

“Чого нас заїдає — ми там, на Донбасі, умираємо за кожний сантиметр землі, а тут нічьо — в кабінетах підпишуть, напишуть, намалюють карту. Ми ж тут живемо і бачимо це кожен день”, - додають селяни.

Один із ветлян розповідає: його сім'я жила біля дамби, яка йде біля Білого озера і він добре пам'ятає де знаходився кордон.

“Кордон завжди проходив по Жировському каналу. Наша сім'я там охороняла шлюз на Білому озері. Хата стояла з білоруського боку, а хлів на українській стороні. Зараз я не можу піти і поклонитися тій землі, де я виріс. Кордон завжди проходив по Жирівському каналу. Як могли віддати? То п'яний мабуть був чиновник, що там підписував в 1997 році”, - обурюється чоловік.

Ми побували біля Жирівського каналу, по якому раніше проходив кордон. Білоруська сторона вже давно розпочала активні роботи з розширення своєї території, закінчити які не дають ветляни. Тут вже перенесли стовчики та натягнули сітку.
Жирівський канал, по середині якого проходив державний кордон
Жирівський канал, по середині якого проходив державний кордон

Один із наших провідників розповідає: білорусам віддадуть більше сорока метрів вглиб України, за Жирівський канал. Останній, за словами чоловіка наші сусіди збираються розширити.
Тут люди намалювали скільки відхоплять білоруси української території
Тут люди намалювали скільки відхоплять білоруси української території

Червоною лінією вказано де проходитиме новий кордон
Червоною лінією вказано де проходитиме новий кордон

“Я міряв кроками. 46 кроків. Вони будуть розширяти існуючий канал до 46 метрів, глибина його буде 3 метри. Вода з цього каналу впадає в Дніпробузький канал, він білоруський. Доречі, на білоруській стороні є так звані Малинівські болота. Вони нижче рівня Білого озера на 6.5 до 7 метрів. Білоруси там роблять водосховище. І в випадку, якщо білоруси розширять існуючий канал, то вся вода з Білого озера піде туди”, - додає чоловік.

Сільська голова Ветлівської сільради Любов Павлік додає: сільську раду ніхто із чиновників не ставив до відома про переподіл землі. Ба, документи ховали подалі від людських очей.

“Я не знаю, чого документи приховувалися. В 2007 році наша сільська рада віддала землю, яка нині вважається по нових документах під МПП “Прип'ять-Стохід”, і щодо цього Київ затверджував дану документацію”.

Припускає, що насправді білорусам треба не територія, а... прісна вода.
БІле озеро
БІле озеро

“Колись до нас приїжджали французи. І одна француженка сказала, що ми дуже багаті. Я питаю: чого? Ми бідно живемо. А вона мені: у вас дуже багато прісної води. Не втратьте її. Тоді я її не розуміла, аж зараз для мене стали зрозумілі її слова”.
Знак на березі Білого озера
Знак на березі Білого озера

Скандал, який здійнявся щодо демаркації кордону в Ветлах волинським чиновникам не подобається, адже це неабиякий удар по дипломатичних відносинах між Україною та Республікою Білорусь. Поки буча не вщухає і селяни вимагають пояснень від влади. Вони не можуть зрозуміти, чому у 1997 році високопосадовці вирішили, що Україні не потрібна її земля.

Між іншим, схожі проблеми із демаркацією кордону в Рівненській та Житомирській областях. Щоправда там білорусам віддали навіть розпайовану між людьми землю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так,саме наша унікольна за своїм складом гліцеринова вода їм і потрібна !!! Вони розривають свої конали,і вода тікає від нас :(( .Оз.Волянське з"єднано з оз.Біле каналом і за останні роки дуже обміліло внаслідок цих потворних дій .Як мозжна руйнувати єдину єко-систему сусідської держави створеною природою тисячоліттями ??? Білоруси,колись Україна вам "віддячить" за таке неподобство створивши у себе штучну дамбу !!! Тоді ви дуже пошкодуєте про свої вчинки !!
Відповісти
Останні новини
Український кордон по-білоруськи: Волинь може лишитись без Білого озера. ФОТО. ВІДЕО
16 червень, 2016, 09:17
Вихідні на Трійцю 2016
16 червень, 2016, 08:33