ЄВРО-2016. Чи буває свято після похмілля? ФОТО

ЄВРО-2016. Чи буває свято після похмілля? ФОТО
ВолиньPost розповідає про команди, які на Євро змагатимуться у групі D.

ІСПАНІЯ

Ще десять років тому футбольний світ визнавав іспанців як «королів кваліфікації» і при цьому головних невдах великих футбольних турнірів. Кожного разу, маючи у наявності топовий підбір гравців, «Фурія Роха» примудрялась провалюватись у фінальних частинах чемпіонатів Європи та світу. Два роки тому той же жорстокий футбольний світ дивився на підопічних Вісенте дель Боске, як на головних фаворитів чемпіонату світу, а на поле виходили гравці, за плечима яких – виграні два чемпіонати Європи поспіль (такого не досягала ще ніяка збірна), розбавлені таким бажаним Кубком світу.

Втім, мабуть, уже не така голодна до трофеїв Іспанія у Бразилії пережила жорстокий синдром похмілля після святкових шести років – голландці та чилійці повернули «Фурію Роху» з небес на землю. «Стара гвардія» піренейської збірної - Хаві, Давід Вілья, Фернандо Торрес, Хабі Алонсо – не зіграла належним чином, а тому у новому відбірному циклі Дель Боске шукав нові варіанти й таким чином проводив поступову зміну поколінь у збірній. За винятком поразки від Словаччини, іспанці провели ідеальний відбірний турнір – 9 перемог у 10-ти поєдинках, включно з двома «вікторіями» над підопічними Михайла Фоменка.

З моменту забезпечення іспанцями виходу на Євро минув майже рік, а тому не дивно, що й не всі гравці, які досягали цього успіху, поїхали до Франції. Основні у відборі нападники – Дієго Коста та Пако Алькасер – поступилися місцем Арісу Адуріцу (який у свої 35, схоже, вийшов на пік кар’єрної форми), Ноліто та обдарованому Лукасу Васкесу з мадридського «Реала». Не поїхали на Євро-2016 й Іско разом з Хуаном Матою, а також молода зірка мадридського «Атлетіко» Сауль, хоча шансів пробитися з-під безапеляційно основних Серхіо Бускетса, Андреса Іньєсти, Сеска Фабрегаса чи Давіда Сілви у них навряд чи були шанси…

Стабільність у іспанців лише на останньому рубежі, де конкурують Давід де Хеа та Ікер Касільяс, а також у захисті, де, крім пари центрбеків, Піке-Рамос дель Боске набрав чимало фулбеків. Це й диктуватиме суперникам звичний стиль гри іспанської збірної – насичений центр поля, тотальний контроль м’яча, вистріл флангових пружин та сила нападників. З останнім була проблема у товариському матчі проти Грузії (0:1), однак це більше виняток з правил: перед тим іспанці накидали дев’ять голів у ворота суперників з Боснії та Південної Кореї. Тому сказати можна лише одне: на оновлену «Фурію Роху» поглянути буде дуже цікаво.

А ти спробуй проти нас! Іспанія якраз слугує живим доказом того, що українці не вміють грати проти топ-збірних, хоча при цьому частенько демонструють непогану гру. Ось і з іспанцями є, що згадати: відбір до Євро-2004, де команди видали шикарний матч у Києві, розписавши бойові 2:2, а ось на виїзді «синьо-жовті» все ж поступилися – 1:2. Двічі програли підопічні Фоменка й у кваліфікації до нинішнього Євро – знову непогана гра, нереалізовані гольові моменти і бублик замість залікових пунктів. У фінальних частинах великих турнірів зустрічались лише раз – свій перший чемпіонат світу в Німеччині ми почали із добрячого «обгазону» від тоді ще підопічних Луїса Арагонеса – 0:4. Загалом, якщо вірити статистиці, краще нам на Іспанію не потрапляти, однак, повертаючись до кваліфікації, – все може бути…

Завангуємо? Збірна, у якій є вибір топ-виконавців майже на кожну позицію, апріорі повинна бути серед фаворитів турніру. А якщо взяти до уваги, що з великою ймовірністю з головними конкурентами – Францією, Німеччиною, Англією – іспанці перетнуться не раніше, аніж у півфіналі, прогнозуємо цій команді вихід до четвірки найкращих та боротьбу за головний трофей.

ХОРВАТІЯ

Хорватські вболівальники з болем згадують попереднє Євро. Чотири роки тому підопічні тоді ще Славена Біліча мали достатньо шансів лишити за бортом континентальної першості іспанську збірну, однак на висоті був Ікер Касільяс. А далі був гол «Фурії Рохи» на останніх хвилинах і беззаперечне чемпіонство піренейців у турнірі. З тих пір багато що змінилось у станах обох команд, однак хорвати не приховують своїх амбіцій і на цьогорічному чемпіонаті Європи.

Варто відзначити, що кваліфікаційні змагання для хорватів йшли за планом, доки у вересні минулого року вони несподівано не втратили очки у Азербайджані, а потім ще поступились у Норвегії, що поставило під сумнів отримання прямої перепустки на головний континентальний футбольний форум. Головний тренер Ніко Ковач був відправлений у відставку, а Анте Чачіч, який прийшов замість нього, усе ж здобув потрібні перемоги над Болгарією та Мальтою, які й вивели «клітинкових» на Євро.

Збірна Хорватії буде однією з головних загадок цьогорічного Євро, адже нормально оцінити тренерську роботу до цього не зовсім відомого Анте Чачіча доволі складно. Навіть попри експерименти, він везе до Франції найсильніший склад, однак побачити його справжні можливості у матчах проти збірних Молдови та Сан-Маріно було вкрай складно.

Склад середньої лінії – Іван Ракітіч, Лука Модріч, Матео Ковачіч, Іван Перішич, Марсело Брозович – буде гнати хорватську збірну лише вперед у кожному матчі. Не дивно, якщо і в матчі з іспанцями підопічні Чачіча спробують не дати опонентам контролювати м’яч. Нікола Калініч, екс-гравець «Дніпра», складе конкуренцію у нападі Маріо Манджукічу, а захист цементуватимуть представники українського чемпіонату – Даріо Срна та Домагой Віда. Як бачимо, тут є, з ким грати, а збірна готова стати одним з відкриттів Євро-2016.

А ти спробуй проти нас! З хорватами збірна України провела свій сьомий матч у історії, програвши 1:3 ще далекого 1993-го року. Потім наша головна команда тричі перетиналась з «клітинковими» у відбірних турнірах. Зокрема, у своїй першій кваліфікації українська команда стала єдиною з групи, хто переграв хорватську збірну (1:0), щоправда, на виїзді були 0:4, а сама Україна зайняла лише четверте місце з шести колективів. Ще за два роки блискуче хорватське покоління з Давором Шукером, Звоніміром Бобаном та іншими пройшло «синьо-жовтих» у раунді плей-офф до французького Мундіалю: 2:0, 1:1 – і якщо для балканців це був зірковий час (на тому чемпіонаті світу вони здобули бронзові нагороди), то для українців саме з того часу почалась смуга невдач у стикових протистояннях до великих турнірів, яка закінчилась лише торік…

Втім були і приємні моменти. Зокрема, у відборі до першого в історії африканського Мундіалю 2010-го року команди двічі розписали мирову у рамках кваліфікаційної групи – 0:0, 2:2. У підсумку за бортом турніру після перемоги нашої збірної над Англією (1:0) залишились якраз підопічні Славена Біліча. От якби ще «синьо-жовті» тоді греків у плей-офф пройшли…

Завангуємо? Виходячи з того, що показували гравці збірної Хорватії цього сезону у клубах, не дивно, що букмекери віддають їй друге місце у групі після іспанців. Втім з тими ж турками балканці вже провалювались на Євро-2008. Тому будемо обережними – хорвати боротимуться за вихід з групи. Швидше за все, вдало.

ЧЕХІЯ

Якщо з кваліфікацією на чемпіонати світу чехи постійно мають проблеми (у фінальну частину Мундіалю вони виходили лише одного разу – 2006-го року), то на Євро завжди впевнено проходять відбірковий турнір. Те ж саме сталося і цього разу, коли, здавалося б, від минулих успішних поколінь гравців чеської збірної залишились лише спогади, а суперниками по групі були Нідерланди, Туреччина та міцна ісландська команда.

Можна сказати, що багато питань вирішив потужний старт з чотирьох перемог, три з яких - підопічні Павела Врби здобули якраз над прямими конкурентами у групі. Провальні виступи збірної Нідерландів та невпевнена гра турків призвели до того, що чехи забезпечили собі участь на Євро за два тури до закінчення відбору, а потім, експериментуючи, доклали зусиль для того, аби туди не вийшли Нідерланди.

У відборі збірна Чехії була гарантом цікавого матчу, де мають бути голи. Хоча насправді все було простіше – підопічні Павела Врби часто грали від суперника, використовуючи швидкі переходи в атаку, а якраз у домашніх поєдинках проти аутсайдерів групи – Латвії та Казахстану – коли потрібно було самим осідати ворота опонентів, починалися проблеми – врятовані на останніх хвилинах 1:1 з прибалтами та вольові 2:1 з казахами.

З товариських матчів, які чехи провели перед Євро, на пристойному рівні чехи відіграли проти росіян, здобувши вольову перемогу з рахунком 2:1. Ця гра разом з поєдинками проти Мальти (6:0) та Кореї (1:2) показали, що цього року ставка буде робитись на ту ж таки «стару гвардію» - Петра Чеха, Томаша Сівока, Міхала Кадлєца, Томаша Росіцкі, Ярослава Плашила та Давіда Лафату. Павел Врба везе на Євро одну з найстарших за середнім віком збірних, а чи потягнуть ці люди фінальну групу - те ще запитання…

А ти спробуй проти нас! 2011-го року чехи добряче покарали нашу збірну в товариському матчі – у ворота Диканя тоді влетіли чотири сухі м’ячі. Уже через рік наші хлопці могли реваншуватись знову ж таки у рамках контрольного поєдинку, однак жодна з команд забити тоді не змогла. Сподіватимемось, що при зустрічі на Євро ця сухість та комфорт чехів у протистояннях з українською збірною нарешті порушиться.

Завангуємо? Все-таки старість – не радість, а класний прохід кваліфікації ще не означає радості перемог у фінальній частині будь-якого великого турніру. За вихід з групи чехи боротимуться до останнього, однак навіть у такій рівній групі хтось буде зайвим. І якщо турки з хорватами виділять максимум уваги чеським вилазкам із захисту, то зайвою буде саме команда Павела Врби.

ТУРЕЧЧИНА

Якщо у іспанців після пишного свята було дворічне похмілля, то турки після того, як вони наробили "шороху" на полях Австрії та Швейцарії 2008-го року, пережили справжній «будун», тричі не змігши навіть кваліфікуватись до фінальних частин великих турнірів. Лише третє пришестя до збірної вже легендарного у своїй країні Фатіха Теріма знову дозволило команді долучитись до фінальних змагань найсильніших команд континенту. Щоправда, починалось усе для Туреччини не надто добре – дві поразки від ісландців та чехів.

Однак потім турки набрали пристойний хід: перемагаючи Нідерланди, Чехію та Ісландію, підопічні Теріма не забували при цьому двічі втратити очки у матчах проти скромної Латвії. Як виявилось, це зіграло свою роль – у останньому турі прибалти програли Казахстану та опустились на дно турнірної таблиці, що зробило збірну Туреччини найкращою серед тих, які зайняли у своїх групах треті місця, а разом з тим принесло їй пряму путівку на Євро.

Уже у другій частині відбору Терім награвав головну зброю своєї команди – ударний кулак з Арди Турана, який упродовж сезону маринувався у «Барселоні», майстра штрафних ударів та геніальних передач Хакана Чалханоглу, а також наконечника турецьких атак Бурака Їлмаза. У товариських матчах на вістрі атаки також непогано себе проявив чемпіон Туреччини у складі «Бешикташа» Дженк Тосун, що лише грає на користь варіативності набору гравців збірної з Малої Азії. Підперті з глибини поля досвідченими Мехметом Топалом, Селджуком Інаном, а також на диво здоровим Нурі Шахіном, вони можуть створити проблеми будь-якому супернику. Також треба буде уважно стежити за флангами збірної Туреччини: активність новоспеченого гравця міланського «Інтера» Еркіна Джанера та Гьокхана Гьонула принесла біду не одному супернику турків по відбору до Євро. При цьому збірна не забуває й про захист – після поразки від чехів ще у другому турі кваліфікаційного раунду збірна Туреччини пропустила всього-навсього 8 голів у 15-ти матчах. Загалом, Фатіху Теріму є, з ким робити чергове турецьке диво…

А ти спробуй проти нас! Якщо у товариських матчах наші з турками грати просто не вміють – нічия та три поразки, то матч відбору до чемпіонату світу в Німеччині запам’ятається ще на десятки років – саме з розгромних 3:0 на виїзді над турками вболівальники почали по-справжньому вірити у слова Олега Блохіна про вихід на Мундіаль, а турки ще довго так безславно не грали перед рідними глядачами. Матч-відповідь турки виграли й завдяки цьому вийшли до плей-офф. Інша справа, що ми на той момент уже давно святкували вихід на свій перший та поки що рекордний чемпіонат світу…

Завангуємо? Незважаючи на досить солідний склад гравців, майже всі вони виступають на рівні турецької Суперліги, при цьому не зовсім проявляючи себе у європейських змаганнях. Хоча фішкою збірної Туреччини під керівництвом Фатіха Теріма завжди були навіть не ігрові можливості футболістів, а їх характер. Будьте певні – ці хлопці навіть за останню хвилину гри можуть перевернути усе з ніг на голову! Кому, як не чехам з хорватами, про це знати?) Тож прогноз – вдала боротьба за друге місце у групі.

Дмитро Кузнецов для ВолиньPost
.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ЄВРО-2016. Чи буває свято після похмілля? ФОТО
10 червень, 2016, 20:22