ЄВРО-2016. Представляємо суперника. Північна Ірландія

ЄВРО-2016. Представляємо суперника. Північна Ірландія
Збірна Північної Ірландії завжди вважалась «міцним горішком» у європейських відборах до великих турнірів, однак при цьому серйозно поборотись за вихід хоча б до плей-офф ніяк не могла. Як той Робін Гуд, команда постійно відбирала очки у багатих та віддавала їх бідним. Як приклад – попередня кваліфікація до Мундіалю в Бразилії, де єдину перемогу команда здобула над переможцями групи – росіянами, а також зіграла унічию на виїзді з португальцями, і при цьому не змогла виграти Азербайджан чи Люксембург…

Однак під час останнього відбору ситуація склалась зовсім по-іншому. Доволі середня група без яскраво вираженого фаворита у ній, а також новий формат чемпіонату Європи, який дозволяв розраховувати на вихід на Євро навіть з третього місця, давав шанс команді Майкла О’Ніла на історичне досягнення. Хлопці справились на відмінно: почали з чотирьох перемог у п’яти матчах, а потім, взявши свої очки та скориставшись постійним гальмуванням конкурентів, до кінця групового турніру навіть вистрибнули на перше місце у своїй групі!

Сказати, що збірна Північної Ірландії демонструвала під час кваліфікації щось особливе не можна, однак та холоднокровність, з якою гравці реалізовували свої моменти у потрібний час, та організація, якої дотримувався колектив під час захисту власних воріт, викликають повагу. А на Євро вже будуть гранди Старого світу – проти них підопічні О’Ніла вміють шукати потрібні ключы.

Склад

Після завершення кар’єри багаторічного голкіпера збірної Північної Ірландії Майка Тейлора (який, втім, працює зараз у збірній тренером воротарів), місце у рамці займав не менш відомий у футбольному світі Рой Керролл. Однак ближче до кінця відбору О’Ніл почав ставити Майкла МакГоверна з шотландського «Хемілтона». Швидше за все, він і буде «номером один» острівної збірної на Євро, хоча під час товариських матчів коуч «зелено-білих» однаково награвав обох кіперів. У випадку форс-мажору місце у рамці готовий зайняти ще один представник шотландського чемпіонату Алан Маннус із «Сент-Джонстона».

На Євро-2016 Майкл О’Ніл взяв одразу дев’ять номінальних захисників – Фоменку є в кого повчитися. Втім, більшість з них – універсальні гравці, які за потреби можуть закрити багато позицій на полі. Упродовж відбору центр захисту був під опікою вікових гравців збірної Північної Ірландії – Гарета Маколі та Аарона Х’юза. Рідше на поле виходив і відомий вже екс-гравець «МЮ» Джонні Еванс, який з великою вірогідністю може на Євро виходити зліва, адже через травму першість континенту пропустить головний лівий захисник «зелено-білої армії» Кріс Брант. Принаймні, Еванс награвався на цій позиції у деяких товариських матчах. Продовжуючи тему центральних захисників, слід відзначити, що у О’Ніла є ще Крейг Кеткарт – основний деф «Уотфорда» (скоріш за все, головний тренер ставитиме його замість когось зі «стартерів»), молода надія «МЮ» Падді МакНейр (який, в принципі, може грати і у центрі півзахисту, і на флангах оборони), а також Люк Маккалоу. Справа у захисті протягом відбору грав Колін МакЛафлін зі скромного англійського «Флітвуда», а на зміну йому є ще Лі Ходсон.

Спокій біля власних воріт для «зелено-білих» - це не лише голкіпер та захисники. Велику роль відіграє також насичений центр поля. А там – головна зірка та капітан збірної Стівен Девіс із «Саутгемптона». Під час кваліфікації його частіше за все підтримували Олівер Норвуд та Кріс Бейрд – представники англійського Чемпіоншипа. За великої потреби, як ми вже згадували вище, у центрі поля можна випустити когось з номінальних захисників, адже така практика у клубах для них – не дивина. Шейн Фергюсон окрім центра поля також може зіграти на проблемній позиції лівого захисника.

Інша справа – ті, хто буде крилами атакуючих намагань Північної Ірландії. Зазвичай Майкл О’Ніл виставляє на підтримку єдиному форварду двох вінгерів. Тут під час відбору приблизно порівну грали одразу чотири гравці: Стюарт Даллас, Ніл МакГінн, Коррі Еванс та Джеймі Уорд. Під час цьогорічних товариських матчів останній з них частенько практикувався як другий чистий нападник, тому, скоріш за все, ставка робитиметься саме на нього і когось з трьох вищезгаданих колег за амплуа.

Кваліфікація до Євро стала зірковим часом нападника «зелено-білих» Кайла Лафферті – не маючи нормальної ігрової практики у своїх клубах (останнім з яких є «Норвіч»), він став головною ударною силою збірної, забивши сім голів у відборі. Саме цей факт не залишив Майклу О’Нілу ніякого вибору, окрім як взяти його до Франції навіть попри клубні проблеми. Під час товариських матчів активно награвалась схема з двома форвардами. А там, окрім вищезгаданого Уорда, бігав ще Джош Маггеніс. Цікаво було б поглянути на молодого Уілла Грігга, який за два сезони забив 45 м’ячів на рівні англійської Ліги 1 (цього року його бомбардирський талант допоміг «Уігану» швидко повернутись у Чемпіоншип), а також на Конора Вашингтона, якого, до речі, активно випускали на поле у товариських матчах, однак очікуємо ставки на перевірених виконавців.

А ти спробуй проти нас!

Приємний суперник – українці ще жодного разу не програвали «зелено-білим». Спочатку наша збірна грала проти Північної Ірландії ще у відборі до чемпіонату світу 1998-го року. Власне, з нею в Белфасті й починали ту кваліфікацію, перемігши 1:0 завдяки голу Сергія Реброва. У Києві також легко не було, однак підопічні Йожефа Сабо знову перемогли – 2:1, а голи забивали Віталій Косовський та Андрій Шевченко. Варто зазначити, що наші хлопці тоді були єдиними у групі, хто двічі впорався з міцною Північною Ірландією, а очки з ними втратили навіть збірні Німеччини та Португалії. Можна сказати, що майбутні суперники по Євро тоді нам дуже допомогли, адже саме цих двох очок португальцям забракло для того, аби обійти Україну та вийти на друге місце у групі та у плей-офф.

А ось вдруге шляхи команд перетнулись у відборі до Євро-2004. Під керівництвом Леоніда Буряка українська збірна провалила ту кваліфікацію, а у обох матчах проти Північної Ірландії були зафіксовані дві нічиї – сухі як за змістом гри, так і за рахунком на табло. У інших шести матчах групи Північна Ірландія тоді зіграла у своєму «робінгудському» стилі – взяла очко проти Іспанії, зате двічі програла грекам та навіть вірменам.

Прогноз дяді Діми

Дуже важко щось передбачити стосовно команди, яка вперше грає на Євро, однак тут є такий момент – дебютанти майже ніколи не вистрілюють у фінальних частинах чемпіонатів континенту. Частіше за все вони покидають турнір після групової стадії.

Плюс цих хлопців у тому, що їм, по суті, немає чого втрачати – у своєму локальному розумінні вони вже герої. Однак недооцінювати цю команду не варто, головний її козир – це повна концентрація та неабияке вміння, як то кажуть, тримати «хватку» та зберігати потрібний результат. Тому суперникам, у тому числі й підопічним Фоменка, варто бути обережними вже з початку гри, коли «зелено-білі» можуть спробувати організувати пресинг та змусити помилятися. Як наші виходять з-під пресингу – подивіться початок другого тайму гри проти Албанії.

Як би там не було, сила збірної Північної Ірландії – це все ще загадка. Як ми вже казали, представляючи збірну Румунії – кваліфікаційна група у підопічних Майкла О’Ніла була не найсильніша, а досвіду гри на такому рівні вистачає лише частині з тих, хто є у заявці збірної. Це й повинно зіграти свою роль. Тому «вангуємо» цій команді невдалу боротьбу за вихід з групи.

Дмитро Кузнецов для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.