Абонентів можуть змусити підписувати договори з операторами

Абонентів можуть змусити підписувати договори з операторами
Абонентів можуть зобов’язати підписувати договори з мобільними операторами.

Про це пишуть Коментарі.

Бізнесменам доведеться повністю видозмінювати канали продажів (97% приватних абонентів зараз анонімні), а споживачам - укотре здавати свої паспортні дані.

Держспецзв’язку розробила зміни до профільного Закону «Про телекомунікації». Його основна ідея полягає в тому, щоб ввести обов’язкові договірні відносини під час купівлі абонентами СІМ-карт у мобільних операторів. Умови, згідно з якими договори будуть укладатися, визначить Кабмін.

Таким чином чиновники збираються допомогти правоохоронним органам збирати інформацію про користувачів.

«Метою внесення таких змін до законодавства є нагальна необхідність зниження рівня анонімності споживачів... Відсутність чіткого порядку отримання інформації про споживачів телекомунікацій, з одного боку, не дає правоохоронним органам швидко і чітко виконувати свої обов’язки, а з іншого боку, операторам – надавати таку інформацію», - зазначають у Держспецзв’язку.

Прес-секретар відомства Ігор Конопацький повідомив 3 серпня, що проект закону перед подаванням до Верховної Ради ще проходить узгодження в різних відомствах.

Галузеві експерти по-різному оцінюють ініціативу. Аналітик GfK Ukraine Гліб Вишлінський вважає, що введення обов’язкових договірних відносин під час продажу стартових пакетів негативно позначиться на ринку мобільного зв’язку загалом.

«По-перше, це зменшить дохід самих гравців від продажу додаткових сім-карт. Адже у людей, які хочуть купити ще один пакет іншого оператора для дзвінків, наприклад, всередині мережі, з’явиться набагато більше клопоту з оформленням послуги.

По-друге, нововведення змінить систему дистрибуції, створить додаткові витрати для компаній - у точках продажів співробітникам доведеться доплачувати за більший обсяг роботи», - відзначає Вишлінський.

За оцінками GfK Ukraine, менше 3% фізичних осіб мають укладені договори з операторами. Інші вважають за краще не зв’язуватися з паперовою тяганиною.

Учасники ринку теж не захваті від запропонованих адміністрацією змін.

«Персоналізація сім-карт суттєво ускладнить існуючу на ринку практику взаємовідносин операторів і дилерів. Адже на сьогодні близько 90% наших абонентів віддали перевагу формі обслуговування без підписання контракту зважаючи на простоту і доступність підключення», - відзначили в прес-службі «Астеліту» (life:)).

У «МТС-Україна» зазначають, що персоналізація продажів позначиться не тільки на обсягах продажів, але й на доступності послуг. Адже особливий порядок реалізації сім-карт виключить можливість вільного продажу стартових пакетів у неспеціалізованих торгових точках. Особливо помітно це вдарить по продажах пакетів у невеликих населених пунктах, селах, де спеціалізованих магазинів немає.

У МТС також додають, що низка положень запропонованого законопроекту, зокрема щодо надання повноважень Кабінету Міністрів визначати порядок надання інформації про користувачів послуг зв’язку, суперечать Конституції.

Вочевидь, Держадміністрація зв’язку вирішила взяти приклад з Росії, де без паспорта сім-карту купити не можна. Також існує версія, що персоніфікація сім-карт йде у зв’язці з виведенням на ринок нових послуг - збереження абонентського номера (Mobile Number Portability) та персонального номера.

Адже якщо клієнт захоче перенести свій номер на мережу іншого оператора, він має довести провайдеру послуги MNP (а такий уже скоро з’явиться), що є його власником. Хоча для вирішення цього завдання у світі вже існують більш легкі шляхи. Наприклад, персоніфікація користувачів по СМС. Якщо хтось написав заяву на перенесення номера, йому надійде повідомлення із секретним кодом підтвердження на вказаний номер. Таким чином, крім власника сім-карти, якісь маніпуляції з номером здійснити вже ніхто не зможе.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Справу заведуть на всіх.
Відповісти
Останні новини
Абонентів можуть змусити підписувати договори з операторами
04 вересень, 2012, 13:19