ЄВРО-2016. Представляємо суперника: Польща

ЄВРО-2016. Представляємо суперника: Польща
Після домашнього Євро, де поляки вилетіли вже на груповому етапі (як і наші рідні улюбленці), відбір до Мундіалю в Бразилії перетворився для «Кадри» на справжній жах. Наші вболівальники мають пам’ятати, з якого матчу почався підйом збірної Фоменка – а для збірної Польщі це було початком кінця. Наприкінці турніру вище за них у турнірній таблиці розташувалась навіть збірна Чорногорії.

А після цього Вальдемара Форналіка на чолі «Кадри» змінив Адам Навалка, і гра команди змінилась у кращий бік. У доволі складній групі – з Німеччиною, Ірландією та Шотландією – поляки зуміли забезпечити собі пряму путівку на Євро. Легко не було – у обох матчах з гордими «скоттами» польська збірна обмінювалась гольовими нічиїми, однак перемога на старті відбору над чинними чемпіонами світу у підсумку виявилась дуже навіть потрібною: в останньому турі проти ірландців вдома вистачало нічиєї. А підопічні Навалки навіть здобули «вікторію» і, таким чином, вдруге поспіль потрапили до фінальної частини першості континенту.

Польська команда, якщо говорити про кваліфікацію, припинила вигадувати велосипед та почала грати простіше. Адам Навалка у більшості важливих матчів грав звичні 4-4-2, обходився без експериментів, а лідери «Кадри» у хорошій ігровій формі забезпечували результат. Саме тому аж до кінця відбору не полишала впевненість у тому, що саме «червоно-білі» з цієї групи поїдуть до Франції у якості учасників турніру.

Склад

Рамку збірної Польщі під час першої, найбільш вдалої частини відбору, захищав Войцех Щесни – голкіпер вже тепер італійської «Роми». Однак з літа минулого року Навалка почав ставити у ворота Лукаша Фабіанскі. А під час підготовчого періоду головний тренер «Кадри» встиг спробувати у рамці їх обох, та ще й Артура Боруца ставив. Але все-таки схилятимемось до думки, що «номером один» буде все-таки Щесни. В будь-якому випадку Польща – чи не єдина збірна, яка має у складі трьох приблизно рівних воротарів. Які, одначе, люблять у важливий момент пустити «метелика». Скористаємося?

У захисті польської збірної усе ясно з флангами – Лукаш Піщек на правому та Якуб Вавжиняк гратиме зліва. У центрі оборони без питань залишається позиція Каміла Гліка, а пару йому, швидше за все, складатиме Артур Йєдржейчик. За потреби, їх завжди підмінять Міхал Паздан, Бартош Саламон та натуралізований бразилець Тьягу Сіонек. У відборі часто грав Лукаш Шукала, однак у своїй клубній кар’єрі він загубився десь аж в надрах турецького «Османліспора» - і навіть там не став основним гравцем, тому й не був викликаний до збірної у Францію…

Все більш-менш ясно з польською збірною у півзахисті. Тут лінію цементує Гжегож Крихов’як, який взяв за останні роки уже дві Ліги Європи у складі «Севільї», а до пари з ним Навалка у останніх матчах награвав Кжиштофа Мачинськи та Пьотра Зєлінскі. Фланги закріплені за Якубом Блащиковськи (в якій би формі він не був) та Камілом Гросіцкі – ці хлопці дуже допомогли команді у вирішенні завдання виходу на Євро.

Втім головна сила «Кадри» - у її атаці. Роберт Левандовскі та Аркадіуш Мілік – це завжди головний біль для будь-якого суперника. Від них під час кваліфікації постраждали навіть німці. Маріуш Степінскі з «Руха» вийде хіба після якого форс-мажору.

А ти спробуй проти нас!

Усі пам’ятають початок «Нашої мети 2002» під керівництвом Валерія Лобановського, коли поляки на «Олімпійському» не залишили «синьо-жовтим» ніяких шансів: Олісадебе і компанія впевнено перемогли 3:1. Та кваліфікація для нас завершилась якраз другим місцем у групі та раундом плей-офф проти Німеччини (звичайно ж, програним). Втім з тих пір ситуацію по очних зустрічах вдалося вирівняти, а карамельним вершком у цій статистиці стоїть відбірковий турнір до Мундіалю в Бразилії – вже за Михайла Фоменка наша збірна двічі переграла своїх польських «візаві» (3:1, 1:0) та забезпечила собі вихід у плей-офф. Ну і не згадати про те, що це була перша гра на чолі збірної України її нинішнього коуча, також не можна. Тому тенденцію варто продовжити.

Прогноз дяді Діми

Поляки часто проявляють себе у кваліфікаційних турнірах, однак у фінальних частинах виходить «пшик». Цього разу все може вийти інакше – тепер з групи можуть вийти три команди. Багато чого вирішить перший поєдинок проти Північної Ірландії, однак за рівнем гри та силою складу ми можемо та повинні боротися та навіть обігрувати західних сусідів. Тому не будемо мучити клавіатуру і просто завангуємо – третє місце у групі.

Дмитро Кузнецов для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.